Satyabrata Dam: ο γητευτής των βουνών

Πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας με 22 έτη υπηρεσίας, ο Satyabrata Dam είναι ορειβάτης-αναρριχητής με μία εντυπωσιακή καριέρα που μετράει πάνω από 38 έτη περιπέτειας κάτω από ακραίες και αντίξοες συνθήκες. Πρόκειται για το μοναδικό άνθρωπο που έχει επιτύχει να ηγηθεί αποστολών και στους «τρεις» πόλους – στο Όρος Έβερεστ, το Βόρειο και το Νότιο Πόλο. Ο Satya έχει κατακτήσει τις υψηλότερες κορυφές των επτά ηπείρων, έχει αναρριχηθεί αρκετές φορές στην κορυφή του Όρους Έβερεστ, καθώς και σε περισσότερες από 350 κορυφές των μεγαλύτερων οροσειρών του πλανήτη.

Ο Satya, ο οποίος αρέσκεται να περιγράφει τον εαυτό του ως «πολυταξιδεμένο κυνηγό έντονων συγκινήσεων, εθισμένο στην αδρεναλίνη, αλλά πολύ σκληρό για να πεθάνει», έγινε εραστής των βουνών όταν, σε ηλικία δέκα ετών, πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του σ’ έναν παγετώνα στα Ιμαλάια και διαισθάνθηκε ότι τα βουνά δεν θα αποτελούσαν πλέον απλώς το νέο του σπίτι, αλλά και όλη του τη ζωή, τους φίλους και την οικογένεια του. Τα περιπετειώδη εγχειρήματα του Satya δεν περιορίζονται στην ανάβαση οροσειρών, καθώς, μεταξύ άλλων, έχει κάνει το γύρο του κόσμου με ιστιοφόρο, έχει ταξιδέψει με τα πόδια από την Τυνησία έως τη Νότια Αφρική, έχει διασχίσει το «Δρόμο του Μεταξιού» από τη Μογγολία έως την Κωνσταντινούπολη και έχει κάνει σκι κατά μήκος των παγετώνων της Γροιλανδίας.

Ο Satya ασχολείται με τον ακτιβισμό και έχει αφιερώσει τη ζωή του στη διάσωση του πλανήτη και της φύσης. Ηγείται, επίσης, εξερευνητικών αποστολών για τη μελέτη των πάγων στις πολικές περιοχές, είναι TED Fellow και έχει κυκλοφορήσει βιβλία ορειβασίας και μυθιστορήματα.

Για τον Satya, η μεγαλύτερη αλλαγή στη ζωή είναι το ίδιο το γεγονός ότι όλοι και όλα αλλάζουν και πως η αλλαγή είναι κάτι το αναπόφευκτο και αναγκαίο διότι “αυτή είναι η  φυσική τάξη πραγμάτων, έτσι δουλεύει η φύση. Και βρίσκομαι σε πλήρη αρμονία με αυτή τη συνεχή ροή αλλαγών, μεταμορφώσεων και ανάπτυξης”, δηλώνει.

Έχει θέσει ως το μεγαλύτερο στόχο της ζωής του τη “διάλυση των ορίων που θέτει η καρδιά και ο ανθρώπινος νους σε όλο τον κόσμο και η δημιουργία μίας (ενωμένης) ανθρώπινης φυλής χωρίς αυτά. Δεν το έχω καταφέρει και το πιο πιθανό είναι να μην το καταφέρω ποτέ, αλλά αποτελεί το μεγαλύτερο όνειρό μου και στόχο και θα παλεύω για αυτό σε όλη μου τη ζωή. Ποτέ δεν θα παρατήσω την ελπίδα μου πάνω σε αυτό.”

Τέλος, στην πορεία του πλανήτη αυτό που έχει προσέξει περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι οι κλιματικές αλλαγές για τις οποίες δηλώνει πως “έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να μας ωθήσει να αλλάξουμε όχι μόνο τον τρόπο ζωής μας αλλά και τον τρόπο σκέψης μας. Ο καθένας μας πρέπει να κάνει το προσωπικό του χρέος στο να προωθήσει την βιωσιμότητα με όποιο τρόπο μπορεί. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι πλέον αναγκαία διότι μόνο αν ενεργήσουμε όλοι μαζί ως μία φυλή θα μπορέσουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας, το μοναδικό μας σπίτι. Γι’ αυτό πιστεύω πως εν όψει αυτής της επικείμενης καταστροφής υπάρχει ελπίδα να φέρουμε τον κόσμο κοντά μέσα στα πλαίσια ειρήνης και διατήρησης. Μόνο ενωμένοι θα επιζήσουμε. Διχασμένοι σίγουρα θα καταστραφούμε.”