30 χρόνια TED

Το Φεβρουάριο του 1984 ο αρχιτέκτονας και γραφίστας Richard Saul Wurman διοργάνωσε μια εκδήλωση στην πόλη του Μοντερέι κάπου στα δυτικά της Καλιφόρνιας. Σε αυτή βρέθηκαν περίπου 300 άτομα για να παρακολουθήσουν ένα σύνολο από ομιλίες γύρω από το τρίπτυχο: Technology, Entertainment, Design.

Έτσι γεννήθηκε ο θεσμός που όλοι γνωρίζουμε σήμερα ως TED.

Παρόλο που φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση, το TED άρχισε να διαδίδεται στο ευρύτερο κοινό μόλις τα τελευταία χρόνια. Μέχρι το 2006 βλέπετε, ο μόνος τρόπος να παρακολουθήσει κανείς τις ομιλίες του συνεδρίου ήταν να παρευρεθεί σε αυτό. Εκείνη την χρονιά ήταν που άλλαξαν όλα, με το TED να αποφασίζει πως οι ομιλίες του θα πρέπει να ανεβαίνουν στο διαδίκτυο και να είναι ελεύθερα προσβάσιμες από τον καθένα.

Κάποιοι είδαν με σκεπτικισμό την απόφαση αυτή, υποστηρίζοντας πως αφού οι ομιλίες θα αρχίσουν να προσφέρονται δωρεάν, οι θεατές δεν θα θέλουν πια να πληρώνουν μερικές χιλιάδες δολάρια για να τις παρακολουθήσουν ζωντανά. Κι όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά. Η ζήτηση για τα εισιτήρια θα αυξάνονταν ακόμα περισσότερο και η λίστα αναμονής για ένα τέτοιο χαρτάκι θα ξεπερνούσε τα χίλια άτομα. Το κοινό το δέχθηκε ιδιαίτερα θετικά.

Λίγο καιρό αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 2009 ήρθε και η δημιουργία του TEDx, που έδινε τη δυνατότητα σχεδόν στον οποιοδήποτε να διοργανώσει το δικό του ανεξάρτητο συνέδριο γύρω από τον θεματικό άξονα του TED. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς ο θεσμός ήρθε και στην Ελλάδα, με το TEDxAthens, ενώ την άνοιξη της επόμενης στη συμπρωτεύουσα διοργανώθηκε το πρώτο TEDxThessaloniki.

Αυτό ήταν. Σήμερα το TED έχει επεκταθεί σε δύο ετήσια συνέδρια, ενώ το TEDx φιλοξενείται σε πάνω από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι δε ομιλίες, που ανεβαίνουν στο ανανεωμένο πια TED.com, συγκεντρώνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο προβολές καθημερινά. Από εκεί που οι ιδέες που ακούγονταν στο TED  απευθύνονταν μόνο σε λίγους, σήμερα είναι διαθέσιμες για τον καθένα. Το TED έχει εξελιχθεί πραγματικά, στην επέτειο των 30 χρόνων του, σε μια “ανοιχτή” πλατφόρμα για ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.