Το TED.com επιστρέφει ανανεωμένο και σύγχρονο

Όποιος επισκέπτεται εδώ και λίγες ώρες το TED.com συναντά μια διαφορετική έκδοση της δημοφιλούς πλατφόρμας. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική ανανέωση στην εμφάνιση του από τον Απρίλιο του 2007, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε τη λειτουργία του.

Εκείνη την εποχή η ιστοσελίδα αριθμούσε μόλις 100 ομιλίες, οι οποίες ήταν διαθέσιμες μόνο στα αγγλικά. Σήμερα, 7 χρόνια αργότερα, στο TED.com μπορεί κανείς να παρακολουθήσει πάνω από 1.600 ομιλίες, επιλέγοντας υπότιτλους μέσα από δεκάδες γλώσσες. Έχει πλέον εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από μια απλή ιστοσελίδα που περιλαμβάνει μερικά βίντεο.

Ένα πιο μοντέρνο TED.com

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί ο επισκέπτης του νέου TED.com είναι μια γενικότερη αλλαγή στη μορφή και την αίσθηση που αφήνει η ιστοσελίδα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η προηγούμενη εμφάνιση, αν και καλή για το 2007, στη σημερινή εποχή θεωρούνταν κάπως ξεπερασμένη.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που συναντάμε σήμερα είναι τα κολάζ των ομιλιών. Κολάζ με μεγάλες όμορφες εικόνες, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τον δείκτη του ποντικιού και σου δίνουν περισσότερες πληροφορίες μόλις περάσεις από πάνω τους. Αμέσως πιο κάτω βλέπουμε μια λίστα με τις τελευταίες ειδήσεις από την κοινότητα του TED και στο τέλος πληροφορίες για το επόμενο μεγάλο συνέδριο που διοργανώνεται.

“It is a moment when TED.com evolves from a site of individual videos to really being a living archive of ideas” ανέφερε η June Cohen, TED Media Executive Producer, με αφορμή τις τελευταίες αλλαγές.

Ρίχνοντας μια ματιά στο πιο τεχνικό κομμάτι, παρατηρούμε πως το TED.com έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει στους χρήστες την ίδια απρόσκοπτη εμπειρία, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούν. Έτσι, αν δοκιμάσουμε να αλλάξουμε το μέγεθος του παραθύρου, θα δούμε αμέσως πως η ιστοσελίδα αλλάζει την μορφή της για να εμφανίζει τα πάντα όπως πρέπει. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε πως το πέτυχαν αυτό:

Βελτιώσεις στην αναπαραγωγή των ομιλιών

Ο βασικός λόγος που επισκεπτόμαστε το TED.com είναι για να παρακολουθήσουμε ομιλίες. Όπως ήταν λογικό, οι άνθρωποι που δούλευαν το τελευταίο διάστημα πάνω στη νέα σχεδίαση δεν μπορούσαν να παραλείψουν αυτό το θέμα.

Οι καινούργιες σελίδες των ομιλιών περιλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο video player, καταλαμβάνοντας όλο το πλάτος της οθόνης που χρησιμοποιούμε κάθε φορά. Επιπλέον από εδώ και πέρα ο ρυθμός μετάδοσης των δεδομένων μεταβάλλεται, ανάλογα με την τρέχουσα ταχύτητα της σύνδεσης μας. Αυτό βάζει τέλος στην αναμονή που συναντούσαμε κάποιες φορές προκειμένου να φορτώσει ένα βίντεο.

Μια ακόμα αλλαγή που θα χαροποιήσει αρκετούς από τους επισκέπτες είναι η απανεργοποίηση της αυτόματης αναπαραγωγής. Είναι κάτι που ζητούσε εδώ και καιρό ένα σημαντικό μέρος της κοινότητας.

Ο ανανεωμένος video player είναι μεγαλύτερος και ομορφότερος

 

Οι ίδιες οι ομιλίες προσφέρουν περισσότερα

Αναγνωρίζοντας πως οι ιδέες που ακούμε μέσα από τις ομιλίες εξελίσσονται και μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα του TED.com πρόσθεσε μια ακόμα δυνατότητα στην νέα ιστοσελίδα.

Λίγο πιο κάτω από την κάθε ομιλία, τώρα μπορούμε να βρούμε τα “Learn More” και “Take Action”. Το πρώτο περιλαμβάνει άρθρα, βιβλία και ιστοσελίδες που μας προτείνει είτε ο αντίστοιχος ομιλητής, είτε οι συντάκτες του TED.com. Στο δεύτερο συναντάμε μια λίστα με ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε και οι οποίες είναι πάντα σχετικές με την κάθε ομιλία.

Για παράδειγμα, τώρα μπορείς να δεις τη λίστα με συνδέσμους που προτείνει ο Tim Berners-Lee με θέμα το “Open Data” ή να εγγραφείς σε ένα μάθημα της Khan Academy απευθείας μέσα από την ομιλία του Salman Khan. Είναι ίσως η πιο χρήσιμη από τις προσθήκες που έγιναν στο TED.com αυτές τις μέρες.

Νέες δυνατότητες για τον καθένα

Στα πλαίσια του “Ideas Worth Speading” το νέο TED.com δίνει ακόμα ένα εργαλείο σε όσους μοιράζονται κάποιο βίντεο με τους φίλους και τους γνωστούς τους. Από εδώ και πέρα κάθε φορά που πάμε να μοιραστούμε ένα βίντεο αντιγράφουμε ένα URL που συνδέεται με τον προσωπικό λογαριασμό μας. Έτσι, αποκτάμε πρόσβαση σε στατιστικά που δεν γνωρίζαμε πιο πριν. Τώρα θα γνωρίζουμε πόσοι ακριβώς από τη λίστα των επαφών μας είδαν το κάθε βίντεο που έχουμε μοιραστεί.

Κλείνοντας, όποιος έχει δοκιμάσει την επίσημη εφαρμογή του TED σε iOS και Android θα έχει βρει το “Watch Later” ένα από τα πιο χρήσιμα χαρακτηριστικά. Κάτι τέτοιο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στο TED.com. Τώρα, αφού κάνεις login, μπορείς να το βρεις με μια επίσκεψη εδώ. Στην ίδια σελίδα, πέρα από τις αποθηκευμένες ομιλίες, συναντάμε μεταξύ άλλων και το ιστορικό των ομιλιών που έχουμε παρακολουθήσει, συγκεντρωμένες σε ένα μέρος.

Το TED.com εξελίσσεται

Καθώς το TED μεγάλωνε και εξελίσσονταν, η ιστοσελίδα χρειάζονταν μια αλλαγή σαν αυτή που έγινε. Η εμπειρία που αποκομίζουμε καθώς επισκεπτόμαστε σήμερα το TED.com είναι ακόμα πιο ευχάριστη. Οι ιδέες που συναντάμε στις ομιλίες δεν κινούνται πια μόνο γύρω από τον ίδιο τον ομιλητή. Το νέο TED.com μας παρακινεί να μοιραστούμε περισσότερες ομιλίες, να ασχοληθούμε περαιτέρω με αυτές και να μάθουμε περισσότερα για τις ιστορίες που μοιράζονται μαζί μας οι ομιλητές.

ted-com-redesign-03