Τι κερδίζει κάποιος από ένα TEDx event

του Χάρη Τασιούλη

Σε 45 μέρες από σήμερα η κεντρική αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου θα είναι γεμάτη από 700 και πλέον ανθρώπους. Αφορμή θα είναι το TEDxThessaloniki 2015, μια διοργάνωση που φέτος μπαίνει στον έκτο χρόνο της.

Κάθε χρόνο το TEDxThessaloniki, όπως και τα υπόλοιπα TEDx events του κόσμου, συγκεντρώνει ανθρώπους διαφορετικούς μεταξύ τους, από διάφορα μέρη, που όμως μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες. Κάθε ένας από αυτούς προσθέτει το δικό του λιθαράκι στην μοναδική ατμόσφαιρα και την θετική ενέργεια που περιβάλλει μια τέτοια εκδήλωση.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους και εσύ θα περάσεις το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα της 23ης Μαΐου. Το πιθανότερο είναι να συζητήσεις με κάποιους από αυτούς, ακόμα κι αν είστε εντελώς άγνωστοι, για διάφορα θέματα, από την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την πολιτική μέχρι την λογοτεχνία, την μουσική και τον αθλητισμό. Ίσως με κάποιους από αυτούς να ανταλλάξεις email, Twitter ή τηλέφωνο. Ίσως ακόμα και να ξανασυναντηθείτε μια άλλη μέρα, στα πλαίσια ενός νέου project ή απλώς για ένα καφέ. Το ζουμί της ιστορίας είναι πως θα περιβάλλεις τον εαυτό σου με ανθρώπους που μαζεύτηκαν όπως κι εσύ για να ακούσουν λόγια που τους ενδιαφέρουν, δηλαδή τις ιστορίες των ανθρώπων που θα σταθούν απάνω στο γνωστό πλέον κόκκινο χαλί του TED: τους ομιλητές.

Η αλήθεια είναι πως σε μια εκδήλωση όπως το TEDxThessaloniki, το TEDxAthens και τα υπόλοιπα TEDx events ανά τον κόσμο μπορεί να μην συναντήσεις ονόματα όπως τον συγγραφέα και ομιλητή Sir Ken Robinson, τον ιδρυτή της SpaceX και συνιδρυτή της Tesla Motors Elon Musk ή τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το WikiLeaks Julian Assange. Η εμπειρία όμως μας έχει δείξει πως πολλές φορές τα πράγματα που έχουν να μας πουν οι λιγότερο γνωστοί ομιλητές σε αυτές τις TEDx διοργανώσεις είναι πραγματικά διαμάντια.

Στο TEDxThessaloniki θα συναντήσεις λοιπόν ανθρώπους όπως τον Άγγελο Πατσιά, τον νεαρό δάσκαλο του ορεινού Φουρφουρά που μας φανέρωσε ένα άλλο πρόσωπο της παιδείας μέσα στην Ελλάδα της κρίσης. Με τη βοήθεια του Eric Parks θα μάθεις για τις περιπέτειες ενός ελληνικού startup και θα δεις πως κάποιες φορές η αποτυχία είναι καλό πράγμα. Θα ακούσεις ιστορίες όπως εκείνη της Περσεφόνης Μήττα, που κατάφερε να μας εντυπώσει στο μυαλό το μέγεθος της χαράς που προσφέρει η ανιδιοτελής προσφορά προς κάποιον που την έχει ανάγκη. Ακόμα θα απολαύσεις ανθρώπους όπως την Κατερίνα Βρανά, την stand up comedian που έκανε αρκετούς από εμάς να γελάσουμε μέχρι δακρύων ή όπως τον George Lois, ο οποίος μας έδειξε πως με ταλέντο, πίστη και θάρρος μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο.

Τι κοινό έχουν οι παραπάνω άνθρωποι; Τις ιστορίες. Όπως έχει πει και η Lara Stein, ιδρύτρια του TEDx, η ουσία αυτού του είδους των εκδηλώσεων συνοψίζεται σε μία και μόνο φράση: “It’s about simplified, authentic storytelling.” Μόλις είδα το παραπάνω μου ήρθε στο μυαλό ένα άρθρο που είχε γράψει πριν από λίγα χρόνια ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος για την αξία των TEDx events. Διαβάζουμε σε ένα σημείο:

Φαντάσου ένα φίλο σου να σου λέει κάτι που του συνέβη, ή έναν παππού στο χωριό να σου μιλάει για τα νιάτα του, ή έναν παλαιότερο συνάδελφό σου να σου λέει τις εμπειρίες του από τη δουλειά. Οποιοσδήποτε άνθρωπος αντλεί ευχαρίστηση από τέτοιου τύπου επαφές, έτσι δεν είναι; Οι άνθρωποι μιλάνε μεταξύ τους από την αρχή της ιστορίας τους και όταν ο ένας από τους συνομιλητές έχει κάτι ενδιαφέρον να πει, ο άλλος κερδίζει πάντα, όποιο κι αν είναι το αντικείμενο της κουβέντας.

attendees-clapping

Γράφοντας αυτές τις γραμμές σκέφτομαι, τι είναι τελικά αυτό που προσφέρει ένα TEDx event σαν το TEDxThessaloniki; Ποια είναι τα συστατικά που το κάνουν τόσο ενδιαφέρον;

Η απάντηση έρχεται κάπως εύκολα: Είναι οι ιστορίες και οι άνθρωποι.

Ιστορίες αληθινές και ουσιαστικές που συχνά σε αναγκάζουν να σκεφτείς, να μάθεις και να γίνεις καλύτερος. Άνθρωποι που σε βγάζουν από την comfort zone σου, που σε διασκεδάζουν και σε εμπνέουν. Αυτά τα δύο συστατικά δημιουργούν μαζί ένα μοναδικό συνδυασμό.

Γι αυτό αξίζει να ζήσεις την εμπειρία ενός TEDx event.