Liftoff: το πρώτο μέρος του TEDxThessaloniki 2014

Λίγα λεπτά μετά τις 11:00 οι θεατές βρίσκονται στις θέσεις τους και όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του πρώτου session, με τίτλο “Liftoff”. Στη σκηνή βρίσκεται η ομάδα χορού Vis Motrix, παρουσιάζοντας μια πολύ όμορφη χορογραφία που είναι εμπνευσμένη από το θέμα της φετινής διοργάνωσης: “Κάθε Τέλος Μια Αρχή”.
Αμέσως μετά η Ρεβέκκα Παιδή και η Έλενα Παπαδοπούλου, οι δύο curators του φετινού TEDxThessaloniki ανεβαίνουν στη σκηνή για μια σύντομη εισαγωγή στον θεσμό του TED και του TEDxThessaloniki. Λίγα λεπτά αργότερα καλούν πάνω στη σκηνή την Έλσα Ποιμενίδου, η οποία είναι και η σημερινή μας οικοδέσποινα.
Τον κύκλο των ομιλιών ανοίγει η Μάγια Τσόκλη. Κάνει μια σύντομη αναδρομή στη ζωή της, από τα παιδικά της χρόνια, μέχρι και σήμερα. Το μεγαλύτερο μάθημα που έχει λάβει μέχρι σήμερα; Η κατάκτηση της υπέρβασης: Εκεί που νομίζεις πως δεν έχεις άλλη δύναμη, εκεί που εναποθέτεις τα άρματα σου, αν επιμείνεις, σαν από θαύμα ξαναγεννιέσαι μέσα από τις στάχτες σου με ανεξήγητη δύναμη. Ακριβώς αυτό συνέβη και πριν από λίγα χρόνια, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όπως λέει έχει ζήσει και εξακολουθεί μια ζωή γεμάτη κεφάλαια, γεμάτη ρόλους, γεμάτη καταστάσεις – μια ζωή που ταιριάζει απόλυτα στο “Every End Is A Beginning”.
Μετά από την συγκινητική Μάγια Τσόκλη, σειρά έχει η Stephanie Hospital, η οποία μας μιλά για τη σημασία του mobile και την επανάσταση που αυτό έχει φέρει στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Όπως αναφέρει, το BBC και το CNN έχουν αρχίσει να αντικαθιστώνται από το YouTube και το Dailymotion. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Η ανάγκη να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις έχει γίνει πιο αληθινή από ποτέ.
Αμέσως μετά στη σκηνή ανεβαίνει ο Ανδρέας Σουβαλιώτης. Σε μια δυνατή ομιλία με κεντρικό άξονα την σημασία της διαφορετικότητας, μας εξηγεί πώς εμπνεύστηκε την ιδέα να ασχοληθεί με τον κόσμο του κοινωνικού επιχειρείν. Το θετικό από την απόφαση του αυτή δεν είναι μόνο ότι δημιούργησε ένα νέο είδος επιχείρησης, αλλά και ότι κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο που μας περιβάλλει προς το καλύτερο.
Στον πόλεμο οι γιατροί συχνά δεν έχουν στη διάθεση τους ούτε τα βασικά εργαλεία για να πραγματοποιήσουν χειρουργικές επεμβάσεις. Τι γίνεται σε εκείνες τις περιπτώσεις; Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε ο επόμενος μας ομιλητής, ο Ελληνοκαναδός χειρουργός κρίσεων Χρήστος Γιάννου. Στην ομιλία του εστίασε στην πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νεότερες γενιές, προκειμένου να καταφέρουν να εναρμονίσουν τη ζωή με την τεχνολογία.
Φωτογραφίες: thepixel.gr, Nick Pappas Creative Photography+, Θανάσης Σταθόπουλος