Diana Wais: ‘διαβάζοντας’ τα συναισθήματα

Η κλινική ψυχολόγος Diana Wais έχει αφιερώσει την επαγγελματική της πορεία ως ψυχοθεραπεύτρια και ακαδημαϊκός στην κατανόηση της ψυχολογίας των ανθρώπων και τη βελτίωση της ζωής τους. Ως ψυχολόγος που ασχολείται με τη συζυγική και ατομική ψυχοθεραπεία, η Diana έχει δουλέψει με ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των συναισθημάτων, ενώ αξιοποιεί τα αποτελέσματα του ερευνητικού της έργου πάνω στον ρόλο της συναισθηματικής ανάπτυξης του ατόμου στη νηπιακή και παιδική ηλικία προς όφελος της ανάπτυξης αποτελεσματικότερων θεραπειών και προγραμμάτων πρόληψης και εκπαίδευσης. Στο παρελθόν έχει προσκληθεί από τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως μέλος συμβουλευτικής επιτροπής ειδικών επιστημόνων, ενώ έχει διατελέσει και σύμβουλος του Ιδρύματος Skoll σε θέματα μελέτης του ψυχολογικού υπόβαθρου των επιτυχημένων «κοινωνικών» επιχειρηματιών.

Η Diana είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος στην Κλινική Ψυχολογία από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Stanford. Εργάζεται στο Πανεπιστήμιο London Business School πάνω σε Προγράμματα Επιμόρφωσης Στελεχών Επιχειρήσεων, ενώ, στο παρελθόν, έχει εργαστεί και σε Προγράμματα Ανάπτυξης Πνεύματος Ομαδικότητας στο Πανεπιστήμιο IMD Business School στην Ελβετία. Ως θεραπεύτρια έχει εργαστεί σε πολυάριθμες εξειδικευμένες κλινικές, σε ψυχιατρικά τμήματα χρόνιας ή βραχείας νοσηλείας, ιατρεία γενικής ιατρικής και νοσοκομεία. Το επαγγελματικό της έργο περιλαμβάνει, επίσης, την εκπαίδευση ψυχολόγων και ψυχιάτρων ως Καθηγήτρια του Ινστιτούτου Επιταχυνόμενης Βιωματικής Δυναμικής Ψυχοθεραπείας (AEDP).

Ζητήσαμε από τη Diana να μας μιλήσει για την ίδια και τον κόσμο, το πώς βιώσε μέχρι σήμερα την αρχή και το τέλος σε προσωπικό επίπεδο και πώς ερμηνεύει το μήνυμα του #TEDxThess14 σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις σήμερα. Από όσα μας είπε, ξεχωρίσαμε τα εξής:

“Προσωπικά άλλαξα όταν αποφάσισα πως θέλω στη ζωή μου να κάνω κάποια διαφορά για τον κόσμο στον οποίο ζω και να μην υπάρχω απλά σε αυτόν για να περνάω καλά. Αυτή η αλλαγή προέκυψε μέσω της φιλίας που ανέπτυξα με βραβευμένους κοινωνικούς επιχειρηματίες και με τη μεγάλη φιλάνθρωπο Άμμα. Μου έμαθαν πως η ευτυχία που νιώθεις όταν βοηθάς άλλους ανθρώπους και κάνεις τη διαφορά στη ζωή τους είναι πολύ μεγαλύτερη από την ικανοποίηση της επίτευξης των προσωπικών σου θέλω.”

Θα ήθελα να συμβάλλω στο να κάνω τον κόσμο ένα περισσότερο δίκαιο κοινωνικά, περιβαλλοντικά βιώσιμο και συναισθηματικά γεμάτο μέρος. Μου δίνει ικανοποίηση και σκοπό το να είμαι μέρος μίας μεγαλύτερης δύναμης που δουλεύει για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος. Είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχεις αυτό το στόχο και χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά επ’αυτού. Παρ’ όλα αυτά, το ταξίδι από μόνο του είναι αρκετό για μένα.

Πιστεύω πως η καταστροφή της φύσης, του ιστού που συντηρεί τη ζωή, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Η μεγαλύτερη αρχή θα γίνει όταν συνειδητοποιήσουμε πως όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση και πως πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε την υπάρχουσα απειλή και να δημιουργήσουμε δυνάμεις που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ζωής και όχι στην καταστροφή της.”