TEDxThess 2018: Session 2

Το δεύτερο Session άρχισε με ένα εντυπωσιακό θέαμα επί σκηνής. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,  χορευτής, ζογκλέρ και ακροβάτης, με τον ακροβατικό τροχό Cyr Wheel έκοψε την ανάσα του κοινού.

tedxmaineventphotolgaphy-47-olga

Photo Credit: Photolgraphy, Olga Saliampoukou

Ένα ερώτημα επίκαιρο όσο ποτέ έθεσε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γιώργος Μπαλαφούτης. Πότε ήταν η τελευταία φορά που αναρωτηθήκατε πόσο ασφαλής ήταν η περιήγησή σας στο Ίντερνετ;  Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στο Ίντερνετ υπάρχει μια νέα πραγματικότητα και ο Γιώργος Μπαλαφούτης μας μίλησε για αυτήν και το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να προστατευτούμε.

 

tedxmaineventphotolgaphy-52

Photo Credit: Photolgraphy, Olga Saliampoukou

Κάποτε όλες μας οι πληροφορίες ήταν αποθηκευμένες σε απτά μέσα και μπορούσαμε εύκολα να τις προστατεύσουμε – ή τουλάχιστον ξέραμε πώς να το κάνουμε. Ωστόσο, με το όλο και πιο γρήγορο Ίντερνετ και τις νέες συσκευές και εφαρμογές, ο  τρόπος αποθήκευσης και ανταλλαγής πληροφοριών έχει αλλάξει. Και κάτι άλλο που έχει αλλάξει, όλοι σχεδόν έχουμε πλέον μια νέα ηλεκτρονική «ταυτότητα». Συνδεόμαστε από οπουδήποτε στους προσωπικούς μας λογαριασμούς για να κάνουμε κάτι, οτιδήποτε.

Η online ταυτότητά μας λοιπόν είναι ένα θησαυροφυλάκιο, σε μια άγνωστη τοποθεσία, που ανοίγει με κλειδί, το μόνο πράγμα που αναγνωρίζει. Όποιος έχει πρόσβαση στο κλειδί, μπορεί να ανοίξει το θησαυροφυλάκιο.

Και το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι η νέα πραγματικότητα. To phising, το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» δηλαδή, η προσπάθεια υποκλοπής προσωπικών στοιχείων αφορά τους πάντες, μεγάλες επιχειρήσεις και απλούς χρήστες. Oι επιθέσεις αυτές, με στόχο τα προσωπικά στοιχεία, συμβαίνουν καθημερινά. Ένας υπολογιστής που έχει μολυνθεί μπορεί να αρχίσει να στέλνει μηνύματα σε φίλους και επαφές, γίνεται μέρος λοιπόν του προβλήματος

Μια πρώτη συμβουλή λοιπόν είναι να είμαστε, σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαλαφούτη, είναι να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση.. Όχι θεωρώντας ότι μας καταδιώκουν οι πάντες, αλλά και χωρίς να πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί τίποτα. Μας συμβούλευσε λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή username και password, να μην εμπιστευόμαστε άκριτα e-mail, ηλεκτρονικές διευθύνσεις και συνημμένα αρχεία και να προσέχουμε ιδιαίτερα τα προσωπικά μας στοιχεία.

Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να επιλέγουμε όπου είναι διαθέσιμο το two factor authentication, να αποφεύγουμε τα πολύ προφανή password ή το ίδιο password παντού, να είναι ενημερωμένο το antivirus πρόγραμμά μας, να αποφεύγουμε τα wifi δίκτυα που δεν εμπιστευόμαστε, προτιμώντας τα δεδομένα του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας. Πάντα χρειάζεται ένα Plan B, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία μας σε backup, και μάλιστα όχι οnline.

Κι αν πρέπει να θυμόμαστε μόνο ένα πράγμα, είναι αυτό: Τα password πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όπως τα εσώρουχα: να τα αλλάζουμε συχνά, να τα κρατάμε ιδιωτικά και να μην τα μοιραζόμαστε με κανέναν.

mt-tedx-dihal-0985

Photo Credit: Manos Tsopanoglou

Εάν πριν από μερικά χρόνια μας έλεγαν ότι θα περπατούσαμε στο δρόμο και θα συναντούσαμε αυτοκίνητα που κινούνται μόνα τους, θα λέγαμε πως αυτό ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Στις μέρες μας βέβαια, έχει πάρει σάρκα και οστά. Και φυσικά, η ανθρωπότητα δεν μένει εκεί. Η επόμενη μας ομιλίτρια, η Kanta Dihal, έθεσε ένα ερώτημα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια: θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στα ρομπότ σαν να είναι άνθρωποι, δίνοντας τους δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις; Είδαμε δύο παραδείγματα, της Sophia και του William Windsor I.

Η μεν Sophia είναι ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ, που έλαβε ιθαγένεια από τη Σαουδική Αραβία, ο δε William είναι μια… κατσίκα, η οποία έχει λάβει το βαθμό του υποδεκανέα από τον Βρετανικό Στρατό. Το ενδιαφέρον στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι πως η ανθρωπότητα έχει αρνηθεί αντίστοιχες περιπτω΄σεις από διάφορες ομάδες ανθρώπων κατά το παρελθόν, κρίνοντας με βάση την ευφυΐα, το φύλο ή το χρώμα του δέρματος τους. Ενδεικτικό παράδειγμα της στάσης μας, όπως είπε η Kanta Dihal, είναι ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στο Βρετανικό Στρατό μέχρι το 2016.

Πώς θα προχωρήσουμε λοιπόν όταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα είναι τουλάχιστον τόσο έξυπνο όσο ο μέσος άνθρωπος;

Πρέπει να του δώσουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αυτό που μας μένει τελικά είναι ένα: τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις αυτές τις δίνουμε πιο εύκολα σε αντικείμενα παρά σε ανθρώπους.

celia-mix-2

Photo Credit: Sylia Karavasili

Ο παιδίατρος- νεογνολόγος Αντώνης Δαρζέντας στη συνέχεια στη σκηνή, που μας μίλησε για τη σημαντικότερη ιατρική εφεύρεση της σύγχρονης ιστορίας, τα εμβόλια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι τα εμβόλια που αποτελούν τη σημαντικότερη ιατρική παρέμβαση της σύγχρονης εποχής . Το ίδιο σημαντική με το καθαρό νερό στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Κάποιες απλές ενέσεις δηλαδή, που έχουν σώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές έως τώρα και συνεχίζουν να σώζουν ακόμα και σήμερα 3 εκατομμύρια ζωές τον χρόνο, ενώ χάρη σε αυτά άλλοτε θανατηφόρες ασθένειες έχουν εκλείψει ή περιοριστεί σημαντικά. Μέχρι το κίνημα του αντιεμβολιασμού να αντιστρέψει την πορεία, προκαλώντας δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια, αλλά και επιδημίες, με νεκρούς, ασθενειών όπως η ιλαρά και ο κοκίτης. Ένα κίνημα που ξεκίνησε από μια μελέτη του 1998.

Η ανεξάρτητη έρευνα απέδειξε ότι η έρευνα είχε αλλοιώσει δεδομένα,  τα αποτελέσματά της, που συνέδεαν τα εμβόλια με τον αυτισμό, καταρρίφθηκαν, ωστόσο η ζημιά είχε γίνει.

Απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τα εμβόλια, ο Αντώνης Δαρζέντας τόνισε ότι η φυσική νόσηση δεν είναι προτιμότερη από τον εμβολιασμό, καθώς μπορεί να έχει παρενέργειες, μας εξήγησε τι είναι τα αντιγόνα και κατέρριψε μύθους γύρω από τον εμβολιασμό και τη σχέση του με τον αυτισμό, τα δήθεν επιστημονικά δεδομένα που παρουσιάζει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τις θεωρίες συνωμοσίας των φαρμακευτικών εταιρειών. Μας εξήγησε τι είναι η ανοσία αγέλης και γιατί είναι σημαντικό να εμβολιάζονται όλοι, και μάλιστα σε μικρή ηλικία και γιατί δεν ισχύει η θεωρία ότι οι ασθένειες θα εξέλιπαν ούτως ή άλλως και δεν συνέβη χάρη στα εμβόλια. Οι αριθμοί μάλιστα ήταν συγκλονιστικοί. Στα 7 χρόνια πολέμου στη Συρία, τα θύματα είναι περίπου 450 χιλιάδες.

Μόνο από ηπατίτιδα B πεθαίνουν στον κόσμο κάθε χρόνο λόγω μη διαθεσιμότητας εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες περίπου 750 χιλιάδες, οι 300 χιλιάδες από καρκίνο του ήπατος. Το να μην εμβολιάζει κάποιος το παιδί του, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι σαν να περνά ένα κόκκινο φανάρι στο δρόμο, είναι σαν να οδηγεί στο αντίθετο ρεύμα της εθνικής οδού. Τα εμβόλια είναι η πιο ασφαλής, η πιο σημαντική και η πλέον οικονομική υγειονομική παρέμβαση της ανθρώπινης ιστορίας και επιστήμης.

olga-hatzigeorgiou

Photo Credit: Photolgraphy, Olga Saliampoukou

Υπάρχει ο μύθος ότι η ιδέα είναι το παν και ότι ερχεται μόνο ως επιφοίτηση.

Η εικόνα που φέρνετε στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή είναι όπως την έχουμε μάθει στις ταινίες, με φως που βγαίνει από τον ουρανό και αγγέλους με άρπες που παίζουν μουσική. Όμως σίγουρα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στην ομιλία του ο Γιώργος Χατζηγεωργίου μας εξήγησε πώς προέκυψε η ιδέα πίσω από το skroutz.gr, όταν πριν από 13 χρόνια ανακάλυψε ο ίδιος, εντελώς τυχαία, καθώς θέλησε να φτιάξει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, το βασικό συστατικό που δημιουργεί μια επιχειρηματική ιδέα: την ανάγκη.

Η επιλογή του συνεργάτη έρχεται αμέσως μετά και είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα σε μια επιχειρηματική πορεία, αλλά συνάμα ένα από τα πιο σπουδαία. Όπως μοιράστηκε μαζί μας ο ομιλητής, αν το πετύχεις αυτό και μάθεις να κάνεις και συμβιβασμούς, τότε καταλαβαίνεις ότι με παρέα, μπορείς να πας πιο μακριά απ’ ό,τι θα μπορούσες να πας μόνος σου.

Υπάρχει βέβαια η πεποίθηση σε πολύ κόσμο πως μετά την επιτυχία όλα γίνονται πιο εύκολα, όμως σαφώς δεν είναι έτσι και η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε τελικά είναι ότι αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, κάποιος από εσάς μπορεί σε μερικά χρόνια να αλλάξει τον κόσμο. Η συμβουλή του Γιώργου Χατζηγεωργίου; Να μη φοβηθείτε και να το κάνετε!

mt-tedx-doukoglou-1173

Photo Credit: Manos Tsopanoglou

Λίγο πριν το lunch break, το δεύτερο session έκλεισε με μια stand up comedy performance από τον Δημήτρη Δούκογλου, που μας έκανε να γελάσουμε δυνατά.