Χτίζοντας γέφυρες με την βοήθεια της Θετικής Φωνής

Guest post από την ομάδα της Θετικής Φωνής

Στα μαθηματικά συναντάμε τον ορισμό του τόπου ως ένα σύνολο σημείων του επιπέδου ή του χώρου, με μια κοινή ιδιότητα. Όλοι εμείς που απαρτίζουμε την ”Θετική Φωνή” έχουμε μια κοινή ιδιότητα. Είναι αυτή η ιδιότητα του οροθετικού που μερικές φορές παραμένει για κάποιους ανθρώπους ακόμα και σήμερα “mysterium magnum”.

Για εμάς όμως αποτελεί μια ακόμα γέφυρα πολλών διαφορετικών κοινοτήτων που σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη μπορεί να μην επικοινωνούσαν ή να συνεργαζόντουσαν τόσο εύκολα μεταξύ τους. Πράγματι, προερχόμαστε από διαφορετικούς ”τόπους”, όπου η ίδια τους η ύπαρξη αμφισβητεί την κανονικότητα και το σύνολο των συμπεριφορών που η τελευταία υπαγορεύει. Γέφυρα είναι η κατασκευή με την οποία επιτυγχάνεται η ζεύξη δύο ή περισσοτέρων τόπων, υπεράνω μεσολαβούντος εμπορίου, φυσικού ή τεχνητού. Αυτό αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, αλλά και της ίδιας της ζωής μας.

Άνθρωποι και των δύο φύλων και όλων των εθνικοτήτων μας επισκέπτονται καθημερινά για στήριξη και ενδυνάμωση. Για διασύνδεση με τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων αλλά και με δομές απεξάρτησης και υποκατάστασης. Με κάποιους έχουμε γνωριστεί είτε στο streetwork που κάνουμε στην άγρια και για κάποιους αθέατη πλευρά του Αθηναϊκού κέντρου, είτε στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού ”Άγιος Παύλος”. Συμμετέχουμε στην πλατφόρμα των L.G.B.T.Q.I. οργανώσεων αλλά και σε αυτήν της Μείωσης Βλάβης από Εξαρτησιογόνες Ουσίες μαζί με άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

positive-voice-cards

Πόσο περίεργο μπορεί να ακουστεί αλλά και πόση αλήθεια εμπεριέχει το ότι πλέον το HIV δεν σκοτώνει, αλλά γεφυρώνει. Τους πάντες και τα πάντα. Αυτά που σκοτώνουν είναι η άγνοια, οι προκαταλήψεις και οι διακρίσεις. Συνεχίζουμε δυναμικά παλεύοντας ενάντια τους. Με την γεφύρωση του χάσματος της επικοινωνίας και της ενημέρωσης μεταξύ της κοινωνίας και των οροθετικών ατόμων. Με μια γέφυρα συμφιλίωσης με τον εαυτό μας και τον ιό που είναι αδιανόητη τον πρώτο καιρό της διάγνωσης.

Με την ίδια γέφυρα συμφιλίωσης με τον εργασιακό και κοινωνικό περίγυρο. Με τις υπηρεσίες ενδυνάμωσης και τις καμπάνιες καταπολέμησης του στίγματος, όπως και με την ενημέρωση τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των στοχευμένων εκείνων ομάδων που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης. Αλλά και με την γέφυρα εκείνη που συνδέει κοινωνικά αποκλεισμένους οροθετικούς, σε μεγάλο ποσοστό εξαρτημένων με τις κοινωνικές δομές εκείνες που αποτελούν προϋπόθεση για την επανένταξη τους.

Είπαμε, πάνω από κάθε τεχνητό ή φυσικό εμπόδιο, γιατί όλα έχουν αλλάξει. Με συχνή εξέταση, με πάντα προφύλαξη και με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Για να φτάσουμε σε νέους ακόμα τόπους, για να χτίσουμε και άλλες γέφυρες!