TEDxThessaloniki 2019 Session 2

Το δεύτερο Session άρχισε με ένα σύντομο βίντεο. Πρωταγωνιστές τα μέλη της οργανωτικής ομάδας, τα οποία μας εξηγούν γιατί ήρθαν στο TEDxThessaloniki.

Performance Παναγιώτης Παράσχου 

Ακολούθησε η παράσταση χορού του Παναγιώτη Παράσχου, του πρώτου κωφού σπουδαστή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα. Μαζί του στη σκηνή ήταν η Μαρία Ανδρίτσου. Χορογράφος του performance ήταν ο Δημήτρης Μαργαρίτης, βοηθός χορογράφου η Δέσποινα Λαγουδάκη και στο electone o Παναγιώτης Κοντούρης.

Photo: Eleni Tsiola

Taha Yasseri 

Ποια είναι τα τρία κοινά μας στοιχεία με το διαδίκτυο; Θα μπορούσαμε να προβλέψουμε πως ένα κοινό ανταποκρίνεται όταν μαθαίνει νέα όπως η είδηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης; Η ανταπόκριση θα ήταν διαφορετική αν αυτό συνέβαινε σε μία από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή σε κάποια αρκετά μικρότερη; Υπάρχει κάποιο μοτίβο;

Ο Taha Yasseri και η ομάδα του έκαναν μία ανάλυση μεγάλου μεγέθους για αυτό και συνέλεξαν στοιχεία που σχετίζονται με την προσοχή και την μνήμη των ανθρώπων όταν μαθαίνουν δυσάρεστα νέα και καταστροφές. Επέλεξαν να μελετήσουν τη συμπεριφορά σε ειδήσεις που σχετίζονται με τις συντριβές αεροπλάνων και βασίστηκαν στη Wikipedia όπου μέτρησαν πόσες φορές κάποιος διάβαζε άρθρα σχετικά με τις συντριβές αεροπλάνων αφού συνέβαιναν, μέσα σε μια εβδομάδα.

Photo: Aristidis Kouroukerezis

Η Wikipedia είναι ο μεγαλύτερος αποθηκευτικός χώρος ανθρώπινης γνώσης στο διαδίκτυο και σε αντίθεση με τις αντίστοιχες εγκυκλοπαίδειες που βρίσκονται στις βιβλιοθήκες μας, κόσμος πραγματικά τη χρησιμοποιεί!  

Όπως και η Wikipedia λοιπόν έτσι και το internet, ενώνει τους ανθρώπους. Τα fake news υπήρχαν εδώ και πολύ καιρό, και πολύ άνθρωποι υποστήριζαν ότι αποτελούν τα βασικά θεμέλια των πιο δημοφιλή media.

Έχουμε φτάσει σε έναν νέο τόπο. Όσο τρομακτικός και αν φαίνεται αυτός ο νέος τόπος είναι γεμάτος από ευκαιρίες επίσης. Σε αυτόν τον νέο τόπο μπορούμε να μείνουμε ενωμένοι ή να παραμείνουμε χώρια. Αυτός ο νέος τόπος είναι το Internet!

Φίλια Μητρομάρα

Επόμενη ομιλήτρια του TEDxThessaloniki η Φίλια Μητρομάρα. “Το ομολογώ, είμαι πειρατίνα!” Μέσα από μια ομιλία με χιούμορ και συναίσθημα, η Φίλια μας ταξίδεψε στο δικό της Νέο Τόπο και έτσι μάθαμε πως μπορεί κανείς να ξεπεράσει την διαφορετικότητα του. “Έμαθα να ζω με ένα μάτι και στο τέλος της ημέρας εστιάζω σε αυτό που έχει πραγματική σημασία για μένα, στην ουσία και το αληθινό.”

Photo: Aristidis Kouroukerezis

Η διαφορετικότητα της θα ήταν όντως πρόβλημα αν δεν της επέτρεπε να ζήσει εμπειρίες, αν την κρατούσε καθηλωμένη και δεν την άφηνε να κάνει τα όνειρα της πραγματικότητα. Όμως δεν είναι έτσι.

Η αποδοχή της μονοφθαλμίας μου, με έσωσε από την καθολική τυφλότητα.

Όπως μοιράστηκε μαζί μας, όλοι έχουμε εκείνη τη δύναμη που μας κανει μοναδικους και εάν την πιστέψουμε είναι ικανή να μας κάνει ευτυχισμένους.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι η δεξιότητα του 21ου αιώνα που οφείλουμε να κατακτήσουμε με μαθήματα ενσυναίσθησης προκειμένου να μάθουμε να βλέπουμε τους άλλους με άλλο μάτι και να εκτιμούμε το ποιοι πραγματικά είναι και όχι το πως φαίνονται.

Και όπως απαντά στην ερώτηση των συναδέλφων της:

– “Μα, τι μάτι έχεις;”

– “Ένα, αλλά καλό!”

Nick Chrissos

O Nick Chrissos ξεκίνησε θυμίζοντάς μας πώς οι ταινίες φαντασίας στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 προέβλεπαν το μέλλον,  δεν μπορούσαν όμως να προβλέψουν τον παγκόσμιο ιστό.

Photo: Aristidis Kouroukerezis

Αυτός και η ομάδα του προσπαθούν όχι να προβλέψουν, αλλά να δημιουργήσουν το μέλλον. Η αποτυχία και η καινοτομία είναι πολύ στενά συνδεδεμένη. Μια φιλοσοφία λέει ότι πρέπει να αποτύχεις για να πετύχεις. Ο Nick Chryssos τονίζει ότι η αποτυχία είναι καλή ένδειξη ότι καινοτομείς. Η επιτυχία δεν είναι καλό μέσο μέτρησης – πόσο όμως είναι αρκετά καλό να αποτύχεις; Αν αποτυγχάνεις σε μία στις δύο ιδέες, δεν είσαι πραγματικά καινοτόμος.

Kλείνοντας την ομιλία του, ο Nich Chrissos μας έδωσε τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κανείς: να είναι φιλόδοξος, να συνεργάζεται, να είναι ρεαλιστής και να διαθέτει περιέργεια. Κατέληξε λέγοντάς μας ότι δεν θα πρέπει να προσπαθούσε να προβλέψουμε το μέλλον, αλλά να το δημιουργήσουμε μαζί.

Κική Τσακαλδήμη

Ήταν 2014 όταν ο Satyabrata Dam ανέβαινε στη σκηνή του TEDxThessaloniki. Εκείνη την ημέρα, η Κική Τσακαλδήμη βρίσκονταν ανάμεσα στους TEDxers από την πλευρά του θεατή. Η ομιλία του Satyabrata κάτι ξύπνησε μέσα της.

Photo: Aristidis Kouroukerezis

Ο ίδιος είχε πει πως ο ευκολότερος τρόπος να βρεις τι σε παθιάζει είναι να βρεθείς μόνος σου στη φύση. Έτσι και έκανε η Κική. Μέσα από την πεζοπορία, συνειδητοποίησε πως όσο περισσότερο χρόνο περνούσε στη φύση, τόσο πιο χαρούμενη ένιωθε.

Στην προσπάθεια της λοιπόν να βρει αυτό που την έκανε εκείνη να νιώθει ζωντανή, έβαλε ένα στόχο: μέσα σε 16 μήνες να προετοιμαστεί και να καταφέρει να ανέβει στο βουνό Έβερεστ. Και μάλιστα, δίχως να έχει κάποια εμπειρία από ορειβασία. Τελικά, το 2017 η Κική έγινε η πρώτη ελληνίδα η οποία επιχείρησε και ανέβηκε στο Έβερεστ.

“Να τολμήσετε να κάνετε το δικό σας βήμα προς τη δική σας κορυφή, όποια και αν είναι αυτή!”

Λάκης Γαβαλάς

Ο Λάκης Γαβαλάς ανέβηκε στη σκηνή του TEDxThessaloniki και αφού μας συστήθηκε εκ νέου, ξεκίνησε την ομιλία του με ένα περιγραφικό ταξίδι της καθημερινότητας του, ταξιδεύοντας μας πίσω, στο δικό του προσωπικό χρόνο και τόπο.

Η πραγματικότητα που βίωσε το 2012 ήρθε σε απόλυτη αντίθεση με τη ζωή που είχε μέχρι τότε και αυτή που οραματίζονταν να έχει στο μέλλον. Μοιράστηκε ένα μονό κελί 3×3 μαζί άλλους 3 συγκρατούμενους για 15 μήνες.

Photo: Aristidis Kouroukerezis

Από τη φυλακή όμως, βγήκε με χιούμορ όπως τονίζει και ο ίδιος! Πως όμως άντεξε την φυλακή και κατάφερε βγαίνοντας στην ελευθερία του να σώσει την ψυχή και το μυαλό;

Υπάρχουν κάποια στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα των ανθρώπων, που μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε ακόμα και τις πιο αδιέξοδες καταστάσεις. Αυτά τα στοιχεία μας τα περιέγραψε με μία παρομοίωση χρωμάτων του κύβου του Ρούμπικ.

Μπλε για το πείσμα, κόκκινο για την τόλμη, κίτρινο για το συμφέρον, πράσινο για την γνώση πορτοκαλί για την πειθαρχία και άσπρο για την αυτογνωσία.

Gabriella Ficz

Όπως όλοι μας, έτσι και τα κύτταρα στο σώμα μας έχουν ταυτότητα. Και θυμούνται αυτή την ταυτότητα. Η επόμενη ομιλήτρια μας, η Gabriella Ficz, έρχεται από τον κόσμο της επιγενετικής και του CRISPR.

Συχνά το DNA αποκαλείται ως το Βιβλίο της Ζωής. Αποτελείται από 3 δις γράμματα. Κατά τη δημιουργία μιας ζωής, το πρώτο-πρώτο κύτταρο διαιρείται και διαιρείται, πρακτικά φέροντας κάθε φορά μαζί του ένα τέλειο αντίγραφο αυτού του Βιβλίου της Ζωής.

Photo: Aristidis Kouroukerezis

Μαθαίνοντας περισσότερα για το αντικείμενο της δουλειάς της, μας είπε πως στο εργαστήριο όπου εργάζεται τέθηκε μια ερώτηση: Τι επίδραση έχουν οι επιγενετικές αλλαγές στην συμπεριφορά των κυττάρων; Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες συσχετίζουν αυτές τις αλλαγές με μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου, τον καρκίνο.

Όπως είδαμε και σε μια ομιλία μας από το 2017, το CRISPR είναι σχεδιασμένο για να κόβει το DNA στην επιθυμητή θέση. Οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν ακριβώς που μπορεί να είναι αυτή η θέση. Επιστήμονες όπως η Gabriella όμως, δεν ήθελαν το CRISPR να κόψει το DNA, αλλά απλώς να πάει στην επιθυμητή θέση. Ο στόχος ήταν να κάνουν μια πολύ μικρή αλλαγή στο ένζυμο που βρίσκονταν εκεί προτού αυτό εξελιχθεί σε καρκινικό και στη συνέχεια να δουν τι επίδραση θα έχει αυτό.

Όπως γνωρίζετε, οι επιστήμονες οδηγούνται από την περιέργεια τους. Δουλεύοντας με αυτό τον τρόπο, ακολουθώντας δηλαδή αυτή την περιέργεια τους όπου τους πάει, καταφέρνουν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.

George Zarkadakis

Τελευταίος ομιλητής για το 2ο session ο Γιώργος Ζαρκαδάκης, που ξεκίνησε  με τη διαπίστωση ότι μόλις 1 στους 5 πολίτες εμπιστεύεται τους πολιτικούς. Και ο λόγος γι’ αυτό είναι  η απόκλιση ανάμεσα στους στόχους των πολιτών και τους στόχους των αντιπροσώπων τους, που ονομάζεται το πρόβλημα εντολέα – εντολοδόχου. Στην πολιτική είμαστε οι εντολείς και οι αντιπρόσωποι που εκλέγουμε οι εντολοδόχοι. Υποτίθεται ότι αυτοί κάνουν τα πάντα, για να εξασφαλίσουν την ευημερία μας, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή, οι πολιτικοί επιλέγουν ποια συμφέροντα θα υπηρετήσουν.

Photo: Ioanna Chatziioannou

Ένας τρόπος επανασχεδιασμού της δημοκρατικής διαδικασίας είναι οι Συνελεύσεις Πολιτών.  Μία ομάδα πολιτών δηλαδή, που επιλέγεται τυχαία, εκπροσωπώντας όμως δημογραφικά μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα, που έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί και να συζητήσει για το θέμα για το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει και που αποζημιώνεται για τον χρόνο της.

Οι Συνελεύσεις Πολιτών έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς, για να δώσουν λύσεις σε σύνθετα και διχαστικά πολιτικά ζητήματα, για παράδειγμα στο θέμα των αμβλώσεων στην Ιρλανδία. Αν θέλουμε να διασώσουμε τις δημοκρατικές μας ελευθερίες, πρέπει να επανεφεύρουμε τη δημοκρατία, αυξάνοντας την άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Οι Συνελεύσεις Πολιτών είναι ένας άριστος τρόπος για να το καταφέρουμε.

Performance Monika

Photo: Eleni Tsiola

Λίγο πριν το lunch break, το δεύτερο session έκλεισε με ένα μουσικό performance που συνοδευόταν από τους ιδιαίτερους ήχους της Monika.