Η Δύναμη του Συν βρίσκεται στη συμβίωση

Συχνά στη φύση συναντάμε παραδείγματα, όπου δύο οργανισμοί ζουν μαζί και βοηθούν ο ένας τον άλλον. Κάποιες φορές μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους τους πολιτισμούς, τις κουλτούρες. Μπορεί ο ένας να βασίζεται στον άλλο, να συνυπάρχουν, να εξελίσσονται και οι δύο χάρη σε αυτή τη συνύπαρξή τους. Η συμβίωση είναι το επόμενο “συν” που έχουμε επιλέξει να διαδώσουμε, μετά τη συνεργασία..

Με τη συμβίωση αναγκάζεσαι να να συνυπάρξεις, να συναγωνιστείς, να συνδημιουργήσεις, να συνθέσεις. Οι δυσκολίες που συναντάμε στην πορεία είναι συχνά σημαντικές, όμως το κέρδος που αποκομίζουμε στο τέλος έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα συμβίωσης, όπως βλέπεις και στην παραπάνω εικόνα, είναι ο ιπποπόταμος και το πουλί. Το δεύτερο τρέφεται από τα παράσιτα που βρίσκονται στο σώμα του πρώτου και τειλκά κάθε είδος ζει και ευδοκιμεί χάρη στο άλλο.

Εδώ και λίγες μέρες μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να παρακολουθήσετε από κοντά το TEDx Thessaloniki 2013.