Reading the compass: Oι σκέψεις των ομιλητών μας

 

Διαβάστε παρακάτω τις σκέψεις μερικών από τους ομιλητές μας για το φετινό θέμα μας!

Λώλης Μιχαήλ: “Η πυξίδα είναι χαραγμένη πάνω μου και κατάφερα έτσι σπασμένη με τα θραύσματα της να πετάξω ελεύθερος, απέναντι σε κάθε κατεύθυνση μου επέβαλαν οι άλλοι”.

Βλαστάρης Γιάννης: “Χωρίς αμφιβολία, ο συγκεκριμένος τίτλος παραπέμπει σε μία εθνική ανάγκη, αλλά και σε ένα προσωπικό καθήκον κάθε πολίτη. Η Ελλάδα στο σύνολό της όπως και αυτό που αποκαλείται «κοινή γνώμη» έχουν, άλλωστε, ανάγκη επαναπροσδιορισμού ύστερα από την πολυετή εμπειρία μιας πολύπλευρης κρίσης. Ζητούμενα, ωστόσο, παραμένουν τα σημεία-οδηγοί της πυξίδας, η χάραξη της πορείας και των σταδίων της και, βεβαίως, οι κανόνες που θα ισχύουν μεταξύ συνταξιδιωτών στη διάρκεια του κοινού πλου.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα μου -τον δημόσιο λόγο και την αναπαραγωγή του- νομίζω πως σημείο-κλειδί για τον καθορισμό της πορείας είναι ο ορθολογισμός. Η επιστροφή των πραγματικών εννοιών στις λέξεις και η αποκατάσταση ενός διαλόγου, σε επίπεδο κορυφής, αλλά και βάσης, ο οποίος θα εδράζεται στην κυριολεξία. Θα απευθύνεται στη λογική και όχι στο θυμικό. Και θα υπηρετεί το δρόμο όχι της υποκειμενικής πεποίθησης αλλά εκείνον της κοινής ευθύνης. Με άλλα λόγια, εισηγούμαι μία απόπειρα ανάταξης του τρόπου επικοινωνίας μας που θα οδηγήσει και στην ανάταξη του τρόπου σκέψης. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εγκυρότερους ακροατές του δημοσίου λόγου, που με τη σειρά τους, θα απαιτούσαν και ρεαλιστικότερη ρητορική από τους πρωταγωνιστές της πολιτικοκοινωνικής σκηνής. Ταυτόχρονα, όμως, θα αναβάθμιζε, και την ίδια την επαφή μεταξύ των πολιτών, μετατρέποντάς την σε γόνιμο διάλογο, μακριά από διχαστικούς αφορισμούς που εμποδίζουν την αναζήτηση λύσεων.
Απέναντι στον παραπάνω προβληματισμό καλούνται να πάρουν θέση πριν από όλους το πολιτικό μας προσωπικό, οι δημοσιογράφοι, δημοσιολόγοι και σχολιαστές, οι πνευματικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες του τόπου μας”.

Κουσία Βενετία: “Έχοντας κάνει ιστιοπλοΐα επί δεκαετίες η πυξίδα και κυρίως σε πόσες μοίρες ταξιδεύουμε έρχεται πάντα στο μυαλό μου όταν ακούω τη λέξη πυξίδα. Το να χαράζεις πορεία και να ξέρεις τη πορεία σου έστω κι αν ταξιδεύεις στο Αιγαίο είναι απαραίτητο. Μπορεί με καλές καιρικές συνθήκες ή εκτός αγώνα να μην είναι πάντα απαραίτητο να γνωρίζεις την πορεία σου στο χάρτη αλλά ήδη σου έχει γίνει δεύτερη φύση όταν έχεις κάνει αγώνες και ταξιδέψει νύχτα ή με ομίχλη τόσες φορές.  Πυξίδα και χάρτης για μένα απαραίτητα όταν είμαι στο σκάφος αλλά και απαραίτητα για να μπορώ να ταξιδεύω και από το ντόκο.

Πολλές φορές χρησιμοποιώ την έκφραση ότι κάποιος έχασε τον μπούσουλα (δεν είναι τίποτε άλλο από το la bussola) και εννοώ ότι δεν ξέρει την βασική κατεύθυνση της ζωής του, έχασε το νόημά του και τις βασικές αξίες που τον κρατάνε στα ίσα του.
Η πυξίδα σου δείχνει που βρίσκεσαι και σε βοηθάει να καταστρώσεις πορεία για να πας εκεί που θέλεις.  Δεν σου λέει ποιος είναι ο προορισμός σου. Η επιλογή είναι πάντα δική σου.  Οι συντεταγμένες είναι δική μας απόφαση και έχουμε την ευκαιρία και την ευτυχία να τις αλλάζουμε.

Liz Mestheneos: “It’s a Rorschach test phrase. I have taken it to mean the direction  we are going –  and this is world wide ageing of all populations!  And most governments and populations have tried to ignore it. But it happening and how we manage it  will determine the future world. (Most people prefer to talk about the environment, refugees and social inequality – all very important – but demographic ageing has happened and is continuing to happen)”.

Georgios Grigoriadis: “Compasses enabled pioneers to reach new frontiers, opportunities and groundbreaking discoveries. However, a compass never shows the exact direction towards North – what is called the True North. It points in the general direction, while the path to the final destination is never clear, never a straight line”.

Χρήστος Γιωτίτσας: “Ο τίτλος αυτός σχετίζεται άμεσα με την δουλειά μου, αυτή του ερευνητή. Και αυτό διότι κάθε ερευνητής χρησιμοποιεί την θεωρία σαν πυξίδα για να ανακαλύψει νέα γνώση”.


Jonathan Albright: “When I think about “reading the compass,” what comes to mind is that while modern society is increasingly centered on information, yet we are just beginning to understand how it affects our daily lives. The emerging news ecosystem is the perfect example of the power of “ideas worth spreading,” and I’m excited to explore the some of these dynamics at TEDx Thessalonik”i.

Δανάη Παπαδάτου: “Για να «διαβάσουμε» την πυξίδα δεν αρκεί να ξέρουμε γράμματα. Θέλει ψυχή! Θέλει να αναγνωρίζουμε τι είναι «σημαντικό» στη ζωή μας, να έχουμε όραμα για το τι επιδιώκουμε, να θέτουμε στόχους για το πώς θα το υλοποιήσουμε, και να καλλιεργούμε με μεράκι τις συνθήκες εκείνες που θα εμπλουτίσουν τη Ζωή μας με νόημα και αξία”.