TEDxThess 2018: Session 3 – Panel Discussions & Workshops

PANEL DISCUSSION 1 – Konstantinos Rigos, Andreas Petroulakis, Marianna Rentzou, Konstantinos Pantazis

celia-rentzou-2

Photo Credit: Sylia Karavasili

Το 1o panel discussion με τους Ανδρέα Πετρουλάκη,  Κωνσταντίνο Ρήγο, Μαριάννα Ρέντζου, Κωνσταντίνο Πανταζή και συντονίστρια την Άννα Μπουσδούκου είχε ως θέμα του την τέχνη.

«Η τέχνη είναι υπέρβαση. Είναι αναμέτρηση με τον θάνατο. Είναι η γαλήνια έξοδος από τη λογική και τη στεγνή καθημερινότητά μας». Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση, με πολλαπλή θεματολογία γύρω από την Τέχνη, διαμορφωμένη σε τρεις τομείς: σκίτσο, θέατρο και αρχιτεκτονική, που προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού.

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι εμπνέονται από την καθημερινή ζωή, αλλά και από τα προβλήματα της εκάστοτε περιοχής και της στιγμής στο χρόνο, αλλά και στο ότι η τέχνη, είτε εφήμερη όπως οι γελοιογραφίες είτε επιβλητική και πιο μόνιμη, όπως ένα αρχιτεκτονικό μνημείο, λυτρώνει τον άνθρωπο, αλλά και τον δημιουργό και του δίνει μια διέξοδο.

Αναφερόμενος στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διανύει η χώρα μας, ο Κωνσταντίνος Ρήγος τόνισε ότι δεν θεωρεί την τέχνη πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Είναι ανάγκη, είπε, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει ακόμα και μέσα στην κρίση να βρίσκουμε τρόπους να της επιτρέψουμε να εκφραστεί. Με βάση την έκφρασή της και μια ερώτηση από το κοινό λοιπόν, διατυπώθηκε ότι ο χώρος τον οποίο «χρησιμοποιεί» η τέχνη διαδραματίζει μέγιστο ρόλο στην ψυχολογία μας. Είτε περιλαμβάνει θάλασσα είτε σκληρό μπετόν ο χώρος όπου βρισκόμαστε, οι ονομασίες των περιοχών είναι ευφάνταστες και έξυπνες.

Μέχρι πού όμως μπορεί να φτάσει η Τέχνη; Σε ποιο σημείο αγγίζει την υπερβολή και πρέπει να λογοκριθεί; Σύμφωνα με τον Ανδρέα Πετρουλάκη, κάθε μορφή λογοκρισίας είναι καταπάτηση της ελευθερίας του Τύπου. Τα όρια της τέχνης δεν υπάρχουν. Ακόμα και στις ακραίες περιπτώσεις η τέχνη συγχωρείται, γιατί και τότε έχει κάτι να πει. Ένα πράγμα το οποίο πρέπει να κατανοήσουμε για την τέχνη είναι πως όλες οι λέξεις είναι κατασκευάσματα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πανταζή. Και πως ακόμα και μια απλή καινοτόμα οικιακή συσκευή αποτελεί τέχνη.

Σε αυτό διαφώνησαν ο Ανδρέας Πετρουλάκης και ο Κωνσταντίνος Ρήγος, καθώς παρατήρησαν ότι  τέχνη δεν είναι κάτι το οποίο προκαλεί θαυμασμό στον κόσμο και δημιουργείται τυχαία, αλλά εκείνο για το οποίο απαιτείται μια προσπάθεια από τον καλλιτέχνη για να δημιουργηθεί.

Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν όμως ότι τα λάθη βοηθούν στη δημιουργία τέχνης, αρκεί να ξέρει κανείς πώς να τα διαχειριστεί.

PANEL DISCUSSION 2 – Earl Maize, Kanta Dihal, Mihalis Vitos, Rosalind Eggo

photolgraphy-4

Photo Credit: Photolgraphy, Olga Saliampoukou

Το 2ο panel discussion της ημέρας σχετιζόταν με τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία με ομιλητές τους Earl Maize, Kanta Dihal, Μιχάλης Βίτος και Rosalind Eggo και συντονίστρια τη Χριστίνα Μελίδου.

Η συζήτηση κύλησε ευχάριστα με βασικό άξονα την τεχνολογία, τα μαθηματικά και πάνω απόλα την δημιουργικότητα και το ανοιχτό μυαλό. Η Rosalind Eggo, η οποία αναπτύσσει μαθηματικά μοντέλα για μεταδοτικές ασθένειες, επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην έννοια του “multimorbidity”, δηλαδή στο φαινόμενο κατά το οποίο ένας οργανσισμός νοσεί με παραπάνω απο μία ασθένειες. Εκδήλωσε το ενδιαφέρον της στο να ερευνηθεί αυτό το φαινόμενο με το κατάλληλο μαθηματικό μοντέλο.

Στη συνέχεια η Kanta Dihal εισήγαγε το κοινό στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και απάντησε στις πολλαπλές ερωτήσεις που της τέθηκαν για την εξέλιξη του συγκεκριμένου πεδίου. Μίλησε ακόμα για την συγγραφή ενός βιβλίου βασισμένο στις απαρχές της τεχνητής νοημοσύνης από το παρελθόν έως και σήμερα.

Το κοινό γνώρισε τον Earl Maize κάνοντας μια μικρή βόλτα στο διάστημα. Οι φόβοι για το άγνωστο του διαστήματος ήταν φανεροί αλλά ο ενθουσιασμός και ο θαυμασμός του κοινού για το έργο του ερευνητή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Τελικά το αίσθημα που μας έμεινε είναι πως το σύμπαν είναι λίγο πιο κοντά μας απ’ ότι παλιότερα.

Το δεύτερο πάνελ συζητήσεων έλαβε τέλος με τον Μιχάλη Βίτο, έναν ενθουσιώδη ερευνητή, ο οποίος έθιξε το πρόσφατο θέμα που προέκυψε για το απόρρητο στο διαδίκτυο και τις λύσεις που υπάρχουν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μέσω της τεχνολογίας. Το μόνο σίγουρο είναι πως η έκβαση της διαδραστικής αυτής συζήτησης ήταν κάτι παραπάνω απο θετική, ενώ η προσφορά ιδεών για θέματα πέρα από τη νόρμα ήταν φανερή.

PANEL DISCUSSION 3 –  Konstantinos Komaitis, Giorgos  Balafoutis, Giorgos Hadjigeorgiou, Brian Klaas

Στο τρίτο panel discussion συμμετείχαν οι ομιλητές Κωνσταντίνος Κωμαΐτης, Γιώργος Μπαλαφούτης, Γιώργος Χατζηγεωργίου και Brian Klaas με συντονιστή τον Αναστάσιο Βογιατζή.

Όπως ανέφερε ο Brian Klaas, το επίπεδο της δημοκρατίας υποβιβάζεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημοκρατία σήμερα είναι πως οι ψηφοφόροι δεν είναι μη ενημερωμένοι, όπως ήταν παλιότερα, αλλά ότι είναι λάθος ενημερωμένοι.

Ο Κωνσταντίνος Κωμαΐτης αναφέρθηκε στην ελευθερία του διαδικτύου. Όπως έχουμε δει, αυτή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφού πολλές φορές έχουμε δει κυβερνήσεις να περιορίζουν ή να αποκλείουν τελείως την πρόσβαση σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή κοινωνικά δίκτυα.

Η δημοκρατία, όπως μας είπε, βρίσκεται σε κίνδυνο σε κάποιες χώρες, πολλές φορές ακόμα και στον δυτικό κόσμο.

Ο Γιώργος Μπαλαφούτης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο που ανεβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα στο cloud, και πώς αυτό μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια. Έθεσε μια ερώτηση που έβαλε το κοινό σε σκέψεις:

Σκεφτείτε ποια είναι η χειρότερη ζημια που μπορεί να έχεις αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο υλικό που έχετε ανεβάσει σε μια ιστοσελίδα; Τότε θα αποφασίσετε αν πραγματικά θέλετε να συνεχίσετε να το έχετε ανεβασμένο εκεί.

Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο οποίος σημείωσε πως λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σε παραδείγματα όπως η Cambridge Analytica, στο μέλλον θα είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί για το πότε ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας. Πρακτικά, η αλήθεια είναι ότι μόλις τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε αρχίσει να μοιράζουμε τα προσωπικά μας δεδομένα σε αυτή την ένταση στο διαδίκτυο, οπότε είναι νωρίς για να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

 

PANEL DISCUSSION 4 – Nafsika Georgiadou, Antonis Darzentas, Panos Georgiadis

Στo 4o panel discussion με τους Ναυσικά Γεωργιάδου, Αντώνη Δαρζέντα και Πάνο Γεωργιάδη, και συντονίστρια την Κατερίνα Μπιλιούρη συμμετείχαν και εξέφρασαν απορίες και γνώμες άτομα από όλες τις ηλικίες .

Πρώτο ερώτημα στο κοινό ήταν εάν γνωρίζει τι είναι ο κυβερνοεκφοβισμός,με την πλειονότητα των παρόντων να απαντά θετικά,πράγμα που σχολιάστηκε ως πολύ θετικό. Η Ναυσικά Αντωνιάδου σχολίασε πως για να θεωρηθεί ένα περιστατικό κυβερνοεκφοβισμός πρέπει το θύμα να βιώνει πόνο και να μην το εκλαμβάνει ως αστείο. Στο θέμα των fake news περί ιατρικής, ο Αντώνης Δαρζέντας παρατήρησε ότι ο κόσμος τα πιστεύει και όχι μόνο επειδή είναι περισσότερο εύπεπτα. Τόνισε επίσης ότι οι παιδίατροι είναι πιο ανθρωποκεντρικοί από άλλες ειδικότητες.

«Το facebook είναι μια πολύ μεγάλη πλατεία στην οποία καθένας βγαίνει και φωνάζει κάτι και εκλαμβάνει τις αντιδράσεις του κόσμου» σχολίασε ο Πάνος Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως  εκφράζονται και επηρεάζουν μόνο οι αρνητικές και οι κακοπροαίρετες απόψεις, ενώ οι λογικότεροι συνηθίζουν να σιγούν.

Ο Αντώνης Δαρζέντας έθεσε μια άλλη διάσταση, παρατηρώντας ότι  «ο άνθρωπος έχοντας τον σπόρο της αμφιβολίας μέσα του, τείνει να πιστεύει εκείνον που αμφιβάλλει», με τον Πάνο Γεωργιάδη να συμπληρώνει ότι  «τα social media είναι ένα σπίρτο που με αυτό είτε ζεσταίνεσαι είτε καις το σπίτι σου».Για τη Ναυσικά Αντωνιάδου, η τεχνολογία δεν θα έπρεπε να είναι άμεσα προσβάσιμη από πάντα, αλλά να ξεκινάει σε κατάλληλη ηλικία, με συζήτηση, καθοδήγηση και μέτρο. Μέχρι την εφηβεία, όπου οι περιορισμοί μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Ο γονιός θα πρέπει να μάθει τα βασικά για το διαδίκτυο για την προστασία των παιδιών τους, ακόμη κι αν δεν είχε καμία σχέση με αυτό μέχρι πριν.

Μια καίρια παρατήρηση από το κοινό ήταν ότι «τα social media είναι εργαλεία χωρίς θετική ή αρνητική χροιά. Τα μέτρα προστασίας που προτείνονται στους γονείς αντιμετωπίζουν το εργαλείο. Να μεταθέσουμε το επίκεντρό μας όχι στα εργαλεία αλλά στην εκπαίδευση των ανθρώπων» . Το session ολοκληρώθηκε με μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων για τα hoaxes και την υπερπληροφόρηση που μπορεί να μας κάνει εύπιστους.

 

Στο 3ο session  του TEDxThessaloniki, διεξήχθησαν και δύο workshops.

celia-kalligraphy
Photo Credit: Sylia Karavasili

Στο πρώτο, Κορεατικής Καλλιγραφίας, διοργανωμένο από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Speak, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κορεατική γραφή και, παράλληλα, να την εξασκήσουν. Διδάχθηκαν πώς να γράφουν στα κορεατικά, με τον παραδοσιακό, κάθετο τρόπο, τις λέξεις «αγάπη», «ελπίδα», «θάλασσα», «ήλιος», «φεγγάρι», «Ελλάδα», «Θεσσαλονίκη», «Κορέα». Πολλοί από αυτούς είχαν την ευκαιρία να μάθουν και την γραφή και την προφορά του ονόματός τους.

Στο δεύτερο workshop, με την ονομασία «Χρωματίζοντας τις λεωφόρους του μέλλοντος», ειδικοί από την εταιρεία χρωμάτων Κοσμάογλου παρουσίασαν στο πρώτο μέρος τη διαδικασία διακόσμησης μιας καρέκλας μπροστά στα μάτια των θεατών. Με χρώμα κιμωλίας έβαψαν την καρέκλα, την έτριψαν με γυαλόχαρτο και πέρασαν μία επίστρωση βερνικιού. Στο δεύτερο μέρος, με αυτοεπιπεδούμενη εποξειδική ρητίνη, η οποία στεγνώνει σε γυαλί μέσα σε 24 ώρες, έφτιαξαν έναν δίσκο με 2 χρώματα.