TEDxThessaloniki 2019 Session 4

Κατερίνα Βρανά / Katerina Vrana (Κωμικός / Stand up comedian)

Το δεύτερο session ξεκίνησε με μία ομιλήτρια από τα παλιά! Η Κατερίνα Βρανά μας τίμησε το 2012 για πρώτη φορα με ένα stand up comedy performance, που έκανε το κοινό του TEDxThessaloniki να γελάσει δυνατά.

Αυτή τη φορά, μας περιέγραψε με τον δικό της μοναδικό κωμικό τρόπο πως μία απλή περιοδεία στην Μαλαισία, τον Απρίλιο του 2017, άλλαξε ριζικά τη ζωή της σήμερα καθώς ήρθε πολύ κοντά στο να χάσει τη ζωή της.

Μετά την μοναδική της παράσταση; την οποία το κοινό αποθέωσε χειροκροτώντας ασταμάτητα, στη σκηνή ανέβηκε η curator του TEDxThessaloniki, Έλενα Παπαδοπούλου για μια συζήτηση μαζί της.

Το κύριο ερώτημα που της τέθηκε ήταν από που πηγάζει αυτή η δύναμη και με έναν απλό τρόπο έγνεψε και είπε «από το χιούμορ». Με καυστικό χιούμορ λοιπόν συνέχισε και τόνισε οτι λατρεύει το TEDxThessaloniki, την Θεσσαλονίκη καθώς και όλη την υγρασία της!

Photo: George Siniolas

Έκλεισε, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αρχίσουμε να δίνουμε βαρύτητα και να βλέπουμε πιο πολλά πράγματα στην καθημερινότητα μας.

«Να μην φοβάστε να τσαλακωθείτε, να είστε ειλικρινής. Ο κόσμος θέλει να βοηθήσει αλλά δεν ξέρει πώς και αν δεν τους το πεις, το κάνεις ακόμα πιο δύσκολο για αυτούς.»

Malin Wennberg (Υπέρμαχος Βιώσιμης Μόδας / Sustainable Fashion Advocate)

Η Malin Wannberg μας μίλησε για το μέλλον της μόδας, ξεκινώντας με την υπόθεση ότι αν υπάρχει βιομηχανία μόδας στο μέλλον, αυτή θα είναι μια βιώσιμη βιομηχανία μόδας. Σήμερα, παράγουμε και καταναλώνουμε περισσότερα από όσα αντέχει ο πλανήτης και αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα υπάρχει καν ένα μελλοντικό τοπίο για το οποίο να συζητάμε. Η λύση, όπως μας είπε, θα έρθει μέσα από μια συστημική αλλαγή.

Photo: Olga Saliampoukou

Οι ερευνητές στο πρόγραμμα Mistra Future Fashion ανέλυσαν τον κύκλο ζωής της κατανάλωσης ρουχισμού στη Σουηδία. Το 80% των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων της διαδικασίας αυτής συμβαίνουν πριν καν το ρούχο φτάσει στα καταστήματα. Από την πλευρά των καταναλωτών, οι συνέπειες για το περιβάλλον προέρχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τη μετακίνηση από και προς τα καταστήματα. Με μια αλλαγή στον τρόπο συμπεριφοράς μας, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις επιπτώσεις που έχουν τα ρούχα μας στο περιβάλλον.

Όσο για τα υλικά του μέλλοντος, όπως μας είπε η Malin, τα ανακυκλωμένα ή οργανικά υλικά δεν σημαίνουν απαραίτητα και βιώσιμα ρούχα. Το ενεργειακό αποτύπωμα της διαδικασίας παραγωγής του υλικού πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη. Στο μέλλον, οι ετικέτες των ρούχων δεν θα γράφουν μόνο το υλικό, αλλά και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον από όλη τη διαδικασία παραγωγής. Και όπως σημείωσε κλείνοντας, τα πιο βιώσιμα ρούχα είναι αυτά που έχουμε ήδη στη ντουλάπα μας.

Αλέξανδρος Ελευθεριάδης / Alexandros Eleftheriadis (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Μουσικός / Electrical Engineer – Musician)

Το 1990 ξεκίνησε μια συναρπαστική ιστορία τεχνολογίας, αυτή του ψηφιακού βίντεο και τηλεόρασης. Ο Αλέξανδρος Ελευθεριάδης, ένας από τους τελευταίους ομιλητές της ημέρας, μας έκανε μια αναδρομή μέσα από τα άλματα της τεχνολογίας όσον αφορά τη μέθοδο μετάδοσης της εικόνας, του βίντεο. Η καινοτομία όμως όμως είπε, είναι θέμα κουλτούρας, δεν είναι κάτι που εξειδικεύεται μόνο στην τεχνολογία.

Photo: Olga Saliampoukou

Δύο είναι τα μεγαλύτερα διανοητικά επιτεύγματα στην χώρα μας, όπως μας είπε, η ποίηση και η λαϊκή μουσική. Συνδυάζοντας την παράδοση της ανατολικής μουσικής και της δυτικής, η Ελλάδα έφτασε στο μπουζούκι και τον μικρότερο του αδερφό, το μπαγλαμά. Στην χώρα μας, στη μουσική αυτή δεν την δώσαμε την αξία που της έπρεπε.

Μέσα από μια ζωντανή επίδειξη με μπουζούκι, είδαμε πως η επιλογή της μουσικής κλίμακας μπορεί να κάνει το κομμάτι να ακούγεται πολύ διαφορετικά. Από την ανατολή, ταξιδέψαμε στη δύση, πάντα παρέα με ένα μπουζούκι.

“Οι μεγάλες επιτυχίες δεν θα έρθουν αντιγράφοντας τη Silicon Valley, θα έρθουν όταν διαμορφώσουμε μια δική μας ταυτότητα.”

Έλλη Στάη / Elli Stai (Δημοσιογράφος / Journalist)

Η Έλλη Στάη ξεκίνησε την ομιλία της με μία πραγματική ιστορία fake news, αυτής του “διαδικτυακού” θανάτου του μεγάλου σκηνοθέτη μας Κώστα Γαβρά. Στην συνέχεια, μας θύμισε τον ρόλο του παραδοσιακού δημοσιογράφου και τις αλλαγές που έφερε στο ρόλο του, η άνοδος των νέων μέσων και κυρίως των social media που τον ανέτρεψαν ολοκληρωτικά.

Photo: Olga Saliampoukou

Η Έλλη Στάη στην ομιλία της ανέφερε ότι τα fake news προφανώς δεν είναι κάτι καινούργιο. Στη νέα πραγματικότητα ωστόσο των social media, η ανωνυμία είναι εκείνη που επιτρέπει την άμεση, μαζική και κατακλυσμιαία εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων. Τα fake news χρησιμοποιούνται και ως μηχανισμός επηρεασμού της κοινής γνώμης από την εξουσία. Και εδώ ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος.

«Σε αυτό τον νέο πλαίσιο, ο δημοσιογράφος καλείται λοιπόν να αναπροσαρμόσει τη δουλειά του και να λειτουργήσει όχι πια απλώς ως μεσολαβητής αλλά ως διορθωτής, ως ένας correcteur.»

Η πρόκληση δεν είναι εύκολη. Υπάρχει όμως και ένα κοινό που έχει ανάγκη το δημοσιογράφο που μεταδίδει ειδήσεις επώνυμα και είναι υπόλογος των όσων μεταφέρει. Υπάρχει το κοινό που προτιμάει την πλαισιωμένη και την διασταυρωμένη είδηση. Το κοινό που ξέρει ότι η ταχύτητα δεν σημαίνει ακρίβεια.

Η ομιλία της Έλλης Στάη έκλεισε προβληματίζοντας το ακροατήριο του TEDxThessaloniki και επισημαίνοντας πως “Εσείς είστε αυτοί που θα αποφασίσετε σε ποιο από τα δύο κοινά θέλετε να ανήκετε”.

Άννα Κασάπογλου / Anna Kasapoglou (Εγκληματολόγος / Criminologist)

Η Άννα Κασάπογλου μας μίλησε για την εμπειρία της, από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Σεπτέμβρη του 2018, όταν μπαινόβγαινε σε μια φυλακή, όπου μοιράζονταν με τους κρατούμενους κάτι ιδιαίτερο: τη λογοτεχνία. Η Ομάδα Λογοτεχνίας ήταν μια ομάδα έγκλειστων ανθρώπων σε απεξάρτηση η οποία με όχημα τη λογοτεχνία για 6 χρόνια, κάθε βδομάδα 3 και πλέον ώρες κάθε φορά συζητούσε για διάφορα θέματα με αφορμή κείμενα, ποιήματα, βιβλία και εικόνες. Μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, μέχρι να την εμπιστευτούν, εμπιστοσύνη που την κέρδισε μέσω σεβασμού.

Photo: Olga Saliampoukou

Σημαντική ήταν η βοήθεια που είχαν από τους εκδότες, που έστελναν τα βιβλία, με πληρωμένα και τα μεταφορικά, δημιουργώντας έτσι μια πλούσια βιβλιοθήκη. Τα θέματα που τους απασχόλησαν είναι όλα αυτά που μας απασχολούν όλους, είτε εντός είτε εκτός φυλακής: οι οικογενειακές σχέσεις, ο έρωτας, η αγάπη, το σεξ, η φιλία, η γυναίκα, η θρησκεία, ο ρατσισμός και πολλά, πολλά άλλα. Από τις πιο επιδραστικές παραμέτρους ήταν οι επισκέψεις από τους συγγραφείς και τους ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης.

Η Ομάδα Λογοτεχνίας εξέδωσε το πρώτο λογοτεχνικό περιοδικό από τη φυλακή, οργάνωσε συναυλία, έδωσε συνεντεύξεις και έκανε τις επισκέψεις συγγραφέων έναν άτυπο θεσμό. Όπως μας τόνισε, η εμπειρία της ομάδας στο σύνολό της ανέδειξε με εξαιρετική σαφήνεια την πιο ουσιώδη, την πιο βαθιά, την ανώτατη, έννοια της λογοτεχνίας, εκείνης η οποία διαμορφώνει και αλλάζει ανθρώπους.

Closing Act Performance με τον Vassilikos

Ο Vassilikos αποτέλεσε τον τελευταίο performer που ανέβηκε στη σκηνή του Βασιλικού, ο οποίος μας ταξίδεψε με τη φωνή και τις μουσικές του σε ένα Νέο Τόπο.

Photo: Ioanna Chatziioannou

Η ομάδα που έφερε εις πέρας το επετειακό TEDxThessaloniki δεν θα μπορούσε να λείπει από το κλείσιμο της ημέρας. Ανέβηκαν λοιπόν όλοι στη σκηνή και έσβησαν συμβολικά τα κεράκια της τούρτας για τα 10 χρόνια.

Με αυτή την εμφάνιση ολοκληρώθηκαν 10 χρόνια TEDx στην πόλη μας — 10 χρόνια που δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς τους εθελοντές, που συμβάλλουν κάθε χρόνο στην οργάνωση όλης της ημέρας και φυσικά εσάς, τους TEDxers, που βρίσκεστε κοντά μας κάθε φορά.

Οι TEDxers έδωσαν ραντεβού έξω από το Βασιλικό Θέατρο για το καθιερωμένο party παρέα με τους Cult Battles με νότες από ‘80s και ‘90s. Τουλάχιστον μέχρι το επόμενο TEDxThessaloniki.