Όχι χορηγοί, συνεργάτες!

του Μιχάλη Σπανού*

Ας μιλήσουμε για χορηγίες λοιπόν…

Σε κάθε μεγάλη εκδήλωση η εύρεση χορηγών και υποστηρικτών είναι ζωτικής σημασίας για την ίδια την υλοποίηση και εν τέλει την ύπαρξη του γεγονότος. Πόσω μάλλον για το TEDx Thessaloniki το οποίο είναι ένα γεγονός μη κερδοσκοπικό και βασίζεται ιδιαίτερα στους χορηγούς και υποστηρικτές του.

Τα ερωτήματα που μας απασχολούν κάθε φορά όταν ξεκινούμε την προσπάθεια για την υλοποίηση του επόμενου TEDx Thessaloniki είναι κάπως σαν τα παρακάτω και πάντα απαιτούν λίγο απ’ το χρόνο και τη σκέψη μας:

Εγκρίνεις και συνεργάζεσαι με οποιονδήποτε χορηγό μόνο και μόνο επειδή έχει την ευχέρεια να χρηματοδοτήσει το γεγονός και να λάβει την ανάλογη προβολή από αυτό;
Προσπαθείς να βρεις  όσους περισσότερους χορηγούς μπορείς θέλοντας να μεγιστοποιήσεις τα οικονομικά και ανταποδοτικά οφέλη;

Εύλογα και δελεαστικά ερωτήματα…

Ένα TEDx event όμως είναι κάτι ιδιαίτερο. Στο TEDx Thessaloniki οι χορηγοί και υποστηρικτές είναι συνεργάτες και μέλη αυτής της μεγάλης ομάδας.

Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς όταν ένα TEDx event έχει από τους ίδιους τους όρους του προγράμματος τον περιορισμό ότι δε μπορεί να προβάλει χορηγούς  μέσα από τα δικά του κανάλια επικοινωνίας. Έτσι, οι χορηγοί γίνονται αυτονόητα μέρος της εμπειρίας ενός TEDx και βοηθούν να μεγαλώνει και να βελτιώνεται συνεχώς. Χορηγοί που αναλαμβάνουν κομμάτια της όλης διοργάνωσης, προσαρμόζουν τις ενεργοποιήσεις των χορηγιών τους πάνω στο εκάστοτε θέμα της εκδήλωσης και γίνονται ένα με τους διοργανωτές.

Επομένως δε μετρούν μόνο τα χρήματα, δεν μετράει η ποσότητα αλλά πριν από όλα η ενσωμάτωση του χορηγού στο πνεύμα της διοργάνωσης, στο ύφος και την αισθητικής της, η εναρμόνιση του με τις αξίες που πρεσβεύει το TEDx.

Στο ΤΕDx Thessaloniki έχουμε την τύχη να έχουμε εξαιρετικούς χορηγούς και υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια. Συνεργάτες οι οποίοι είναι δίπλα μας κάθε χρονιά και θα συνεχίσουν να είναι και τα επόμενα χρόνια μαζί μας.

Εν κατακλείδι , η προσέγγιση των υποψήφιων χορηγών όσο και οι ίδιοι οι χορηγοί ως οργανισμοί είναι τέτοιοι που να μπορούν να υποστηρίξουν, να εκφράσουν και να ενσωματώσουν στην ενεργοποίηση της χορηγίας του τα μηνύματα του TEDx με ταυτόχρονη δική τους προβολή.

Δεν είναι εύκολο να βρεθούν συνεργάτες με τέτοια χαρακτηριστικά αλλά είναι ο μόνος δρόμος για εμάς! Και στόχος μας είναι να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να κάνουμε ολοένα περισσότερες εταιρίες και οργανισμούς να σκεφτούν διαφορετικά και να μας υποστηρίξουν αναγνωρίζοντας τη σημασία του να στηρίζεις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν..!

*Ο Μιχάλης Σπανός είναι Sponsorships Manager του TEDx Thessaloniki από το 2014