Πρόδρομος Νικηφορίδης: φτιάχνοντας πόλεις για τον άνθρωπο

Θεωρώντας εαυτόν φύσει αισιόδοξο άνθρωπο, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης αρνείται να αφιερώσει χρόνο και σκέψη στο να αναλογίζεται τι έχει τελειώσει ή πιο ήταν το πιο οδυνηρό τέλος που έζησε μέχρι σήμερα. Εξάλλου, έχει ως στόχο ζωής κάτι τόσο μεγάλο που θα χρειαζόταν πολλές περισσότερες ζωές από μία για να τον πετύχει. Αρχιτέκτονας με μεγάλη εμπειρία στον αστικό σχεδιασμό, έχει όραμά του τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις και τα αστικά περιβάλλοντα και μαζί με το συνεργάτη του, Bernard Cuomo, εργάζονται άοκνα για το στόχο αυτό από το 1986 στο γραφείο που διατηρούν.

Η σχέση ζωής του Πρόδρομου Νικηφορίδη με την αρχιτεκτονική άρχισε τον Οκτώβριο του 1981, στην Αρχιτεκτονική σχολή της Τουλούζης, όταν ένιωσε για πρώτη φορά μέσα του το πηγαίο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική δημόσιου χώρου ενώ βρισκόταν στο 5ο έτος των προπτυχιακών του σπουδών. Με πιο πρόσφατο έργο του την ανάπλαση της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης, ο Νικηφορίδης είναι διεθνώς γνωστός στο πεδίο του και έχει αποσπάσει πολλαπλές βραβεύσεις, μεταξύ άλλων, στο EUROPAN 2 (Α’ βραβείο) και στο Rethink Athens. Στη δουλειά και το αρχιτεκτονικό όραμα του Νικηφορίδη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η ανάπλαση του συνολικού αστικού τοπίου στη Θεσσαλονίκη καθώς, εκτός της νέας παραλίας, τη σφραγίδα του φέρουν ο Ανασχεδιασμός του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους (Α’ βραβείο) και το Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο στη Μενεμένη. Εκτός Θεσσαλονίκης, στις δουλειές του Νικηφορίδη συγκαταλέγονται η Τεχνόπολη και το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και ένα Κτίριο Κατοικιών στο Παρίσι.

Γεννημένος στο Ηράκλειο της Κρήτης, μετά τις σπουδές αρχιτεκτονικής στην Τουλούζη συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία των Πολιτισμών στο Πανεπιστήμιο Toulouse Le Mirail και στην Πολεοδομία στη Σορβόννη.

Άνθρωπος με βαθιά πίστη στη σημασία των συνεργειών, δουλεύει αρμονικά με το συνεργάτη του για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Σε αναγνώριση αυτής της κοινής δημιουργικής πορείας, οι Νικηφορίδης και Cuomo απέσπασαν το 2009 βραβείο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Έχοντας θέσει ως σκοπό ζωής κάτι τόσο μεγαλεπήβολο όσο η μεγιστοποίηση της ποιότητας ζωής στα αστικά περιβάλλοντα, ο Πρόδρομος Νικηφορίδης αναμενόμενα δεν είναι από τους ανθρώπους που θεωρούν ότι ήδη έχουν πετύχει τους στόχους τους. Αντίθετα, θεωρεί ότι το ίδιο αυτό όνειρο βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξής του ενώ πολύτιμο εργαλείο του στην προσπάθεια να τον πετύχει θεωρεί τα σύγχρονα μέσα που προσφέρει η ψηφιακή επανάσταση για την αρχιτεκτονική. Την είσοδο της ανθρωπότητας στην ψηφιακή εποχή εξάλλου αναγνωρίζει και ως τη μεγαλύτερη νέα αρχή για τον κόσμο τον 21ο αιώνα.

Περισσότερα για τον Πρόδρομο Νικηφορίδη:

– http://www.nikiforidis-cuomo.com/ (Εταιρικό website)
– http://goo.gl/bKDbto (Αφιέρωμα του Archdaily.com για το αρχιτεκτονικό γραφείο Νικηφορίδης – Cuomo)
– http://goo.gl/eOdccG (Συνέντευξη του Πρόδρομου Νικηφορίδη στην ιστοσελίδα Unitedreporters.gr)