Η έμπνευση πίσω από το επιτυχημένο trailer του #TEDxThess14

Το trailer με το οποίο ανακοινώθηκε το θέμα του φετινού TEDx Thessaloniki έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις. Από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσής του, τα μηνύματά σας, τα σχόλια στα social media αλλά και οι εντυπώσεις που έφταναν από στόμα σε στόμα μιλούσαν για μια δουλειά που είχε καταφέρει το στόχο της: να μεταδώσει τη δύναμη και το συναίσθημα αισιοδοξίας που μας ενέπνευσε στην επιλογή του θέματος για το #TEDxThess14. Το ‘Κάθε Τέλος Μία Αρχή’ εκφράζει το θάρρος μας μπροστά στο νέο που ανατέλλει, την αποφασιστικότητά μας να πορευτούμε σταθερά προς αυτό, την αισιοδοξία μας για το ταξίδι που θα μας οδηγήσει στην επόμενη μέρα αλλά και την ευγνωμοσύνη για όσα διδάγματα παίρνουμε μαζί μας από το χτες. Όλα αυτά θα μοιραστούμε στις 10 Μαΐου στο Βασιλικό Θέατρο.

Αυτές τις σκέψεις μεταφέραμε στο σκηνοθέτη του TEDx Thessaloniki και του trailer του #TEDxThess14, Μάριο Σπύρογλου. Ο Μάριος, τώρα πια που το trailer είναι κτήμα όλων μας και μεταφέρει το μήνυμα του TEDx Thessaloniki 2014 σε όλη την κοινότητά μας αλλά και ευρύτερα, μας μίλησε για την έμπνευση που τον οδήγησε στο αποτέλεσμα αυτό αλλά και για το τι σημαίνει για τον ίδιο το ‘τέλος’ και η ‘αρχή’, ως εμπειρίες ζωής:

 

– Πώς έφτασες μέχρι την τελική αποτύπωση που είδαμε στο trailer του TEDx Thessaloniki 2014; Ποια ήταν η έμπνευσή σου;

Η ιστορία ενός νέου που αφήνει πίσω αγαπημένα του πρόσωπα, για να κάνει μία καινούρια αρχή: Αυτή είναι η ιστορία που αφηγείται το βίντεο και μέσω αυτής επιλέξαμε να επικοινωνήσουμε το φετινό θέμα του TEDxThessaloniki. Στη διάρκεια της διαδρομής προς τη νέα αυτή αρχή, εμπόδια που προκύπτουν παρατηρούμε να τον απογυμνώνουν. Άλλωστε ‘κάθε αρχή και δύσκολη’, όπως συνηθίζεται να λέγεται. Το trailer κλείνει, με τον πρωταγωνιστή να κοιτά φευγαλέα τον θεατή στα μάτια, δίνοντας ένα υποσυνείδητο μήνυμα αποφασιστικότητας και πείσματος για ζωή.

Οι δύσκολοι καιροί που όλοι βιώνουμε απαιτούν ειλικρίνεια απέναντι στο κοινό. Ήθελα λοιπόν να αποδώσω την ιστορία με μία λυρικότητα και συναισθηματισμό, χωρίς ωραιοποιήσεις. Σε αυτό ήταν καθοριστική η συνδρομή του Κωνσταντίνου Γεράρδου ο οποίος έχει ανάγει το σωματικό θέατρο σε ποίηση και τον ευχαριστώ θερμά για την συνεργασία μας.

– Τι είναι πιο δύσκολο: να κάνεις μια καινούργια αρχή που δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει ή να βάζεις τέλος σε κάτι επειδή πρέπει κι όχι επειδή το θέλεις;

Κάθε αρχή, όσο δύσκολη κι αν φαντάζει, ενέχει κάποια ζωτικά στοιχεία. Ανθρώπινη πίστη, τύχη, ελπίδα, ρίσκο σε αντίθεση με κάθε ανεπιθύμητο τέλος το οποίο είναι και ένας μικρός θάνατος.

– Αν έπρεπε να διαλέξεις μια ταινία ή θεατρικό ως κορυφαίο για σένα παράδειγμα μιας ιστορίας αρχής και/ή τέλους, ποιο θα ήταν αυτό;

Πολύ δύσκολο να πρέπει να ξεχωρίσω μία και μόνο. Για να απαντήσω στην ερώτηση όμως, θα πω ‘Η επιστροφή ‘ του Andrey Zvyagintsev.

 

7         2       3
Από τα γυρίσματα του trailer του #TEDxThess14