TEDxThessaloniki 2017: Final Session

Αν και ο ήλιος ήταν παρών στη σημερινή ημέρα, το 3ο session βρήκε την αίθουσα κατάμεστη για άλλη μια φορά! Η Έλενα Παπαδοπούλου εξήγησε στο κοινό τι είναι τα κιλίμια που βλέπουν όσοι μπαίνουν στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής. Κιλίμια από πλαστικές σακούλες, που έπλεξε η ομάδα του TEDxTHessaloniki, από μια ιδέα που ήρθε από την Αμερική. Τα 7-8 κιλίμια φτιάχτηκαν σε τρεις εβδομάδες, με εργασία σχεδόν κάθε μέρα για πολλές ώρες, με πρώτη ύλη χρησιμοποιημένες πλαστικές σακούλες. Όσο για τη χρήση τους, ακολουθώντας το concept που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, θα δοθούνσε ανθρώπους που ζουν στο δρόμο, συνδυάζοντας την προστασία του περιβάλλοντος με τη με τη συνεισφορά στη συνάνθρωπο.

img_0141
Ο Δημήτρης DK Κυρσανίδης ξεκίνησε με ερώτηση στο κοινό, ποιο ήταν αυτό που τους έκανε να βγαίνουν από το σπίτι μικροί. Ο ίδιος δοκίμασε διάφορα αθλήματα, αλλά το καλοκαίρι που τέλειωσε το δημοτικό έμαθε το παρκούρ και το φρι ράνινγκ, που του έδειξε τον κόσμο αλλιώς, σαν παιδική χαρά. Με τη στήριξη των γονιών του έθεσε στόχους, αρχικά στα 13 να κάνει το καλύτερο sideflip, το οποίο μας απέδειξε επί σκηνής ότι το τελειοποίησε. Και στη συνέχεια οι στόχοι μεγάλωναν, να κερδίσει τον παγκόσμιο διαγωνισμό του Freerunning, το Red Bull Art Of Motion, να γίνει αθλητής της Red Bull και να γράψει ένα όνομα στην ιστορία του αθλήματος. Και τα κατάφερε, κατακτώντας την 1η θέση στο Red Bull Art Of Motion το 2014, μετά από τον αγώνα έγινε αθλητής της Red Bull και το 2015 ξανακέρδισε το διαγωνισμό, πετυχαίνοντας και τον τρίτο στόχο του. Σήμερα θέτει νέους στόχους και αυτή ήταν και η συμβουλή του, να βρούμε αυτό που θέλουμε, να το κυνηγήσουμε, να πάρουμε στα σοβαρά τα όνειρά μας, αλλά και να δεχτούμε την κριτική. Και στη συνέχεια, μας έδειξε ακριβώς γιατί αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής. Κάλεσε στη σκηνή πέντε άτομα, για να μας δείξει την τεχνική του, κάνοντας ένα εκπληκτικό άλμα. Και το επόμενο ήταν ακόμα πιο δύσκολο, με πιο πολλά άτομα στη σκηνή, συνολικά 9. Και με τη βοήθεια δύο φίλων του, έκλεισε την εμφάνισή του με εκπληκτικές κινήσεις.


img_0141

Ρατσισμός, στίγμα, περιθωριοποίηση: τρεις λέξεις που χαρακτήριζαν μέρος της ζωής του επόμενου ομιλητή μας. Ο Μιχαήλ Λώλης είναι ο πρώτος αστυνομικός που μίλησε στην υπηρεσία του για την ομοφυλοφιλία Από τη μέρα που γεννήθηκε έμαθε να φοβάται να είναι ο εαυτός του, καθώς η κοινωνία έβλεπε κάτι προσβλητικό μέσα του. Για χρόνια αρνούνταν να μιλήσει για αυτό που ένιωθε, γιατί φοβόταν να είναι μέρος αυτού του κόσμου. Μέχρι που κάποια στιγμή ήρθε το αναπάντεχο: ερωτεύτηκε. “Ελίζα, Γιάννη, Αντρέα, Κώστα… είμαι gay.” Η πρώτη τεράστια αποδοχή ήρθε από τους φίλους του. Το δύσκολο κομμάτι όμως, ήταν η οικογένεια. “Ποιος straight έχει ακούσει από τη μαμά του να κλαίει κλαίγοντας ότι ντρέπεται για αυτό που είναι, ότι της κατέστρεψε τη ζωή;” μοιράστηκε μαζί μας χαρακτηριστικά Φυσικά, με τον καιρό οι γονείς του κατανόησαν ότι δεν άλλαξε κάτι, ότι παραμένει γιος τους. Είναι δίπλα του και είναι περήφανοι. Τα LGBT άτομα δέχονται ρατσισμό σε όλο τον πλανήτη. Είναι θύματα απαξίωσης, χλευασμού και βίας. Ως αστυνομικός, μας λέει πως η αστυνομία πρέπει να αποσυντηρητικοποιηθεί, να ανοιχτεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Να θέσει υψηλή προτεραιότητα την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.


img_0141

Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε ο Χρήστος Γιωτίτσας. Μίλησε για ένα ανησυχητικό γεγονός για τους αγρότες. Είναι γνωστό πως οι περιορισμοί στη χρήση γης είναι ολοένα αυξανόμενοι. Μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες η αγροτική τεχνολογία να γνώρισε μεγάλη άνθηση, όμως αυτή η εξέλιξη έφερε μεταξύ άλλων κάποιες πολύ αρνητικές συνέπειες, αφήνοντας “έξω” τους μικρούς αγρότες. Μάθαμε για τις τεχνολογικά αυτόνομες αγροτικές κοινότητες στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, κοινότητες που δημιουργούν τα δικά τους μηχανήματα και εργαλεία, τα σχέδια των οποίων μοιράζονται ελεύθερα μέσω του διαδικτύου. Τα σχέδια είναι αρκετά απλά, έτσι ώστε ακόμα και αγρότες που έχουν λίγες γνώσεις και περιορισμένο εξοπλισμό να μπορούν να τα παράξουν. Έτσι σιγά-σιγά δημιουργείται ένας κύκλος καινοτομίας, ο οποίος δεν ενεργοποιείται από το κίνητρο του οικονομικού κέρδους. Η υιοθέτηση ενός τέτοιου μοντέλου στην Ελλάδα θα είχε πολλαπλά οφέλη για τους αγρότες της χώρας μας, φέρνοντας μια κοινωνική αλλαγή προς το καλύτερο.

Η Έλενα στη σκηνή μας μίλησε για μια κοπέλα που γνώρισε πρόσφατα η ομάδα, τη Μαρία Νάκου, μια κοπέλα που δούλευε ως ψυχίατρος, αλλά ήθελε να γίνει σχεδιάστρια μόδας. Η οικογένειά της, ο σύζυγός της τη στήριξε, σπούδασε fashion design, και μάλιστα συμμετείχε στην Athens Fashion Week με τις δημιουργίες της. Και φέτος το TEDxThessaloniki έδειξε την εκτίμηση και τη στήριξη στη Μαρία, που σχεδίασε τα φορέματα της Έλενας Παπαδοπούλου και της Άννας Μπουσδούκου.
Μια ακόμα ομιλία ΤΕD, από τον Judson Brewer, με τίτλο A simple way to break a bad habit. O ψυχολόγος Judson Brewer αναλύει κατά πόσον μπορούμε να απαλλαχθούμε από τις κακές συνήθειες, με το να ενδιαφερθούμε να τις μάθουμε περισσότερο, και εδώ μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία και να μάθετε το πώς.

Επόμενη στη σκηνή η Φωτεινή Μπαλδιμτσή, που μας εισάγει στο χώρο της κρυπτογραφίας, των bitcoin και των τεχνολογιών blockchain. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα που τυπώνονται στο χαρτί από κάποια τράπεζα, τα bitcoins δημιουργούνται από τους ίδιους τους χρήστες που “τρέχουν” το λογισμικό του Bitcoin σε όλο τον κόσμο. Προκειμένου να ρυθμίσει την παραγωγή νέων νομισματικών μονάδων καθώς και να διασφαλίσει τις συναλλαγές μεταξύ των χρηστών, το Bitcoin χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές της κρυπτογραφίας, εξού και ο χαρακτηρισμός κρυπτονόμισμα. Η βασική αρχή του είναι παρόμοια με αυτή των παραδοσιακών τραπεζών: στην ουσία στις μέρες μας κάθε τράπεζα διατηρεί έναν τεράστιο “ηλεκτρονικό πίνακα” με όλες τις συναλλαγές των πελατών της. Το Bitcoin συντηρεί έναν αντίστοιχο, δημόσιο “ηλεκτρονικό πίνακα” μέσω ενός αλγορίθμου μεταξύ των χρηστών. Οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να συμμετάσχει και κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται καταγράφεται στον πίνακα που ονομάζεται blockchain και είναι δημοσίως διαθέσιμος και μη αναιρέσιμος.Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα των κακόβουλων χρηστών το bitcoin καταφεύγει σε νέες, μη-παραδοσιακές μεθόδους ψηφοφοριών, μετρώντας τις ψήφους των χρηστών με βάση την υπολογιστική τους δύναμη. Με αυτόν τον τρόπο, η δημιουργία πολλαπλών ηλεκτρονικών ταυτοτήτων δεν αποφέρει κανένα κέρδος σε έναν πιθανό κακόβουλο χρήστη. Ωστόσο το bitcoin αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις που πρέπει να λυθούν για να χρησιμοποιηθεί σε μαζική κλίμακα. Οι προκλήσεις αυτές μελετώνται από ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Το Blockchain είναι μια τεχνολογία που ήρθε για να μείνει.

img_9345

Ο Jonathan Albright ανέβηκε στη σκηνή λίγο πριν το τέλος του τρίτου μέρους. Το θέμα του πιο επίκαιρο από ποτέ τόσο στην Ευρώπη όσο και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού: τα fake news. Η έρευνα του επικεντρώνεται στις δομές που δημιουργούν οι ιστοσελίδες που αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις. Μέσα από γράφους δικτύων μελετάει τα μοτίβα που υπάρχουν σε αυτές τις δομές και θέλοντας να αποδομήσει τον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα αυτά, παρουσίασε στο κοινό του TEDxThessaloniki μια σειρά από τέτοιους γράφους, δείχνοντας μας ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά τους. Το YouTube, χάρη στη δημοφιλία του, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ιστοσελίδων. Ο Jonathan μας έδωσε παραδείγματα από την πραγματική ζωή, με πρωταγωνιστές κυρίως από την αμερικάνικη πολιτική σκηνή. Μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε είναι ο τρόπος που προκύπτουν τα έσοδα κάθε μέσου που έχει παρουσία στο διαδίκτυο: τα pageviews. Ο ίδιος μας παροτρύνει να αντιμετωπίζουμε πιο κριτικά όλα αυτά που συναντάμε στον ψηφιακό κόσμο και να αναζητούμε οι ίδιοι την πληροφορία που θέλουμε, να μην τη δεχόμαστε όπως έρχεται αυτόματα από τους αλγόριθμους.

img_0369

Τελευταία ομιλήτρια για φέτος η Βενετία Κουσία, που θέτει τον προβληματισμό ότι ειδικά σήμερα,  μια δουλειά που εξασφαλίζει χρηματικές μόνο απολαβές είναι ένας επαγγελματικός στόχος που δεν έχει ρίζες και δεν θα αντέξει στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας. Με πολυετή εμπειρία στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, το συμπέρασμά της είναι ότι το πιο σημαντικό για τη σταδιοδρομία είναι να αποφασίσει κάποιος όχι τι θέλει να γίνει, αλλά ποιος θέλει να είναι και πώς μπορεί να το πετύχει, σε συνθήκες που αλλάζουν συνεχώς. Οι συνθήκες που επηρεάζουν την επαγγελματική μας πορεία είναι η παγκοσμιοποίηση, η έξαρση του πληθυσμού των ηλικιωμένων και η 4η βιομηχανική επανάσταση.  Παρατηρούμε εξέλιξη των ανθρώπινων συμπεριφορών και του τρόπου ζωής σε έναν κόσμο ΜΑΠΑ – που τον ορίζουν η Μεταβλητότητα, η Αβεβαιότητα, η Περιπλοκότητα και η Ασάφεια. Και για να προσαρμοστούμε χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία, με ανάλυση του εαυτού μας και αυτογνωσία. Αυτό σημαίνει αποδόμηση στερεοτύπων, πειθαρχία στους στόχους, τόλμη για να γίνουν πράξη αυτά που έχουμε στο μυαλό μας και ευελιξία. Η παραγωγή προστιθέμενης αξίας παραμένει απαραίτητη. Και για να παράξουμε λοιπόν προστιθέμενη αξία, ευέλικτος πρέπει να παραμείνει  ο τρόπος που σκεφτόμαστε, μαθαίνουμε και βλέπουμε τα πράγματα.  Στη ζωή έχουμε πολλές εκκινήσεις και επανεκκινήσεις. Για να πετύχουμε επαγγελματικά πρέπει πρώτα να καταλάβουμε «ποιοι είμαστε» και “τι μας κάνει ευτυχισμένους”. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε όχι απλώς να έχουμε μια δουλειά άλλα και να βρούμε εκείνη την εργασία που θα συνάδει με αυτά που δίνουν νόημα στη ζωή μας.  «Πρέπει να  κρατήσουμε την πυξίδα μας σταθερή ώστε να περιστρέφεται ο δίσκος ελεύθερα προς το μαγνητικό μας βορρά, τις αξίες μας να ξεκινήσουμε το ταξίδι προς τα κει που επιθυμούμε και μας αξίζει!» ήταν το μήνυμα με το οποίο μας αποχαιρέτησε.

img_9461

Ένα ακόμα TEDxThessaloniki έφτασε στο τέλος του. Αυτή τη χρονιά, παρέα με τους Carte Postale και τις μουσικές τους!

img_9512

Σας ευχαριστούμε και τα λέμε στο πάρτυ μας στο φουαγιέ!

Photo credits: Nikos Arvanitidis Photography, Demi Merzie, Faidra Konstantinidi, Giorgos Tsiklaouri