Μάγια Τσόκλη: ‘να απολαμβάνεις τις μικρές στιγμές. Μπορεί να αποδειχτούν οι πιο μεγάλες!’

web_tsokli_grey

Η πρώτη τετράδα των ομιλητών συμπληρώνεται με τη Μάγια Τσόκλη, ένα όνομα που έχουμε ταυτίσει στην χώρα μας με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία, κυρίως μέσα από την εκπομπή της στη δημόσια τηλεόραση “Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη”.

Τα ταξίδια μπήκαν από νωρίς στη ζωή της. Ακολουθώντας τις επαγγελματικές μετακινήσεις του πατέρα της, τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Παρόλο που σπούδασε Κοινωνιολογία, αυτό που την κέρδισε τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής της πορείας, ήταν η μόδα, όπου συνεργάστηκε μεταξύ άλλων και με τον βραβευμένο σχεδιαστή Γιάννη Τσεκλένη.

Σύντομα όμως έμελλε να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Τα πρώτα βήματα τα έκανε κοντά στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, όταν άρχισε να συνεργάζεται με τη δημόσια τηλεόραση καθώς και διάφορα έντυπα μέσα. Η πρώτη της ταξιδιωτική εκπομπή ήταν το “Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα”, μέσα από την οποία γνωρίσαμε τις ομορφιές της χώρας μας. Ο επόμενος σταθμός της ήρθε λίγα χρόνια αργότερα, το 2005, με την εκπομπή “Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη”. Με μια κάμερα και ένα σακίδιο στην πλάτη, για τα επόμενα 4 χρόνια η Μάγια Τσόκλη θα ταξίδευε σε περισσότερες από 50 χώρες ανά τον κόσμο, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια από τις πιο έγκυρες εκπομπές στο χώρο του ταξιδιού που έχει βγάλει η Ελλάδα. Πρόσφατα πέρασε από τη διεύθυνση του ταξιδιωτικού περιοδικού “Passport”, ενώ παρουσίασε και ένα ταξιδιωτικό μαγκαζίνο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Μετά από μια σύντομη πορεία από τον πολιτικό στίβο ως βουλευτής επικρατείας από το 2009 έως το 2012, η Μάγια Τσόκλη αποφάσισε να κάνει τα πρώτα της βήματα στον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Έτσι, μαζί με τον Αλέξανδρο Κουρή, την Ελίνα Δάλλα και τον Κωστή Δάλλα δημιούργησε τη μικροζυθοποιία “Νήσος” με έδρα το αγαπημένο της νησί, την Τήνο. Παράλληλα από το προηγούμενο καλοκαίρι ξεκίνησε την έκδοση του περιοδιού “ΤΑΜΑ”, το πρώτο free press του νησιού.

Σήμερα προετοιμάζει μια καινούργια τηλεοπτική παραγωγή στη δημόσια τηλεόραση.

Με αφορμή την παρουσία της στη σκηνή του TEDxThessaloniki 2014, θελήσαμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Μάγια Τσόκλη, η οποία δηλώνει τα εξής:

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη αλλαγή που έχετε βιώσει, σε προσωπικό επίπεδο, μέχρι σήμερα στη ζωή σας;

Μάλλον η περιπέτεια της υγείας μου. Τη μια μέρα κυνηγάς τη ζωή σου, κάνεις όνειρα και σχέδια, πιστεύεις ότι τα καλύτερα είναι μπροστά σου. την επόμενη μέρα, βγαίνεις από ένα ιατρείο, μέσα από μια απρόσωπη πολυκατοικία και χαμένος, πιστεύεις πως όλα τέλειωσαν εδώ, σ’αυτόν τον ξένο δρόμο. Ξεχνάς τα όνειρά σου και διαπιστώνεις με πίκρα ότι άφησες να περάσουν στιγμές εξαίσιες, νομίζοντας ανοήτως, ότι τα καλύτερα έρχονται.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχετε θέσει, προσωπικά, μέχρι σήμερα; Τον έχετε πετύχει, συνεχίζετε να παλεύετε γι’ αυτόν ή τον εγκαταλείψατε και γιατί;

Ο μεγαλύτερος στόχος είναι μάλλον να δικαιολογήσω την ύπαρξή μου. Από μικρή φιλοδοξούσα να γίνω γνωστή για κάποια προσφορά μου. χωρίς ακριβώς να ξέρω ποια θα ήταν αυτή! Εγκατέλειψα το χώρο της μόδας γιατί δεν έπαιρνα χαρά από την προνομιούχο πελατεία μου και είχα τη τύχη να μακροημερεύσω στην δημόσια τηλεόραση ανοίγοντας -νομίζω- ενδιαφέροντα παράθυρα στον κόσμο και κατ’ επέκταση επηρεάζοντας παγιωμένες αντιλήψεις. Έμπλεξα -ανοήτως- με την πολιτική ελπίζοντας ότι θα μπορούσα να αλλάξω τα πράγματα εκ των έσω και το πλήρωσα ακριβά. Μίλησα για την υπόθεση της υγείας μου θέλοντας να σπάσω ταμπού και να ευαισθητοποιήσω. Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές το ισοζύγιο είναι θετικό, έχω όμως -καλά να είμαστε- πολλή δουλειά μπροστά μου για να ικανοποιήσω τα νεανικά μου όνειρα .

Απ’ όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, ως παγκόσμια κοινωνία, ποιο γεγονός θα χαρακτηρίζατε ως το μεγαλύτερο τέλος ή τη μεγαλύτερη νέα αρχή για την ανθρωπότητα;

Νομίζω την ανάπτυξη του διαδικτύου. Επανακαθόρισε την έννοια της πραγματικότητας, του χώρου, των αποστάσεων, του χρόνου, των σχέσεων, επαγγελματικών και προσωπικών. Επηρέασε τον τρόπο που σκεπτόμαστε και τον τρόπο που δρούμε. Άλλαξε αξίες, εφόδια και προτεραιότητες. Δημιούργησε το “πριν” και το “μετά”.