O Κορωνοϊός, οι πανδημίες και τα εμβόλια. Εσύ πόσα ξέρεις για όλα αυτά;

31 Δεκεμβρίου 2019. Πόλη Wuhan, επαρχία Χουμπέι, Κίνα. Διάφορες περιπτώσεις πνευμονίας αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους.  Μία εβδομάδα αργότερα οι κινεζικές αρχές ανακοινώνουν τον εντοπισμό ενός νέου ιού. Ενός ιού που δεν έχουμε ιδέα πώς επηρεάζει τους ανθρώπους. Το όνομά του φιγουράρει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, στις οθόνες των κινητών μας και στα media παγκοσμίως, έχοντας δημιουργήσει ένα ευρύ κύμα ανησυχίας. Ο κορωνοϊός είναι εδώ.. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας νέος ιός κάνει την εμφάνιση του και που μια πανδημία έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε διάφορες χώρες του κόσμου.

«Το 1918 έχασαν τη ζωή τους 50 με 100 εκατομμύρια άνθρωποι, περισσότεροι από τα θύματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», ξεκινάει την ομιλία της το 2018, στη σκηνή του TEDxThessaloniki η Rosalind Eggo. 

H διαφορά της επιδημίας με την πανδημία, όπως μας διευκρινίζει η Rosalind Eggo, έχει να κάνει με την περιοχή εξάπλωσής της: η πανδημία επηρεάζει όλο τον πλανήτη, ενώ η επιδημία μία συγκεκριμένη περιοχή.  Οι επιδημίες και οι πανδημίες εμφανίζονται εδώ και εκατομμύρια χρόνια, επηρεάζοντας τα φυτά, τα ζώα, τους ανθρώπους, αλλά και την πορεία της ίδιας της ιστορίας. Το καλό όμως είναι ότι είναι ως ένα βαθμό προβλέψιμες: εμφανίζονται κάποια περιστατικά ασθενών, ο αριθμός τους αυξάνεται και μετά τελικά τα περιστατικά μειώνονται και η επιδημία εξασθενεί. «Σήμερα», σημειώνει  η Rosalind Eggo, «χάρη στην τεχνολογία, χρησιμοποιούμε υπολογιστικά μοντέλα με στόχο την ανάλυση μεγάλων πανδημιών. Θέλουμε να μάθουμε πώς εξαπλώνονται και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις ελέγξουμε καλύτερα».

Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που ο αγώνας δρόμου για την δημιουργία ενός εμβολίου έχει ξεκινήσει. Και μπορεί η δυσπιστία μέρους του  δυτικού κόσμου όσον αφορά τον εμβολιασμό να κρατάει καλά, όμως πρόκειται για την κίνηση αυτή που διαχρονικά διασφαλίζει τον «θάνατο» των ιών που απειλούν το είδος μας. Το 2018 ο Αντώνης Δαρζέντας είχε μιλήσει αναλυτικά, στη σκηνή του TEDxThessaloniki για την αλήθεια σχετικά με τα εμβόλια:

«Πριν από 500 χρόνια, στη Λατινική Αμερική η ευλογιά και η ιλαρά, που τη φέρνουν εκεί οι Ισπανοί κατακτητές, σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από ότι τα όπλα των Κονκισταδόρες. Στην Ελλάδα πριν από 100 με 150 χρόνια η παιδική θνησιμότητα είναι 50%. Όπως χαρακτηριστικά λέει, ο ελληνικός λαός “κάνουμε πολλά παιδιά, γιατί έχει μερίδιο ο Θεός”. Μόνο στον 20ό αιώνα τώρα, διεθνώς, η ευλογιά σκοτώνει 300 με 500 εκατομμύρια ανθρώπους. Η ιλαρά 150 εκατομμύρια». 

«Το 1980 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύττει τον κόσμο ελεύθερο ευλογιάς. Χάρη στον εμβολιασμό εξαφανίστηκε τελείως από το φυσικό περιβάλλον». Όπως όμως ο ίδιος αναφέρει, «σύμφωνα με δημοσκόπηση το 24% των Ελλήνων στέκουν διστακτικοί απέναντι στα εμβόλια και πιστεύουν ότι κάνουν αυτισμό». 

Μια βουτιά λοιπόν στην ιστορία, στα λόγια των ανθρώπων που γνωρίζουν τους ιούς και τις θεραπείες τους, στα ποσοστά και στους αριθμούς, δείχνει ότι αυτή επαναλαμβάνεται. Ότι είναι ένα άλλο όνομα που θα κάνει την εμφάνιση του, προκαλώντας φόβο μπροστά στις οθόνες μας. Αυτό που έχει αλλάξει; Ο άνθρωπος πλέον γνωρίζει. Και όπως είδαμε στις παραπάνω ομιλίες, η γνώση μεταδίδεται και μπορεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.