Ανδρέας Σουβαλιώτης: ο ηγέτης του κοινωνικού επιχειρείν

Ο Ανδρέας Σουβαλιώτης είναι ιδρυτής της εταιρείας Green Rewards και της AIR MILES for Social Change, των πρώτων προγραμμάτων επιβράβευσης και κινήτρων για οικολογική και υγιεινή ζωή παγκοσμίως. Έχοντας εκπαιδευτεί δύο φορές στο πλευρό του πρώην Αντιπροέδρου των ΗΠΑ και βραβευμένου με Νόμπελ Αλ Γκορ, ο Ανδρέας προεδρεύει της εθνικής συμβουλευτικής επιτροπής για θέματα κλιματικής αλλαγής στο Καναδικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Τα επιτεύγματά του στον τομέα της επιρροής και της επιβράβευσης αλλαγών συμπεριφοράς του κοινού έχουν αναγνωριστεί από ηγετικές φυσιογνωμίες της κοινωνικής υπευθυνότητας διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Ως ηγετική προσωπικότητα στον χώρο του κοινωνικού επιχειρείν στον Καναδά, ο Ανδρέας γράφει βιβλία και δίνει ομιλίες σε όλη τη χώρα γύρω από την κοινωνική αλλαγή, την καινοτομία και το αναδυόμενο μοντέλο δημιουργίας αμοιβαίου οφέλους. Είναι, επίσης, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου για την Υπεύθυνη Ηγεσία στο Queen’s School of Business και υπηρετεί σε σειρά άλλων ακαδημαϊκών και μη κερδοσκοπικών συμβουλίων. Ο Σουβαλιώτης είναι ενεργό μέλος του Οργανισμού Νέων Προέδρων (Young Presidents’ Organization), όπου και έχει διατελέσει πρόεδρος της διεθνούς συμμετοχής του Καναδά και του τοπικού τμήματος του Τορόντο. Είναι κάτοχος πτυχίου MBA από το Πανεπιστήμιο McMaster και πτυχίου Bachelor of Science από το Πανεπιστήμιο Brandon.

Ο Ανδρέας μίλησε στο TEDx Thessaloniki απαντώντας σε μερικές πρώτες ερωτήσεις για να τον γνωρίσουμε καλύτερα:

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη αλλαγή που έχετε βιώσει, σε προσωπικό επίπεδο, μέχρι σήμερα στη ζωή σας;

Την αλλαγή που συντελέστηκε μέσα μου όταν αποφάσισα αντί να ζω απλώς για να περνώ ευχάριστα το χρόνο μου, να «κάνω τη διαφορά» προς όφελος του κόσμου. Αφορμή γι’ αυτήν την αλλαγή στάθηκε η φιλία μου με βραβευμένους «κοινωνικούς επιχειρηματίες» και την αξιοσέβαστη πνευματική ηγέτιδα και ανθρωπίστρια Άμμα, οι οποίοι με δίδαξαν ότι μέσω της προσπάθειας να «κάνει κανείς τη διαφορά» προς όφελος των συνανθρώπων σου μπορείς να αντλήσεις περισσότερη ευτυχία απ’ ότι μέσω της εκπλήρωσης των ατομικών επιθυμιών.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχετε θέσει, προσωπικά, μέχρι σήμερα; Τον έχετε πετύχει, συνεχίζετε να παλεύετε γι’ αυτόν ή τον εγκαταλείψατε και γιατί;

Θα ήθελα να είμαι «συνδημιουργός» ώστε να προσφέρω στον κόσμο περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και συναισθηματική πληρότητα. Αισθάνομαι ότι η ζωή μου αποκτά νόημα και σκοπό μόνο εάν αποτελώ τμήμα μίας μεγαλύτερης δύναμης που εργάζεται προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης αυτού του οράματος. Η επίτευξη, φυσικά, ενός τέτοιου στόχου φαντάζει σχεδόν αδύνατη και, ασφαλώς, πολλά ακόμη πράγματα μένει να γίνουν. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι «το ταξίδι έχει σημασία».

Απ’ όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, ως παγκόσμια κοινωνία, ποιο γεγονός θα χαρακτηρίζατε ως το μεγαλύτερο τέλος ή τη μεγαλύτερη νέα αρχή για την ανθρωπότητα;

Η καταστροφή της φύσης, του δομικού αυτού στοιχείου της ζωής, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα. Η μεγαλύτερη νέα αρχή θα έλθει όταν συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και όταν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υπερνικήσουμε τις απειλές, με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι, και χτίσουμε οικονομίες που δεν πλήττουν τη ζωή, αλλά αντίθετα της εμφυσούν νέα πνοή.

«Όλα έγιναν σε μια στιγμή. Ήταν ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό του 2007. Καθόμουν στην πίσω αυλή του σπιτιού μου και έγλειφα τις πληγές μου ύστερα από ένα θεαματικό επαγγελματικό εκτροχιασμό, όταν ξεπήδησε στο μυαλό μου μια μεγάλη ιδέα – κι έτσι άρχισα να επεξεργάζομαι τον πιο τολμηρό και αντισυμβατικό στόχο της ζωής μου.»

Ανδρέας Σουβαλιώτης, Ο Διαφορετικός, Εκδόσεις TERRAIN