Το KISMET φέρνει και πάλι τη Νίνα Μαρία Πασχαλίδου στη Θεσσαλονίκη

Η Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, έχοντας στο ενεργητικό της συμμετοχές σε φεστιβάλ κινηματογράφου, μια διάκριση ως “finalist” στο διαγωνισμό 69th Pictures of the Year Awards αλλά και έναν τιμητικό τίτλο στα Webby Awards του 2012 της Διεθνούς Ακαδημίας Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών, επιστρέφει στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το τελευταίο της κινηματογραφικό project με τίτλο ΚΙΣΜΕΤ.

Αν κρίνουμε από το  multimedia έργο The Prism GR2011, ένα έργο στο οποίο καταγράφεται η ελληνική κρίση και οι επιπτώσεις της, για το οποίο είχαμε την τιμή να μας μιλήσει στο TEDxThessaloniki 2011 το ΚΙΣΜΕΤ αναμένεται να είναι καθηλωτικό.

Στο ΚΙΣΜΕΤ, η γνωστή δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ξεκινά ένα ταξίδι από την Αθήνα, στην Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, το Αμπού Ντάμπι, τη Σόφια και το Μόσταρ με απώτερο σκοπό της να βρει τα στοιχεία εκείνα των τουρκικών σειρών που κατακτούν τους τηλεθεατές. Είναι μήπως το ότι “χρειαζόμαστε τουρκικές σειρές σαν τη ‘Φατμαγκιούλ’ οι οποίες προβάλλουν τα δικαιώματα των γυναικών, σπάνε ταμπού και παροτρύνουν τις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά.”, όπως αναφέρει η Σαμίρα, ακτιβίστρια από το Κάιρο; Μήπως είναι το γεγονός ότι «τα τουρκικά σήριαλ προβάλλουν παραδοσιακές αξίες που έχουν χαθεί στην ελληνική κοινωνία», όπως αναφέρει η Παρασκευή;

Ότι και να είναι, σίγουρα αξίζει να ακολουθήσεις τη Νίνα Μαρία στο  συναρπαστικό ντοκιμαντέρ-ταξίδι, που παρουσιάζει μια πρωτοφανή πορεία διεθνώς, μέσα από το οποίο  αποκαλύπτεται  η επίδραση που έχουν οι τουρκικές σαπουνόπερες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τον Αραβικό κόσμο.

Πρώτος σταθμός της είναι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης σήμερα, 20, και την 23η Μαρτίου (ΟΛΥΜΠΙΟΝ – Πέμπτη 20/3, στις 5:30 μ.μ. και ΤΟΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ  Κυριακή 23/3, στις 5:30 μ.μ.) ενώ δεύτερος στθαμός της είναι το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου την 25η Μαρτίου (ΔΑΝΑΟΣ – Τρίτη 25/03, στις 8 μ.μ.). Από τις 27 Μαρτίου, κυκλοφορεί, σε διανομή CineDoc, στις κινηματογραφικές αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ και ΣΠΟΡΤΙΓΚ (Αθήνα) και στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Θεσσαλονίκη).

Kismet 08