Το User Interface του “Minority Report” στο TED2010

Έχετε δει την ταινία Minority Report του Steven Spielberg με τον Tom Cruise; Αν όχι σας την προτείνω ανεπιφύλακτα, αφού το σενάριο ειδικά είναι πολύ καλό και μπροστά από την εποχή μας, σχεδόν προφητικό. Ένα μέρος μάλιστα της ταινίας είναι ήδη πραγματικότητα και αναφέρομαι στο εντυπωσιακό user interface, που είχε ο υπολογιστής της ταινίας. Πρόκειται για ένα project πάνω στο οποίο δούλευε η εταιρία Oblong, μέχρι πρότινος ήταν απόρρητο και όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν κάποιο demo video παρουσίασης δεν έδιναν την παραμικρή λεπτομέρεια στην δημοσιότητα, αφού εκτός των άλλων μέρος της τεχνολογίας του ερευνούσε και η Αμερικανική κυβέρνηση στα πλαίσια της ανάπτυξης υπολογιστικών συστημάτων επόμενης γενιάς. Όμως η Oblong πήγε στο TED2010 και άφησε το κοινό άφωνο με την δουλειά της!

Ο John Underkoffler ανέβηκε στην σκηνή και φορώντας ειδικά γάντια άρχισε να αλληλεπιδρά με φόρμες και φωτογραφίες, που βρισκόταν σε μια οθόνη μπροστά του! Προσέξτε την λεπτομέρεια: μιλάμε για μια ζωντανή επίδειξη κι όχι κάποιο video. Μάλιστα σε ένα σημείο της επίδειξης πήρε έναν χαρακτήρα από μια ταινία και τον έβαλε σε μια άλλη, όπου συνέχιζε την κίνηση του. Πως; Με τα γάντια και μόνο, κάνοντας χειρονομίες, “πιάνοντας” τα στοιχεία που ήθελε, χωρίς να χρησιμοποιεί ποντίκι ή πληκτρολόγιο.

Κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια και εταιρίες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και σύντομα με κάποιον τρόπο αυτή θα φτάσει και στους καταναλωτές. Πόσο σύντομα; O Underkoffler υποστήριξε ότι αν σε πέντε χρόνια αγοράσουμε κάποιον υπολογιστή, τότε θα έχουμε στα χέρια μας και αυτή την τεχνολογία! Άλλωστε ήδη η Microsoft, η Hitachi και άλλοι κατασκευαστές ετοιμάζουν κονσόλες, όπου ο χρήστης θα αλληλεπιδρά μαζί τους με… χειρονομίες, όπως ο Tom Cruise στην ταινία!

Και αφού αναφερθήκαμε σε αυτή, αλήθεια πόσο τυχαίο ήταν αυτό το προφητικό (όπως αποδείχθηκε) σενάριο; Καθόλου! Γιατί ο John Underkoffler, πριν γίνει ένας εκ των ιδρυτών της Oblong δούλευε για 15 χρόνια στο Media Lab του ΜΙΤ. Εκεί τον επισκέφθηκαν άνθρωποι της παραγωγής της ταινίας, που ήθελαν καινοτόμες ιδέες για το user interface, που θα έκανε την εμφάνιση του σε κάποιες σκηνές, ιδέες που μέχρι τότε κανείς δεν είχε φανταστεί.

Δούλεψε ως επιστημονικός σύμβουλος με τους ηθοποιούς πάνω στο πως θα αλληλεπιδρούσαν με τον υπολογιστή, στο αποτέλεσμα των κινήσεων τους. Φυσικά όσα βλέπουμε εκεί δεν είναι πραγματικά, αφού πρώτα οι ηθοποιοί έκαναν κινήσεις και έπειτα προστέθηκε η εικόνα του υπολογιστή ψηφιακά, άλλα όλο αυτό έκανε τον Underkoffler να θέλει οπωσδήποτε να προσφέρει ένα τέτοιο user interface στο κοινό! Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα.

Η Oblong των 25 υπαλλήλων βγαίνει από το λεγόμενο stealth mode, της φάσης του απόλυτου απορρήτου δηλαδή, τον Νοέμβριο του 2008, άλλα μόλις αυτές τις μέρες αποκάλυψε το έργο της στο κοινό του TED. Και αν πριν λίγες εβδομάδες θεωρούσαμε το iPad το μέλλον των υπολογιστών, αποδεικνύεται ότι ναι μεν αποτελεί το πρώτο βήμα, άλλα το project της Oblong είναι το δεύτερο ή ακόμα και το τρίτο!

Tags 

TED