Ο Μιχάλης Λώλης αφηγείται…

Το Δεκέμβριο του 2016 κλήθηκα ως ομιλητής για τη διοργάνωση του TEDx Thessaloniki 2017. Αποφάσισα να δεχτώ τη πρόσκληση και για πρώτη φορά να βγω δημόσια, μιλώντας ανοιχτά ως ομοφυλόφιλος Έλληνας αστυνομικός. Σκοπός μου ήταν να δώσω ορατότητα στο φαινόμενο της ομοφοβίας μέσα από την προσωπική μου ιστορία ζωής, καθώς και να δώσω δύναμη στα LGBTI άτομα τα οποία κρύβονται και φοβούνται την απαξίωση και το χλευασμό μιας ομοφοβικής μερίδας της κοινωνίας.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία ζωής, να σταθώ μπροστά σε τόσο πολύ κόσμο μέσα από τις κάμερες και να εξιστορώ τον προσωπικό μου αγώνα να αντιμετωπίσω τα προβλήματα του να μεγαλώνεις και να ζεις ως ομοφυλόφιλος. Επίσης να μιλήσω για το ρόλο μου στην Αστυνομία για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ομοφοβίας. Η ομιλία στη συνέχεια ταξίδεψε στο Διαδίκτυο και την είδαν χιλιάδες ανθρώπων, με πολλές ομοφοβικές αντιδράσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ακόμα είναι υπαρκτός ο ρατσισμός σε βάρος των LGBTI ατόμων.

Με την ομιλία μου θέλησα να δείξω ότι οι ιστορίες όλων εμάς που μιλάμε ανοιχτά, κόντρα στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σε βάρος μας, κόντρα στις απειλές, το χλευασμό και την απαξίωση, δεν είναι απλές περιπετειούλες για προβολή και πρόκληση. Είναι κραυγές για αλήθεια, σεβασμό, περηφάνια, δικαιοσύνη και ελευθερία. Όλα αυτά που στερηθήκαμε. Μπορεί για κάποιους να είναι ιστορίες γεμάτες εξευτελισμό και ντροπή, αλλά όμως δίνουν θάρρος και δείχνουν το δρόμο στην πρόοδο, την αποδοχή και την ισότητα.

Είναι σημαντικές οι ιστορίες ομοφυλόφιλων που τολμούν να ζουν και να μιλούν ανοιχτά. Με την ελπίδα αυτές οι ιστορίες να αντέξουν και να ζήσουν πιο πολύ από εμάς. Να αλλάξει ο κόσμος επιτέλους. Έτσι θα αλλάξει.