TEDxThessaloniki 2019 Session 3

Panel Discussion: Kerry Brown, Philipp Hergovich, Τaha Yasseri, Φίλια Μητρομάρα – Ο κόσμος του Αύριο 

Photo: Stefanos Patsiaouras

H συζήτηση ξεκίνησε με το ερώτημα αν ο νέος κόσμος θα είναι και γενναίος. Όπως ανέφερε ο Taha Yasseri, η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τόσο ραγδαία, που πρέπει να είμαστε γενναίοι, για να ανταποκριθούμε. Από την άλλη, αν ένα όνειρο δεν είναι τρομακτικό, δεν είναι και όνειρο. Ο Kerry Brown πρόσθεσε μια παροιμία της Αφρικής, που ανέφερε συχνά ο Νέλσον Μαντέλα, τη δεκαετία του ’90, ότι η οικογένεια του γενναίου πάντα ανησυχεί. Ο Philipp Hergovich συμπλήρωσε ότι σήμερα είναι εύκολο να παραμείνεις αδρανής, χωρίς να είσαι γενναίος, ενώ σύμφωνα με την Φίλια Μητρομάρα, για να είμαστε γενναίοι σε έναν νέο τόπο πρέπει να έχουμε γνώση και πληροφόρηση.

Σύμφωνα με τον Kerry Brown, oι τρεις παράγοντες που ισχυροποιούν μια χώρα είναι η στρατιωτική δύναμη, η οικονομία και ηθικό κύρος. Η μάχη για το νέο παγκόσμιο σύστημα είναι αν θα υπάρχει και παγκόσμια συνεργασία ή θα επικρατήσει ο εγωκεντρισμός.

Για τον Taha Yasseri, έχει αλλάξει σήμερα ο ορισμός της συμμετοχής στην πολιτική. Πλέον με ένα like ή ένα RT συμμετέχει κανείς ενεργά στην πολιτική. Αυτό που συμβαίνει online είναι πραγματικό και έχει μακροχρόνιες συνέπειες.

Ορίζοντας τον νέο κόσμο η Φίλια Μητρομάρα, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η αντίληψη απέναντι στη διαφορετικότητα, εξέφρασε όμω την αμφιβολία αν αυτός θα είναι ένας πιο δίκαιος κόσμος. Αυτό που έχει σημασία, συμπλήρωσε, είναι πώς ορίζει ο καθένας μας το δίκαιο και τι κάνει γι’ αυτό.

Τέλος, για τον Philipp Hergovich, σε έναν νέο κόσμο,  το κινητό που μας συνδέει με τους γύρω μας μπορεί να καταλήξει να είναι η μεγαλύτερή μας απομόνωση. Όσο για το πώς ερωτεύεται κανείς ερωτεύεσαι μέσα από μια οθόνη, η απάντηση είναι ότι δημιουργούνται.πιθανότητες γνωριμίας με άλλα άτομα που δεν θα συναντούσαμε ποτέ. Η συνέχεια είναι στο χέρι του καθενός.

Panel Discussion: Gabriella Ficz, Γιώργος Ζαρκαδάκης, Michael Lindsay, Μάριος Παπαλεξάνδρου – Η επιστήμη του Αύριο

Photo: George Siniolas

Η συζήτηση μεταξύ των TEDxers και των τεσσάρων ομιλητών κινήθηκε γύρω από τους χώρους της επιστήμης και απαντήθηκαν ερωτήσεις όπως ποια θα είναι η κυρίαρχη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στο μέλλον, αν το CRISPR μπορεί να δημιουργήσει πιο εξελιγμένους ανθρώπους, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, τους εναλλακτικούς τρόπους που υπάρχουν ώστε να συνδεθεί όλος ο κόσμος στο διαδίκτυο αλλά και τον ρόλο της ηθικής στην τεχνολογική εξέλιξη.

Μιλώντας για τη δουλειά της στο εργαστήριο, η Gabriella Ficz μίλησε για την έρευνα της στις επιπτώσεις που έχουν στα κύτταρα οι επιγενετικές αλλαγές. Σήμερα, μαζί με άλλους επιστήμονες προσπαθεί να βρει τι κάνει αυτές τις αλλαγές να συμβούν εξ αρχής. Υποστήριξε πως το να αποτυγχάνει ένας επιστήμονας σε ένα πείραμα ή μια υπόθεση είναι στην πραγματικότητα καλό πράγμα, ενώ στόχος της είναι να καταφέρει να συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην προσπάθεια των επιστημόνων να αντιμετωπίσουν την διαδικασία της γήρανσης.

Ο Μάριος Παπαλεξάνδρου δουλεύει σήμερα σε ένα μεγάλο project που όταν ολοκληρωθεί θα παράγει ενέργεια που αγγίζει τα 450 MWatts. Σκοπός των ανθρώπων πίσω από αυτό είναι να μπορεί να υποστηρίξει πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε μια δύναμη που θα εξάγει αιολική ενέργεια στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Γιώργος Ζαρκαδάκης εξήγησε πώς η δουλειά του εστιάζει στο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καταλάβουν την επίδραση που έχει και θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στους εργαζομένους τους. Για τα επόμενα χρόνια, ο Γιώργος σκέφτεται πως οι επιχειρήσεις θα έχουν πιο συχνά τον άνθρωπο στο επίκεντρο, πως οι εργαζόμενοι θα αισθάνονται πιο χαρούμενοι και πιο γεμάτοι.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Mike Lindsay και της ομάδας του είναι να καταφέρουν να χαρτογραφήσουν και να συνδέσουν με το διαδίκτυο κάθε σχολείο στον κόσμο. Στο μέλλον, για όσους μένουν σε αστικές περιοχές, η επίδραση της δουλειάς του δεν θα είναι τόσο εμφανής. Η ανθρωπότητα όμως ως σύνολο, θα κερδίσει πολλά περισσότερα όταν πετύχουν τον στόχο τους και προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο στις περιοχές που αυτή τη στιγμή είναι ακόμα αποκομμένες.

Panel Discussion: Nick Chrissos, Άννα Κασάπογλου, Δημήτρης Κρανιώτης Κωνσταντίνα Μαμαδά – Η πόλη του Αύριο 

Το 3ο Panel Discussion του TEDxThessaloniki είχε ως κεντρικό θέμα την Πόλη του Αύριο με βασικούς ομιλητές τον Nick Chrissos, την Άννα Κασάπογλου, τον Δημήτρη Κρανιώτη και την Κωνσταντίνα Μαμαδά ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αναστάσιος Βογιατζής.

Photo Credit Olga Saliampoukou – Photolgraphy

Ο Nick Chrissos μας μίλησε για τις έξυπνες πόλεις. Συνήθως τις συνδέουμε με την τεχνολογία και ο κόσμος αμέσως σκέφτεται το μέλλον. Η αλήθεια όμως είναι ότι μιλάμε για πόλεις που έχουν λιγότερη τεχνολογία. Κοιτάμε να κάνουμε τα πράγματα να λειτουργούν όλα πιο εύκολα; πιο εύκολα να περπατήσεις να οδηγήσεις, να κινηθείς και να δουλέψεις.

Ο Δημήτρης Κρανιώτης ξεκίνησε να μας περιγράφει τι σημαίνουν οι Ελληνικές πόλεις και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, για τους κατοίκους του εξωτερικού. Επισήμανε ότι υπάρχει μία νοσταλγία γύρω από αυτό το θέμα και ότι υπάρχουν σε αρκετά μεγάλο ποσοστό πολλά στερεότυπα. Για παράδειγμα, σχετικά με την ελληνική κουζίνα που όλοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα μέσα από διάφορα πιάτα όπως ο μουσακάς ή το τζατζίκι.

Η Άννα Κασάπογλου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την λογοτεχνία για την επανένταξη των κρατούμενων κυρίως από την αγάπη της για τα βιβλία. Δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τέχνη μπορεί να κάνει θαύματα, ειδικά στις δύσκολες συνθήκες όπως οι φυλακές. Η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει τους ανθρώπους ειδικά τους έγκλειστους, απλά θέλει χρόνο.

Πολλοί έγκλειστοι, μέσα από την λογοτεχνία, βγάζουν όλα αυτά που τους απασχολούν χωρίς να το παίρνουν είδηση και βρίσκουν νέους τρόπους να ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους.

Η Κωνσταντίνα Μαμαδά μας μίλησε για το πεδίο του τουρισμού στις πόλεις του σήμερα. Όπως δήλωσε «ταξιδεύουμε πολύ»! Συναντάμε αριθμούς ρεκόρ στον τουρισμό ειδικά στην χώρα μας και η σημασία του τουρισμού στο κράτος είναι εξίσου σημαντική. Ο τουρισμός είναι κάτι που σίγουρα μας απασχολεί στην καθημερινότητα της πόλης του σήμερα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μας απασχολεί και στις πόλεις του μέλλοντος.

Panel Discussion: Malin Wennberg, Marcie Mayer, Αλέξανδρος Ελευθεριάδης, Λάκης Γαβαλάς – Η οικονομία του Αύριο

Photo Credit Olga Saliampoukou – Photolgraphy

Workshop “Origami” (Κέντρο Ξένων Γλωσσών Speak)

Στο 3ο session του TEDxThessaloniki, διεξήχθησαν και τρία πολύ ενδιαφέροντα workshops.

​Στο βιωματικό εργαστήριο από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών SPEAK οι συμμετέχοντες μυήθηκαν στην Ιαπωνική τέχνη διπλώματος χαρτιού, γνωστή ως Origami. Με την πολύτιμη καθοδήγηση των instructors οι TEDxers έμαθαν βήμα-βήμα πως να δημιουργήσουν τις δικές τους φιγούρες Origami. Το εργαστήριο έφερε τους συμμετεχόντες πιο κοντά στην πολυδιάστατη Ιαπωνική κουλτούρα και πολιτισμό​.

Photo: Aristidis Kouroukerezis

Workshop “LEGOπαίγνια” (EduK8 & Genderhood) 

Photo: Aristidis Kouroukerezis

Γινόμαστε πάλι παιδιά μπροστά από ένα βουνό από πολύχρωμα lego! Στο workshop LEGOπαίγνια από την Genderhood και EDUK8 ενεργοποιούμε την δημιουργικότητά και τη φαντασία μας με απρόσμενα αποτελέσματα. Το βιωματικό εργαστήριο επικεντρώθηκε στην ανακάλυψη το εαυτού μας μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι.

Μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουμε φιλοδοξίες, ικανοποιούμε ανάγκες και βρίσκουμε πηγές κινήτρου που δεν γνωρίζαμε πριν. Δημιουργώντας χαρακτήρες μαθαίνουμε τον εαυτό μας και γνωρίζουμε καλύτερα τους άλλους, τις ανάγκες και τα συναισθήματά μας αλλά και των γύρω μας. Μαζί με τη Lego και μέσα απο hands on δραστηριότητες, μικροί και μεγάλοι, συζήτησαν και εξερεύνησαν με σύγχρονα εκπαιδευτικά εργαλεία ζητήματα γύρω από την ισότητα, τα έμφυλα στερεότυπα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Intuitive Flow Yoga Class “Journey to the Soul” (Έλενα Μουρατίδου / Elena Mouratidou) 

Photo: George Siniolas

Το τρίτο workshop μετέφερε τους TEDxsters μας κυριολεκτικά σε νέο τόπο, στο εξωτερικό προαύλειο χώρο του Βασιλικού θεατρου. Εκεί όπου η Έλενα Μουρατίδου μας υποδέχθηκε και μας προσκάλεσε σε ένα μεταμορφωτικό ταξίδι διαλογισμού μέσα από ένα σύντομο μάθημα Yoga.