Κατερίνα Σαρρή

Οι 10 πρώτοι ομιλητές του TEDxThessaloniki συμπληρώνονται με την Κατερίνα Σαρρή, πανεπιστημιακό, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που έχει αφιερώσει την ακαδημαϊκή της έρευνα και δράση στη μελέτη της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με την οποία ασχολείται με συνέπεια την τελευταία εικοσαετία.

Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ενασχόλησής της με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι το πρόσφατο βιβλίο που έγραψε μαζί με την Α. Τριχοπούλου και έχει τίτλο «Γυναικεία επιχειρηματικότητα: προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας». Σε αυτό θέτει και απαντά σε μια σειρά καίριων ερωτημάτων όπως «Είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα επινόημα ή πραγματικότητα;» και «Πού και γιατί διαφοροποιούνται οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες επιχειρηματίες;», ενώ συγχρόνως προτείνει πρωτοβουλίες και πολιτικές για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει σε έγκριτα ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, με πιο πρόσφατα τα άρθρα της πάνω σε ζητήματα όπως η “Η κοινωνική επιχειρηματικότητα σε καιρούς οικονομικής λιτότητας: μια αχτίδα φωτός για τις οικονομίες σε κρίση;”, “Δημιουργώντας μελλοντικούς επιχειρηματίες στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα”, “Εκπαίδευση επιχειρηματιών στη δημιουργικότητα και την καινοτομία”, “Επιχειρηματική εκπαίδευση στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα: η διάσταση του φύλου” και “Εργασιακή επανένταξη για ασθενείς με βλάβη στο νωτιαίο μυελό: μια πρόταση για την προώθηση της επιχειρηματικότητας”.

Παράλληλα με την επιστημονική της δραστηριότητα, η Κατερίνα έχει συνεισφέρει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από διάφορες θεσμικές θέσεις: είναι εθνική συντονίστρια του διεθνούς προγράμματος GUESSS (Global University Entrepreneurial Spirit Students’ Survey) για τη νεανική επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΚΟ “ΕΡΓΑΝΗ”-κέντρο στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των γυναικών καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών προς όφελος των γυναικών και την καταπολέμηση της βίας.

Σπούδασε Οικονομικά στη Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, συνέχισε τις σπουδές της στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο του Birmingham και τις ολοκλήρωσε με διδακτορικό δίπλωμα από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διαθέτει πλούσια διδακτική εμπειρία τόσο σε ελληνικούς όσο και σε ξένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς και έχει εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων, καθώς και ως αξιολογήτρια και συντονίστρια προγραμμάτων σε θέματα απασχόλησης με έμφαση στην επιχειρηματικότητα.

Στις 13 Απριλίου στο TEDxThessaloniki θα προσπαθήσει να ανατρέψει την εικόνα που έχουμε για την επιχειρηματικότητα, στοχεύοντας στην αποδαιμονοποίησή της.

Στις 5 φράσεις που συμπληρώνουν όλοι οι ομιλητές μας ζητήσαμε από την Κατερίνα Σαρρή να τοποθετηθεί για την κρίση, την επιχειρηματικότητα, και τη δύναμη του συν

Ένας τρόπος για να ξεπεράσουμε την κρίση…
είναι και η επιχειρηματικότητα. Μπορεί να λειτουργήσει ως λύση. Χρειάζεται, όμως, πρώτα να αντιληφθούμε τις πραγματικές διαστάσεις των εννοιών της κρίσης και της επιχειρηματικότητας, αλλά μαζί και τις απαιτήσεις και τα οφέλη που έχει η αλλαγή νοοτροπίας.

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα πρέπει… να αποδαιμονοποιηθεί και για να γίνει αυτό χρειάζεται πρώτιστα να κατανοήσουμε και να προβληματιστούμε γύρω από το τι δεν είναι επιχειρηματικότητα.
Η επιχειρηματικότητα, άλλωστε, δεν αποτελεί μόνο επαγγελματική διέξοδο και αντικείμενο της οικονομίας.

Η οικονομική κατάσταση επηρεάζει… και μεταβάλλει κατά πολύ τη ζωή μας. Το πώς θα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας αποτελεί αγωνιώδες ζητούμενο κάθε κοινωνίας, πόσο μάλλον μιας κοινωνίας σε κρίση. Μόνη διέξοδος είναι να ξανασκεφτούμε το πώς συνδέονται οι έννοιες και να αποκαταστήσουμε τη σχέση μεταξύ τους, ν᾽ αναζητήσουμε εργαλεία για να μετατρέψουμε το αρνητικό πρόσημο σε θετικό. Έχουμε, για παράδειγμα, σκεφτεί πώς επηρεάζεται η ποιότητα ζωής μας, του ατόμου ή συνολικά, από την επιχειρηματικότητα; Μπορούμε ακόμη και τώρα, ή μάλλον ειδικά τώρα, να επενδύσουμε στη δεύτερη για να βελτιώσουμε την πρώτη;

5 συστατικά για την ανάπτυξη… δημιουργικότητα, καινοτομία, δράση, εξωστρέφεια, και φυσικά μια κοινωνία απαλλαγμένη από στερεότυπα και παθογένειες, όπου γυναίκες και άνδρες μαζί συμπορεύονται για μια υγιή και σταδιακή ανάπτυξη.

Η δύναμη του συν… είναι απαραίτητη για να προχωρήσουμε σήμερα σε οτιδήποτε δημιουργικό, όπως η επιχειρηματικότητα που εκ των πραγμάτων δημιουργεί προστιθέμενη αξία και απαιτεί «συν»: συνεργασία, συνεταιρισμό, συνασπισμό, συνοχή, συνέπεια, συνδιαλλαγή, συν-ανταγωνισμό, συνύπαρξη, συνεισφορά από γυναίκες και άνδρες.

Περισσότερα για την Κατερίνα Σαρρή:
http://www.balkan.uowm.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=200&Itemid=135%E3%80%88%3Del&lang=el

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_05/08/2012_491385