Πάμε για το 5ο #TEDxThess

Αν με ρωτήσετε, θα σας πω ότι ήταν χθες που πήραμε την άδεια από το TED και ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για το πρώτο TEDxThessaloniki. Κι όμως βαδίζουμε ολοταχώς προς την πέμπτη διοργάνωση. Έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια αναζήτησης ιδεών που αξίζει να τους δώσουμε ένα πρώτο βήμα, ένα ελαφρύ σπρώξιμο προς τα ανοικτά του ταξιδιού τους στην κοινότητα και της εξέλιξης τους. Μια διαδικασία, που όσο κι αν τη χωρίζεις σε κομμάτια, που τους ρίχνεις από πάνω μια ταμπέλα, όπως το pre-production, το post-production κ.λπ., (πρέπει να) είναι στην πραγματικότητα συνεχής, γεμάτη ενδιαφέρουσες στιγμές, μικρά ή μεγάλα μαθήματα, από τα οποία θεωρώ σημαντικότερα αυτά, που θα διαβάσετε στις επόμενες γραμμές:

2010 – το ξεκίνημα

Ήταν περίεργο το πρώτο TEDxThessaloniki. Αν κάποιος δεν έχει παρακολουθήσει το θεσμό από την αρχή του, είναι ίσως δύσκολο να συλλάβει την τεράστια διαφορά στα μεγέθη και τα ποιοτικά βεβαίως, άλλα πολύ περισσότερο τα ποσοτικά. Μόλις 80 άτομα παρακολούθησαν 4 ομιλητές για περίπου 1μιση ώρα. Αυτό ήταν. Μικρό άλλα πολύ σημαντικό, ένα event που έθεσε βάσεις για πολλά πράγματα. Το TEDxThessaloniki κέρδισε τους πρώτους πιστούς θεατές του και κοινωνούς των ιδεών άλλα και τα πρώτα μέλη στην ομάδα, των οποίων η πρώτη γνωριμία με το event ήταν από την πλευρά του εξωτερικού συνεργάτη, του θεατή ή ακόμα και του… ομιλητή, όπως έγινε με τον Μάριο Σπύρογλου, που το 2010 είχε ανέβει στη σκηνή και από την επόμενη μέρα μέχρι και σήμερα σκηνοθετεί όλα τα events μας.

2011 – το πρώτο μεγάλο event

Το 2011 ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για όλους. Η ομάδα είχε μεγαλώσει, υπήρχαν πάρα πολλά νέα πρόσωπα και είχαμε θέσει και τον πήχυ πολύ ψηλά: περισσότεροι ομιλητές, περισσότεροι θεατές. Το στοίχημα αυτό το κερδίσαμε, όπως θεωρώ ότι κερδίσαμε και ένα ακόμη: εκείνος της συνέπειας – από την πλευρά μας – ως προς το τι ακούγεται στη σκηνή και τι πρεσβεύουμε στην πραγματικότητα. Ένας από τους καλεσμένους ομιλητές μας ήταν ο Γιώτης Χρυσοβέργης, ένας εκπληκτικός άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, που θα μιλούσε για αυτά ακριβώς, για το πώς ξεκίνησε την “Άλλη Όψη” και το πώς βοηθά ανθρώπους που επίσης έχουν κινητικά προβλήματα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της ζωής τους και να καταλάβουν πως μπορούν να εξακολουθούν να απολαμβάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα. Το πρόβλημα ήταν πως εκείνη τη χρονιά δεν υπήρχε τρόπος ο Γιώτης να ανέβει στη σκηνή, πέρα από το να τον σηκώσει κάποιος μαζί με το καροτσάκι του, μια επιλογή όμως που ήταν κόντρα στην ίδια την ομιλία. Η λύση ήταν μία, η κατασκευή ράμπας που για πρώτη φορά θα έδινε σε άτομα με κινητικά προβλήματα πρόσβαση όχι μόνο στην αίθουσα (για την οποία υποδομές υπήρχαν ήδη) άλλα και στη σκηνή του Ολύμπιον και που με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε πως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει διατηρήσει.

2012 – η χρονιά του Άγγελου

Γενικά αποφεύγω να αποκαλύπτω δημόσια, ποιες ομιλίες από το TEDxThessaloniki μου αρέσουν, ακόμα κι αν και εγώ όπως και οποιοσδήποτε παρακολουθεί τα talks ζωντανά ή στο Internet έχω άποψη για κάθε ομιλία ξεχωριστά. Θεωρώ όμως ότι η ομιλία του Άγγελου Πατσιά το 2012 ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές του event. Την παρακολούθησα καθισμένος στο πάτωμα σε μια άκρη της αίθουσας και παρά το γεγονός ότι είχα παρακολουθήσει την πρόβα της προηγούμενης ημέρας, με συγκίνησε το ίδιο και πάλι είπα μέσα μου “για αυτό αξίζει να συμμετέχω στο TEDxThessaloniki”! Ένας άνθρωπος άγνωστος στο ευρύ κοινό, μικρός σε ηλικία, που αλλάζει τη ζωή των μαθητών του σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης και ανάγκασε όλη την αίθουσα να σηκωθεί όρθια και να τον χειροκροτεί και τον Γιάννη Σμαραγδή να γράψει στο Twitter:

Να πώς πρέπει να είναι οι αυριανοί δάσκαλοι των παιδιών μας: όπως ο εξαίρετος Αγγελος Πατσιάς το αστέρι του φετινού ΤΕDxΤhessaloniki…

2013 – η χρονιά του έντονου τοπικού στοιχείου

Πέρυσι κάναμε μία συνειδητή επιλογή, που ήταν και το χαρακτηριστικό της χρονιάς. Στην σκηνή του TEDxThessaloniki ανέβηκαν, αναλογικά, περισσότεροι Έλληνες από ποτέ. Άλλοι γνωστοί στο ευρύ κοινό και άλλοι λιγότερο γνωστοί, άλλοι καταξιωμένοι και άλλοι στην αρχή της πορείας τους, μοιράστηκαν τη δική τους εκδοχή της δύναμης του Συν! Kαι πέρα από αυτούς, αν κάτι ξεχωρίζω και για αυτή τη χρονιά είναι ο ενθουσιασμός των δεκάδων εθελοντών, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν το θεσμό και βοηθούν σημαντικά στην πραγματοποίηση του TEDxThessaloniki.

Και φέτος;

Το TEDxThessaloniki ανανεώνεται σημαντικά, είναι το μόνο που μπορώ να γράψω αυτή τη στιγμή. Με ποιον τρόπο; Κάντε υπομονή μέχρι τις πρώτες ανακοινώσεις και θα το διαπιστώσετε!

Credits: το άρθρο συνοδεύει μία από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες από το event, από τον James Duncan Davidson, που χρησιμοποιήσαμε και στη νέα έκδοση της ιστοσελίδας.