TEDx Thessaloniki 2016: Second Session

agathos-tedxthessaloniki

Mετά από ένα διάλειμμα, με φαγητό, καφέ και πολλή συζήτηση ανάμεσα στα μέλη της TEDx κοινότητας, το δεύτερο session άρχισε με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, που ξεκίνησε την ομιλία του με ένα τολμηρό διαχωρισμό: «Είναι άλλο οι νόμοι και η ισχύουσα νομοθεσία και άλλο το δίκαιο ως επιστήμη» μας είπε, εξηγώντας στη συνέχεια πώς τα δικαστήρια δημιουργούν αρνητικές σκέψεις στους περισσότερους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να βρει το δίκιο του, αποφεύγοντας τόσο τα δικαστήρια όσο και την αυτοδικία. Το δίκαιο, μας είπε, μπορεί να υπάρχει και χωρίς τα δικαστήρια, με την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Αυτό καταφέρνουν σήμερα θεσμοί όπως ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, το πρόσωπο κύρους και εμπειρίας που έχει τη δικαιοδοσία να επιλύει διαφορές εξωδικαστικά, που ήδη λειτουργεί σε 35 δήμους, ενώ αντίστοιχος θεσμός υπάρχει και στις Περιφέρειες, με το Βασίλη Σωτηρόπουλο να είναι και ο πρώτος εκλεγμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης. Τα παραδείγματα για εξωδικαστική επίλυση διαφορών επεκτείνονται και σε διακρατικό επίπεδο, με θεσμούς όπως η Επιτροπή της UNESCO για την Επιστροφή Πολιτισμικών Αγαθών, στην οποία προσέφυγε ομάδα πολιτών ζητώντας την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ελλάδα. Γιατί, όπως μας θύμισε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, «το δίκαιο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που δεν περιορίζεται στις δικαστικές αίθουσες, και οι πόρτες του ανοίγουν όταν κάποιοι τολμούν να τις χτυπήσουν, αποφασισμένοι να κερδίσουν».

sotiropoulos-tedxthessaloniki

Δεύτερη ομιλία του session από τη Νατάσα Λιανού και τον Ερμή Χαλβατζή. Ως αρχιτέκτονες με αγάπη για το design, δεν θα μπορούσαν παρά να ξεκινήσουν την ομιλία τους με αναφορά στο πιο ποθητό gadget της εποχής μας που ξεχωρίζει για το μοναδικό, λιτό σχεδιασμό του. Παραθέτοντας τον Steve Jobs, ανέφεραν ότι “μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι το design είναι μόνο αυτό που δείχνει, όμως, αν δεις πιο βαθιά, είναι το πως λειτουργεί”. Στη φιλοσοφία τους σημασία έχει να εκτιμούμε και να σεβόμαστε τις πόλεις μας. Οι πόλεις μας πρέπει να είναι μέρη που οι άνθρωποι επιθυμούν να ζουν, να επισκέπτονται και να είναι μέρος τους. Οι πόλεις μας πρέπει να γίνουν ένα υπόδειγμα αρχιτεκτονικής. Η σχεδιαστική φιλοσοφία τους είναι το Smart Design Elegance που συνδυάζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα , τα κατάλληλα υλικά και την αισθητική με το χαμηλό κόστος και την λειτουργική αποδοτικότητα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε τις πόλεις μας καλύτερες, φιλικότερες και πιο επιθυμητές ώστε να ζήσουμε μέσα τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο χώρο. Κλείνοντας, μας αποκάλυψαν τι έλεγαν οι αρχαίοι Αθηναίοι: “Πρέπει να παραδώσουμε πιο όμορφες πόλεις στις γενιές που θα μας διαδεχθούν”. Η ομιλία τους είναι αφιερωμένη στη Ζάχα Χαντίντ γνωστή Αρχιτέκτονα η οποία απεβίωσε προχθές και είχε συνεργαστεί με τη Νατάσα Λιανού και τον Ερμή Χαλβατζή.

lianou xalvatzis-tedxthessaloniki

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε σε βίντεο την ομιλία της Τayie Selasi από το TEDGlobal 2014 με τίτλο «Dont ask me where Im from, ask me where Im a local» 

Ο Μιχάλης Αγάθος, στην αρχή της ομιλίας του, μας σύστησε δύο μαύρες τρύπες, την «Αλίκη» και τον «Αλέκο», που έλκονται η μία από την άλλη. Αυτό που βλέπουμε όμως στην οθόνη, παραμένει μια σκοτεινή εικόνα. Αν πλησιάσουμε το αυτί μας, κάτι θα ακούσουμε, και αυτό είναι τα βαρυτικά κύματα. Η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων είναι γεγονός και ξεκλείδωσε ένα διαφορετικό τρόπο θεώρησης του σύμπαντος, τα οποία μας εξηγεί με απλό τρόπο. Η θεωρία της σχετικότητας λέει ότι ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι απόλυτα και αμετάβλητα, αποτελούν το χωρόχρονο που μεταβάλλεται και καμπυλώνεται. Η βαρύτητα λοιπόν δεν είναι δύναμη, είναι γεωμετρία, μας λέει : «Όσα μάθαμε στο σχολείο για τη βαρύτητα είναι λάθος, απλά διδάσκονται ως μια εύκολη προσέγγιση της πραγματικότητας».

Πριν από 1,3 δισεκ. χρόνια σε μια μακρινή γωνιά του σύμπαντος ενώθηκαν δύο μαύρες τρύπες, συγχωνεύτηκαν σε μία μεγάλη μαύρη τρύπα και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του βαρυτικού κύματος «G». Όταν ο Αϊνστάιν προσπάθησε να δημοσιεύσει ένα άρθρο ότι δεν ισχύει η θεωρία του, το βαρυτικό αυτό κύμα είχε φτάσει σε κοντινά άστρα.

Το Σεπτέμβριο του 2015, το βαρυτικό κύμα G έφτανε στη Γη, τον εντόπισαν οι ανιχνευτές και οδηγήθηκαν σε μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις τις εποχής μας.

Η φύση αποφάσισε να μας κάνει ένα δώρο και ήταν δυνατό, ήταν καθαρό, ήταν πανέμορφο!” Σε αυτά τα 0,2 δευτερόλεπτα που “ακούσαμε” και όλοι μέσα στην αίθουσα, μάζα ίση με 3 ήλιους μετατράπηκε σε καθαρή ενέργεια βαρυτικών κυμάτων – για να καταλάβουμε το μέγεθος, ο Μιχάλης Αγάθος αναφέρει πως μόλις 1 κιλό αρκεί για να καλύψει ενεργειακά τη Θεσσαλονίκη για χρόνια. Καταχειροκροτούμενος, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: “Το σύμπαν πάντα μας σιγοτραγουδούσε και εμείς μόλις βγάλαμε αυτιά! Ελάτε να ακούσουμε μαζί την κοσμική συμφωνία!”

agathos-tedxthessaloniki

Ο καθηγητής Αντωναράκης Στυλιανός μας μιλάει για το ανθρώπινο γονιδίωμα και τις εξελίξεις στη γενετική. Κάθε φορά που δημιουργείται ένας άνθρωπος, το ανθρώπινο γονιδίωμα αντιγράφεται, με ένα μικρό λάθος κάθε φορά, γεγονός που κάνει κάθε άνθρωπο διαφορετικό. Γι αυτό και υπάρχει και τόση μεγάλη ποικιλία στα ανθρώπινα γονιδιώματα. Όλοι μας μοιάζουμε κατά 99,1%, ως μέλη του ίδιου είδους, του homo sapiens sapiens, αλλά αυτό το 0,9% που διαφέρει είναι αυτό που προσδίδει την ποικιλία. Η γονιδιακή ιατρική είναι αυτό που θα λέγαμε προσωποποιημένη ιατρική και οι εξειδικευμένοι σε αυτήν έχουν να μελετήσουν ένα νέο όργανο, το γονιδίωμα, όπως ο καρδιολόγος ασχολείται με την καρδιά. Γνωρίζουμε τη λειτουργία μόνο του 1,5 % του ανθρώπινου γονιδιώματος κι ωστόσο μπορούμε να κάνουμε πολλές διαγνώσεις.

antonarakis-tedxthessaloniki

Δεν υπάρχει «φυσιολογικό» ανθρώπινο γονιδίωμα. Όλοι έχουμε μεταλλάξεις και αλλαγές στο γονιδίωμά μας, αλλά δεν νοσούμε, γιατί έχουμε τη μετάλλαξη στο ένα μόνο αντίγραφο του γονιδιώματος, από τον ένα γονέα, ενώ απουσιάζει από το αντίγραφο του άλλου γονέα. Η γνώση μας δίνει τη δύναμη να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και τις μελλοντικές αποφάσεις. Το «γνώθι σαυτόν» για τον Αντωναράκη σημαίνει «να γνωρίζεις το γονιδίωμά σου» .

Πριν από το διάλειμμα ο Λουκής Αγροτής μας έδειξε πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να ζωγραφίσει με μοναδικό τρόπο έχοντας για σύνεργα τα σπρέι του, τη φωτιά και το black light! Όσοι δεν το παρακολουθήσατε θα χρειαστεί να το δείτε μαγνητοσκοπημένο για να αντιληφθείτε πως κάτι τόσο εντυπωσιακό μπορεί να γίνει με απλό τρόπο!

agrotis-tedxthessaloniki