Το TEDxThessaloniki αγαπά τις ιδέες αλλά και το περιβάλλον!

Η βιωσιμότητα ή αλλιώς η αειφορία είναι ένα πρότυπο παραγωγής το οποίο στοχεύει στο καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τον Άνθρωπο αλλά και για το φυσικό περιβάλλον, τόσο στο παρόν όσο και στο αόριστο μέλλον. Το αόριστο μέλλον έχει γίνει παρόν και η έννοια της βιωσιμότητας εντάσσεται σε όλο και περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας μας. 

Η επιτακτική ανάγκη για αλλαγή και εκσυγχρονισμό αλλάζει την λειτουργία ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων, οργανισμών αλλά και κρατών. Από μία τέτοια προσπάθεια δεν θα μπορούσε να λείπει το TED. Η ενημέρωση του κοινού μέσα από μία πληθώρα ομιλιών σε ένα ευρύ φάσμα, από την κλιματική αλλαγή και την οικολογική καταστροφή μέχρι τις πολιτικό-οικονομικές επιπτώσεις και την συλλογικότητα της κοινωνίας, αποτελεί ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο ενημέρωσης και υπακούει πλήρως στην ιδεολογία και τον στόχο του TED. Η καλύτερη και πιο ουσιαστική πληροφόρηση όμως επιτυγχάνεται με την εφαρμογή στην πράξη. Για τον λόγο αυτό στο TEDxThessaloniki υιοθετούμε πρακτικές που μειώνουν το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διοργάνωσης με ποικίλους τρόπους. 

Οι διαθέσιμες δυνατότητες είναι περισσότερες και πιο εύκολα προσβάσιμες από ποτέ μέχρι σήμερα. Οι επαναχρησιμοποιούμενες Goodiebags με την υπογραφή της Τhe Beat App από βαμβάκι, οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες φαγητού και γενικά η ανακύκλωση είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που έχει εντάξει το TEDxThessaloniki στην ετήσια διοργάνωση του. Σημαντική, σε αυτό μας το εγχείρημα, είναι και η συμβολή των χορηγών που υποστηρίζουν κάθε χρονιά το TEDxThessaloniki και προσπαθούν, με τον δικό τους τρόπο, να συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον event.

Ένα από τα παραδείγματα είναι η Lidl Ελλάς. Με την γενναιόδωρη βοήθεια της καλύφθηκε το κομμάτι των γευμάτων κατά την διάρκεια του συνεδρίου για 1.000 και πλέον άτομα. Χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον αναλώσιμα από βιοδιασπώμενα σκεύη φαγητού και μαχαιροπίρουνα από bamboo μέχρι καλαμάκια από σιτάρι. Με αγάπη και ενδιαφέρον για το περιβάλλον, ως μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής πώλησης τροφίμων, διέθεσε στο κοινό μας προϊόντα που παρασκευάστηκαν με κριτήρια προσανατολισμένα σταθερά στις τελευταίες εξελίξεις και τα νεότερα δεδομένα που αφορούν την υγεία, την επιστήμη και την τεχνολογία. Η Lidl Ελλάς αποτελεί ένα ρεαλιστικό παράδειγμα πως μια εταιρία κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορεί πάντα να πρεσβεύει και άλλα ιδανικά, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση σύγχρονων και διαχρονικών προβλημάτων.

 

 

Ένας άλλος τομέας στον οποίο προσανατολίζεται ενεργά και υποστηρίζει η διοργάνωση μας είναι η επιλογή βιώσιμων και εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης. Οι επιλογές σήμερα πληθαίνουν και είναι εύκολα προσβάσιμες από το ευρύ κοινό. Αστική συγκοινωνία, εφαρμογές ταξί που με ομαδική χρήση μπορούν να συμβάλλουν δυναμικά στην μείωση της κίνησης και το κλασσικό ποδήλατο είναι κάποια παραδείγματα. Μεγάλη αλλαγή έχει φέρει τα τελευταία δύο περίπου χρόνια η παρουσία των ηλεκτρικών πατινιών στην πόλη μας. Είναι γεγονός πως δεν υπάρχουν οι ιδανικές υποδομές για την χρήση ποδηλάτου και πατινιού. Παρόλα αυτά η συστηματική τους χρήση θα τονίσει την έλλειψη αυτή και θα επέλθει η αλλαγή. Η πόλη μας, όπως και κάθε μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη, έχει ανάγκη την μαζική μετακίνηση για την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Το TEDxThessaloniki εντείνει τις προσπάθειες του και συνεχίζει να κάνει σαφές μέσα από τις πρωτοβουλίες του, για περισσότερα από 10 χρόνια, πως η βιωσιμότητα και η οικολογία δεν είναι μια εφήμερη τάση αλλά μια διαχρονική στάση ζωής. Το 2020, στην 11η διοργάνωσή, η βιωσιμότητα και η αγάπη για το περιβάλλον θα είναι κεντρικοί άξονες στην υλοποίηση του TEDxThessaloniki, σε μια μέρα γεμάτη από ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.