Ένα φόρουμ ιδεών από το TEDxThessaloniki

Το Σάββατο που μας πέρασε μοιραστήκαμε μαζί σας από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης τις πρώτες λεπτομέρειες για τη φετινή διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως, συνέβει και κάτι ακόμα. Εγκαινιάσαμε έναν καινούργιο θεσμό, ένα φόρουμ ιδεών προερχόμενων μέσα από την ίδια την κοινότητα μας. Μέσα από αυτό θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους που ακολουθούν το TEDxThessaloniki με το ευρύ κοινό της πόλης και όχι μόνο, προβάλλοντας παράλληλα ιδέες, δράσεις και ανθρώπους που αξίζει να διαδοθούν.

Ας δούμε τις ιδέες που είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε εκείνη την ημέρα:

…και Δικαιοσύνη για όλους

the-game-is-never-over-ideas-01

Ποιος θα το περίμενε πως Metallica και σχολείο μπορούν να συνδυαστούν; Ο Δημήτρης Ταχματζίδης και οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας μας απέδειξαν πως αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και με αποτέλεσμα. Κατάφεραν να συνδυάσουν το άλμπουμ …And Justice for All του γνωστού συγκροτήματος με έννοιες όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη.

The Lovemark

the-game-is-never-over-ideas-02

Σειρά είχε ο Γιώργος Χατζόπουλος, ο οποίος μας παρουσίασε το Lovemark. Πρόκειται για το πρώτο crowdfunded αρχιτεκτονικό μνημείο που θα είναι αφιερωμένο στην αγάπη. Όπως μας είπε δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το που θα τοποθετηθεί, αφού αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν όσοι συμμετάσχουν στο project. Έχουν δημιουργήσει και μια καμπάνια στο Indiegogo στην οποία μπορεί να συμβάλλει ο καθένας.

Η ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

the-game-is-never-over-ideas-03

Το πιο πιθανό είναι πως γνωρίζετε τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον μηχανικό υπολογιστή που λειτουργούσε ως όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων. Ο Αλέξανδρος Μπασιακούλης μας μίλησε για μια ομάδα ερευνητών στο Α.Π.Θ., της οποίας είναι μέλος, που δημιουργήθηκε με σκοπό να κατασκευάσει ένα πλήρες λειτουργικό πιστό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Book4book

the-game-is-never-over-ideas-04

Πολλές φορές έχει ειπωθεί πως είναι κρίμα που κάθε χρόνο το κράτος εκτυπώνει ξανά τα βιβλία για όλους τους μαθητές των σχολικών βαθμίδων. Υπολογίζεται πως το κόστος που θα εξοικονομούσε το κράτος μας κάθε χρόνο αν χρησιμοποιούσαμε αυτά τα βιβλία για τρεις αντί για μία χρονιά είναι περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ. Η Κάσση Παπασωτηρίου μας παρουσίασε το book4book, μια διαδικτυακή πλατφόρμα ανταλλαγής σχολικών βιβλίων. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό με μια επίσκεψη εδώ.

Kidogarten

the-game-is-never-over-ideas-05

Αμέσως μετά γνωρίσαμε την Τίνα Μιναρετζή, η οποία άκουσε την καρδιά της και δημιούργησε το kidogarten, το πρώτο διαδικτυακό νηπιαγωγείο στην χώρα μας. Μέσα από την πλατφόρμα του, η οποία είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά, γονείς και δάσκαλοι δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να απαντήσουν σε απεριόριστα quiz, να περιηγηθούν στην εγκυκλοπαίδεια του περιβάλλοντος και της μουσικής και να φτιάξουν τις πιο συναρπαστικές χειροτεχνίες.

Beatboxing

the-game-is-never-over-ideas-06

Η τελευταία ιδέα ήρθε από τον Άλεξ Κατσάκη, ο οποίος μας μίλησε για το beatboxing, μια τέχνη που σου επιτρέπει να δημιουργείς με το στόμα ήχους που μοιάζουν σαν να παράγονται από μουσικά όργανα. Κλείνοντας μας έκανε μια σύντομη επίδειξη που μας άφησε άφωνους.