Όλα όσα ζήσαμε στο τρίτο μέρος του TEDxThessaloniki 2015

Το τρίτο και τελευταίο μέρος του φετινού TEDxThessaloniki ξεκινάει με τον Θεοδόσιο Σαπουνίδη, τον άνθρωπο πίσω από το CubesCoding, ένα εκπαιδευτικό σύστημα με το οποίο παιδιά και αρχάριοι μαθαίνουν προγραμματισμό χωρίς υπολογιστή. Χρησιμοποιούν μόνο κύβους. Ανάλογα με το ποιους κύβους συνδυάζει το παιδί, ανάλογες ενέργειες θα κάνει και ένα ρομπότ. Η ιδέα του για αυτό το σύστημα ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, όταν ως μηχανικός…. δούλευε στην Φιλοσοφική του ΑΠΘ. Σκέφτηκε λοιπόν το εξής: Να δώσει στα παιδιά πράγματα που ξέρουν να χειρίζονται (κύβους, τουβλάκια, Lego) και μέσα από αυτά να τους μάθει προγραμματισμό. Έτσι και έκανε. Τελικά το CubesCoding κατάφερε να διακριθεί σε δύο διαφορετικούς διεθνείς διαγωνισμούς. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του μίλησε για τη σημασία της εκπαίδευσης και της προσπάθειας. Υποστηρίζει πως όποτε κι αν επενδύσουμε στην εκπαίδευση, ποτέ δεν θα χάσουμε. Η ανάγκη του ανθρώπου να μάθει ξεκινάει από τότε που γεννιέται και δεν τελειώνει ποτέ. “Όταν έχετε μια ιδέα, κυνηγήστε την, μην την αφήνετε λεπτό, ότι κι αν συμβεί. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι να βγείτε νικητές, ποτέ πιο πριν. Γιατί ο μόνος τρόπος να αποτύχεις είναι να εγκαταλείψεις.”

Σειρά έχει ο Νίκος Δέδες, η ομιλία του οποίου έχει ως κεντρικό θέμα τον ιό του AIDS. Βρισκόμαστε 34 χρόνια από τότε που υπήρξαν τα πρώτα κρούσματα HIV και 32 χρόνια από τότε που βρέθηκε ο HIV και κατανοήσαμε πως μεταδίδεται ο ιός. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με τον HIV. Μέχρι σήμερα 40.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σχεδόν όσοι χάσαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μας λέει πως το στίγμα που συνοδεύει αυτή τη νόσο είναι προϊόν της άγνοιας και του φόβου και έχει δίκιο. Μαθαίνουμε πως το 2011 οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως για κάποιον που παίρνει αντιρετροϊκά φάρμακα, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους μειώνεται κατά 96%.

Ο επόμενος ομιλητής μας προέρχεται από τον χώρο των επιχειρήσεων. Πρόκειται για τον Αλέξη Πανταζή, συνιδρυτή της Hellas Direct. Η ομιλία του ξεκίνησε με μια ιστορία μετανάστευσης στην Αμερική από την δεκαετία του 1920. Τότε το Pittsburgh θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν η Silicon Valley της εποχής. Μαθαίνουμε πως το 52% των entrepreneurs της σημερινής Silicon Valley δεν έχει γεννηθεί στην Αμερική. Το 25% των πατεντών έχει κατοχυρωθεί από ξένους. Καταλαβαίνουμε αμέσως πως οι μετανάστες λειτουργούν πολύ με το πνεύμα του επιχειρηματία. Περνώντας στον χώρο της Ελλάδας, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η χώρα μας αυτή τη στιγμή διανύει μια οικονομική κρίση, μια κοινωνική κρίση, μια κρίση αξιών. Όλα αυτά την ίδια στιγμή. Όλα τα startup οικοσυστήματα που έχουν πετύχει υιοθέτησαν τη νοοτροπία της διερεύνησης, τη σκέψη ενός μετανάστη. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. Πρέπει να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια, προσαρμοστικότητα και μακροχρόνιες σχέσεις.

Σειρά έχει η Melissa Fleming, η οποία μοιράζεται μαζί μας μια ιστορία μετανάστευσης. Γνωρίζουμε την Ντόα, ένα κορίτσι από την Συρία που λόγω του εμφυλίου αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι και την πατρίδα της. Ξεκίνησε λοιπόν μαζί με εκατοντάδες ακόμα πρόσφυγες το ταξίδι μέσα από την Μεσόγειο. Μετά από τέσσερις μέρες ταξιδιού, ένα άλλο σκάφος τους πλησίασε και άρχισε να ανοίγει τρύπα σε αυτό των μεταναστών, βουλιάζοντας τους. “Let the fish eat your flesh,” τους άκουσε η Ντόα να φωνάζουν. Σύντομα η 19χρονη Ντόα κατέληξε να έχει την ευθύνη για τις ζωές δύο μωρών, καθώς ο παππούς και η μητέρα τους δεν είχαν τη δύναμη να συνεχίσουν. Ένα 19χρονο κορίτσι που δεν γνώριζε κολύμπι. Επέπλεε χάρη σε ένα και μόνο σωσίβιο. Λίγα 24ωρα αργότερα είδε ένα σκάφος, το οποίο την πρόσεξε χάρη στο φως ενός προβολέα. Αμέσως τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Το ένα από τα δύο μωρά δεν τα κατάφερε. Το άλλο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κρήτης, όπου οι γιατροί κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή. Η ίδια η Ντόα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την γενναιότητα που επέδειξε σε εκείνο το ταξίδι. “No person fleeing war or persecution should have to die trying crossing the sea to reach safety.” Δυνατή, συγκινητική, η Melissa Fleming κερδίζει επάξια το παρατεταμένο ζεστό χειροκρότημα και το standing ovation του κοινού.

Με αυτό σας αφήνουμε για απόψε. ΕΘελοντές, ομιλητές, performers και θεατές γίνονται ένα χορεύοντας και τραγουδώντας υπό τις μουσικές των EKMEK. Ακολουθεί το party με όλους τους θεατές και τους συντελεστές στο Βασιλικό Θέατρο!