Χρήστος Χωμενίδης: γράφοντας ιστορίες για το χθες και το σήμερα

Ένας απο τους πιο καταξιωμένους σύγχρονους Έλληνες πεζογράφους, ο Χρήστος Χωμενίδης γεννήθηκε στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1966 και έκτοτε είναι “ισόβιος” κάτοικος Κυψέλης. Έγινε γνωστός ήδη από το πρώτο του βιβλίο, το μυθιστόρημα «Το σοφό παιδί», το οποίο γνώρισε αμέσως ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς δίνοντάς του τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Παράλληλα, αρθογραφεί στις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ για σχεδόν για μια δεκαετία διατηρούσε τη δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο.

Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χωμενίδης συνέχισε τις νομικές σπουδές στο Λομονόσοφ Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και στη συνέχεια σπούδασε επικοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Έχει γράψει και εκδώσει έξι ακόμα μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Στα μυθιστορήματά του ασχολείται ιδιαίτερα με την Αθήνα και την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, ενώ κυριαρχεί το ανατρεπτικό χιούμορ, η αμφισβήτηση και η ειρωνεία. Συνολικά, τα βιβλία του έχουν πουλήσει περισσότερα από 400.000 αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα λιθουανικά, στα τουρκικά και στα εβραϊκά.

Το 1997 ήταν προσκεκλημένος στο “International Writing Program” του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, ενώ το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη «Μασσαλία-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».