“Ο κόσμος μας χρειάζεται όλων των ειδών τα μυαλά.”

Στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση, ο 14χρονος αυτιστικός Τζέικομπ Μπάρνετ, o οποίος το 2013 έγινε γνωστός χάρη στις εργασίες του πάνω στη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.

H 2α Απριλίου είναι ημέρα αφιερωμένη στο Σύνδρομο του Άσπεργκερ (Αυτισμός). Πρόκειται για μια διαταραχή τα συμπτώματα της οποία κάνουν την εμφάνιση τους συνήθως σε πολύ μικρή ηλικία και αφορούν κυρίως τη κοινωνική συμπεριφορά. Ο τρόπος που σκέφτονται, αντιλαμβάνονται και τα συναισθήματα των αυτιστικών ατόμων είναι ιδιαίτερα, ενώ ο αυτισμός αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ένα περίπλοκο σύνδρομο, παρά ως ασθένεια.

Σημαντικές προσωπικότητες της ανθρωπότητας ήταν αυτιστικοί. Καλλιτέχνες όπως ο Μπαχ ή ο Ντα Βίντσι, επιστήμονες και εφευρέτες όπως ο Αϊνστάιν και ο Γκράχαμ Μπελ. Αυτό δείχνει πως η διαταραχή από μόνη της δεν αποτελεί εμπόδιο για να ζήσει κάποιος μια φυσιολογική ζωή. Τα προβλήματα ενός αυτιστικού σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στον τρόπο που και εκείνος αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, άλλα και η κοινωνία εκείνον. Ακόμα και η αντιμετώπιση της αφορά εκπαιδευτικές μεθόδους και δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή, που να αντιμετωπίζει απευθείας τα συμπτώματα.

Εκεί στέκεται και η ομιλία της Τεμπλ Γκράντιν που ακολουθεί. Αυτιστική η ίδια, μιλά για τον τρόπο που σκέφτεται με εικόνες, γεγονός που τη βοηθά να λύσει δύσκολα προβλήματα που “φυσιολογικά” άτομα μπορεί να αποτύχουν να λύσουν. Τονίζει μάλιστα πως ο κόσμος όχι μόνο δεν πρέπει να απομονώνει, άλλα έχει ανάγκη τους αυτιστικούς, γιατί σκέφτονται με μοτίβα, με λέξεις, με χρώματα και με όλους τους τρόπους που ένα “σπασικλάκι” μπορεί!