TEDxThessaloniki 2019 Session 1

Opening Act Performance by House of Drama

Το 10ο επετειακό TEDxThessaloniki ξεκίνησε και η χορευτική ομάδα του House of Drama μας μετέφερε σε έναν μουσικοχορευτικό Νέο Τόπο.

Μετά την χορευτική παράσταση της ομάδας του House of Drama, στη σκηνή ανέβηκε η curator του TEDxThessaloniki, Έλενα Παπαδοπούλου, υποδέχτηκε τους TEDxers και άνοιξε την αυλαία του φετινού Νέου Τόπου.

Τι σημαίνει TEDx; Οι άνθρωποι πίσω από την οργάνωση του TEDxThessaloniki, μας εξηγούν μέσα από ένα βίντεο τι σημαίνει TEDx για τους ίδιους, ενώ παράλληλα μοιράζονται μαζί μας τις εμπειρίες τους μέσα από τα τελευταία 10 event.

Το φετινό μας θέμα είναι Νέος Τόπος, και όμως μας είπε η Έλενα Παπαδοπούλου, είναι ένας Νέος Τόπος γεμάτος ανθρώπους, ιστορίες, μουσική, συζητήσεις, χορό και ιδέες που αξίζει να διαδοθούν! Στη συνέχεια η Έλενα Παπαδοπούλου υποδέχτηκε στη σκηνή την Άννα Μπουσδούκου, φίλη, όπως είπε και κομμάτι πλέον του TEDxThessaloniki, που για τέταρτη χρονιά είναι η οικοδέσποινά μας.

Δημήτρης Κρανιώτης

Ο πρώτος ομιλητής του TEDxThessaloniki 2019 Δημήτρης Κρανιώτης μοιράστηκε μαζί μας μερικές από τις προσωπικές εμπειρίες και σκέψεις του σχετικά με την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Ταξιδέψαμε στο νότιο Λονδίνο, όπου μαζί με τους κολλητούς του άρχισε αυτό που πάντα ονειρεύονταν: Να μεταφέρουν κάποιες στιγμές από την πατρίδα και να τις μοιραστούν με τους φίλους τους εκεί έξω. Το όνομα της πρώτης τους συναυλίας; Φυσικά, Sing like home!

kraniotis tedxthessaloniki

Photo: Ελένη Τσιόλα

Από τότε, έχουν πάνω από 35 εκδηλώσεις τα τελευταία 5 χρόνια. Μουσική, θέατρο, ποίηση, φεστιβάλ. Ξαφνικά, ο κόσμος άρχισε να τους λέει μπράβο που προωθούσαν το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Αυτό που μας είπε ο Δημήτρης είναι πως η προσπάθεια αυτή, άρχισε ξεκάθαρα από μία ανάγκη δική τους: την ανάγκη δημιουργίας οικείων στιγμών.

Όταν μία προσπάθεια γεννιέται από μια ομαδική ανάγκη για αλλαγή με γνώμονα την επικοινωνία και το σεβασμό στη αισθητική είναι σχεδόν σίγουρο, πως θα παρασύρει και άλλους. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα. Για τον Δημήτρη, η παρέα, η πατρίδα, η αισθητική, η εξωστρέφεια, η μέθεξη, ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός, είμαστε εμείς, οι Έλληνες εδώ, οι Έλληνες εκεί και οι στιγμές που δημιουργούμε.

Ας συνεχίσουμε λοιπόν, να μοιραζόμαστε την Ελλάδα όπου και αν βρισκόμαστε.

Μάριος Παπαλεξάνδρου

Ο Μάριος Παπαλεξάνδρου μοιράστηκε μαζί μας την πορεία του για την υλοποίηση μιας περιβαλλοντική ιδέας, η οποία χτίστηκε πάνω σε άλλες ιδέες, σε αποτυχίες αλλά και σε προσωπικές εμπειρίες.

Σπουδάζοντας Μηχανολόγος Μηχανικός στην Κοζάνη, ήρθε σε επαφή και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τότε του σφηνώθηκε η ιδέα ότι εκεί ανήκει το μέλλον του. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στη Σουηδία, άρχισε να κάνει τη δουλειά που αγαπά, δουλεύοντας σε αιολικά πάρκα.

Photo: Ελένη Τσιόλα

Από τη δουλειά αυτή, που αγαπούσε, παραιτήθηκε το 2016 και ξεκίνησε τη δική του εταιρεία. Μια στάση στη Λισαβόνα και μια φωτογραφία ήταν η αφορμή για την επόμενη ιδέα του: το Αge of Renewables ή «Η εποχή των ανανεώσιμων», ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με κάρτες, που έχει σκοπό να μυήσει τις νεότερες γενιές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ιδέα προχώρησε, εκτυπώθηκε σε χαρτόνι, άρχισαν οι δοκιμές και μέσω crowdfunding σήμερα το Age of the Renewables έχει σταλεί σε 18 χώρες.

Όπως μας είπε, η περιβαλλοντική προστασία και η πράσινη οικονομία έρχονται γιατί αφορούν και την ίδια μας την επιβίωση. Και με ένα νοητό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη του 2060, μας έδειξε πώς θα είναι η πραγματική εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου οι περιβαλλοντικές ιδέες έχουν γίνει συνείδηση για όλους.

Kerry Brown

kerry brown

Photo: Ελένη Τσιόλα

Ο Kerry Brown, καθηγητής Κινεζικών Σπουδών και ειδικός επί θεμάτων Κίνας, ξεκινάει την ομιλία του επισημάνοντας αρκετούς λόγους για τους οποίους η Κίνα είναι σημαντική.

Υπάρχουν όμως τρεις λόγοι για τους οποίους η Κίνα παρουσιάζεται ως “outside world” με ένα σύνολο προκλήσεων που δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία. Αρχικά, η πρόσφατη ανάπτυξη της Κίνας, άλλαξε τον θεμελιώδη τρόπο σκέψης μας για αυτή. Έπειτα, διαπιστώσαμε τη δύναμη της μέσω της καινοτομίας της και στη συνέχεια κανένας μας – είτε εντός Κίνας είτε εκτός Κίνας – δεν μπόρεσε να απαντήσει σε μία απλή ερώτηση: πως θα έμοιαζε ένας κόσμος αν υιοθετούσαμε Κινεζικές αξίες στην καθημερινότητα μας.

Navigating this (new era) will take patience, imagination and courage – not qualities that international leaders currently have.


Γιατί να έρθει κάποιος στο TEDxThessaloniki; Τι ενώνει τους ανθρώπους πίσω από την προσπάθεια αυτή; Πως στήνεται ένα event όπως το TEDxThessaloniki; Ένα σύντομο βίντεο από στιγμές των TEDxers μας δίνει όλες τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.


Phillip Hergovich

O Philipp Hergovich μας μετέφερε στον Νέο Τόπο του online dating.  Όπως ανέφερε, το online dating είναι εξαιρετικά δημοφιλές και περίπου το 1/3 των σχέσεων αρχίζουν online — είναι δηλαδή, η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή γνωριμιών μετά τη γνωριμία μέσω κοινών φίλων.

Photo: Ελένη Τσιόλα

Στη διάρκεια της διδακτορικής του διατριβής, ο Philipp Hergovich, με τον συνεργάτη του Josue Ortega, δημιούργησαν ένα ενδιαφέρον μοντέλο για όσα συνδέουν το online dating, τους γάμους και τη σημερινή κοινωνία.  Οι γάμοι που ξεκινάνε online διαφέρουν από τους «παραδοσιακούς», γιατί παρουσιάζουν μεγαλύτερη πολυπολιτισμικότητα, κρατάνε περισσότερα χρόνια και πρόκειται για σχέσεις πιο στενές και πιο ευτυχισμένες.

Η πολυπολιτισμικότητα των γάμων που ξεκινάνε online ή και των δικτύων γνωριμιών που δημιουργούνται από τις εφαρμογές αυτές, βοηθάει να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και  μπορεί να έχει και οικονομικό-κοινωνικές προεκτάσεις. Κατέληξε λέγοντάς μας ότι οι πλατφόρμες online dating είναι δημοφιλείς γιατί μέσω αυτών γνωρίζουμε μια διεθνή ομάδα μακρινών φίλων, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εξερευνήσουμε την πιθανότητα σχέσεων με ανθρώπους που δεν ζουν στην περιοχή μας. Και αυτός είναι ένας Νέος Τόπος που μας ενθάρρυνε να εξερευνήσουμε.

Mike Lindsay

Στο Νέο Τόπο του διαστήματος μας πήγε ο επόμενος ομιλητής μας Mike Lindsay, ο οποίος σχεδιάζει αστερισμούς δορυφόρων με στόχο να πετύχουμε παγκόσμια πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Digital divide. Η απουσία κατάλληλων υποδομών περιορίζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της γης από το να έχει εύκολη πρόσβαση σε online εργαλεία που εμείς θεωρούμε δεδομένα, εργαλεία που μας βοηθούν στην εκπαίδευση, την υγεία, το εμπόριο και άλλους τομείς.

Photo: Ελένη Τσιόλα

Η ιδέα του να χρησιμοποιήσουμε χιλιάδες δορυφόρους για να καλύψουμε την επιφάνεια της κατοικήσιμης γης και να προσφέρουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους είναι κάτι που πολλές εταιρείες και οργανισμοί κυνηγούν. Αρκεί όμως ο χώρος γύρω από τον πλανήτη μας για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο εγχείρημα; Ήδη κατεστραμμένοι δορυφόροι περιφέρονται γύρω από τη Γη λειτουργώντας ως σκουπίδια του διαστήματος.

Σύμφωνα με τον Mike Lindsay, μπορεί να υπάρξει λύση. Αν σκεφτούμε καλά τον σχεδιασμό, αν λειτουργήσουμε προληπτικά στην δημιουργία κανονισμών, τότε τα προβλήματα θα ελαχιστοποιηθούν και ίσως ακόμα κάποια από αυτά να αποφευχθούν.

Έχουμε δει πολλά περιβαλλοντολογικά προβλήματα να αγνοούνται μέχρι τη στιγμή που εξελίσσονται σε παγκόσμιες κρίσεις. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, να βρεθούμε μπροστά από αυτό το πρόβλημα και να βεβαιώσουμε πως δεν θα γίνει πιο μεγάλο από ότι είναι ήδη.

Marcie Mayer

Η ζωή της Marcie Mayer περιστρέφεται γύρω από τα βελανίδια και την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στη σκηνή του TEDxThessaloniki το 2012, μίλησε για το ξεκίνημα της διαδρομής της, για να συγκεντρώσει ένα ποσό για την επεξεργασία βελανιδιών στην Κέα.

Στα 7 χρόνια που μεσολάβησαν, έφτιαξε τη μοναδική εταιρεία παγκοσμίως με τρόφιμα φτιαγμένα από άλευρα βελανιδιών, που εξάγονται σε Ευρώπη και Αμερική, έγραψε ένα βιβλίο και συνεργάζεται με επιστήμονες στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για νέες χρήσεις των βελανιδιών. Μας εξήγησε γιατί τα βελανίδια είναι καρποί που τους έχουμε ξεχάσει και γιατί έχουν λανθασμένα χαρακτηριστεί «τοξικά», παρότι υπάρχουν ενδείξεις από την προϊστορική εποχή ακόμα για την κατανάλωσή τους. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τα βελανίδια ήταν παρόντα στο παρελθόν μας και θα είναι και στο μέλλον μας.

Photo: Ελένη Τσιόλα

Στο μέλλον αυτό, ο άνθρωπος θα χρειαστεί να επανασχεδιάσει τα συστήματα παροχής τροφής. Το μήνυμα της Marcie είναι να μην ξεχνάμε τις βελανιδιές και τα οφέλη από τα βελανίδια, για το περιβάλλον μας, την οικονομία μας και την υγεία μας.

Λύδια Κόλλια

lydia kollia

Photo: Όλγα Σαλιαμπούκου – Photolgraphy

Το πρώτο μέρος του φετινού TEDxThessaloniki ολοκληρώνεται με τη Λυδία Κόλλια, η οποία κέρδισε το χειροκρότημα του κοινού πολλές φορές χάρη στις δύσκολες ακροβατικές κινήσεις που ολοκλήρωσε πάνω στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.