Στο TEDxThessaloniki για πρώτη φορά

της Ευγενίας Πόπη

Πέρσι, τέτοια εποχή είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ επιτέλους σε μια από τις εκδηλώσεις TEDx τις οποίες από καιρό παρακολουθούσα μέσω διαδικτύου. Για μια ολόκληρη μέρα, συγκεντρωθήκαμε στο Βασιλικό Θέατρο και παρακολουθούσαμε από κοντά ανθρώπους να μας παρουσιάζουν το έργο τους, να προβληματίζουν, να μιλούν για την πραγματική ζωή και να μεταδίδουν ιδέες, γεμίζοντας τη μέρα με ένα αίσθημα ότι στην εποχή που ζούμε υπάρχει και η θετική – δημιουργική πλευρά σε όλα τα πράγματα. Μια όψη που δυστυχώς σπάνια της δίνεται η ευκαιρία να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό.

Η ικανοποίηση σε μικρό ή μεγάλο βαθμό της δίψας για μάθηση και έμπνευση, κάνει αυτές τις ομιλίες τόσο επιτυχημένες. Η φυγή πέρα από τη μίζερη πολλές φορές καθημερινότητα και η αίσθηση του να ανήκεις σε μια κοινότητα πιο προοδευτική η οποία ξεφεύγει από τα στερεότυπα που επιβάλλονται μέσω των ΜΜΕ, δίνουν στα TEDx την αίγλη και την παγκόσμια διαχρονική αξία που τους απολαμβάνουν.

Χωρίς πολλές προσδοκίες, η αλήθεια είναι, κατέφθασα στο Βασιλικό Θέατρο προκειμένου να εξακριβώσω την αντίληψη που είχα διαμορφώσει μέσω του Διαδικτύου για το TEDx. Η τακτική των χαμηλών προσδοκιών με είχε βοηθήσει κατά το παρελθόν να αποφύγω το αίσθημα της απογοήτευσης, το οποίο αισθάνομαι συχνά σε περιπτώσεις κυρίως καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και που διακαώς ήθελα να αποφύγω αυτή τη φορά. Ευτυχώς η καλή εικόνα που είχα σχηματίσει για τα TEDx επιβεβαιώθηκε. Η ελληνική προσπάθεια κατά τη γνώμη μου στάθηκε επάξια στο ύψος των περιστάσεων, με μια άρτια οργανωμένη εκδήλωση η οποία θύμιζε αντίστοιχες εκδηλώσεις προδιαγραφών εξωτερικού. Η επιλογή του χώρου υπήρξε ιδανική, καθώς το Βασιλικό Θέατρο παρέχει όλες τις ανέσεις και τους χώρους που απαιτούνται για να υποστηρίξει τέτοιου είδους events. Παράλληλα,  το πάρκο της παραλίας έξω από το Θέατρο και το στήσιμο των καντινών και των συναυλιών στο χώρο αυτό προσέδιδε στην εκδήλωση μια ανέμελη και πιο παιχνιδιάρικη διάθεση. Οι ομιλητές από την μεριά τους προσπάθησαν να μεταφέρουν στο κοινό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο, τις εμπειρίες και τις ιστορίες τους. Η ποικιλία των διαφορετικών ιστοριών και η ύπαρξη ανθρώπων από το εξωτερικό προσέδωσε στην εκδήλωση μια διεθνή διάσταση, κάνοντάς την ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Σε γενικές γραμμές το TEDx στη Θεσσαλονίκη ήταν μια εμπειρία ιδιαίτερη την οποία ευχαρίστως θα επαναλάμβανα. Μεταδίδοντάς μου ενδιαφέρουσες ιδέες και θετικά συναισθήματα και ικανοποιώντας παράλληλα την ανάγκη μου να ζήσω μια ξεχωριστή μέρα μακριά από τη μιζέρια και τα στερεότυπα της καθημερινότητας, το TEDx Thessaloniki επιβεβαίωσε τη θετική εικόνα που είχα για τα TEDx events και κατάφερε να με κάνει συμμέτοχο από απλό θεατή!