Το TEDxTalks ‘μιλάει ελληνικά’ μέσα από μια ομιλία του TEDxThessaloniki 2013!

Από το 2009, που ξεκίνησαν ως σειρά επίσημα αδειοδοτημένων από το TED εκδηλώσεων, τα TEDx έχουν αναπτυχθεί και εξαπλωθεί με απίστευτη ταχύτητα. Όλο και περισσότερες αξιόλογες διοργανώσεις κάνουν την εμφάνισή τους, μήνα με το μήνα, στον παγκόσμιο χάρτη των TEDx events επιβεβαιώνοντας όχι μόνο ότι υπάρχουν παντού άνθρωποι πρόθυμοι να κοπιάσουν για να φέρουν στο προσκήνιο ιδέες που αξίζουν της προσοχής μας αλλά και ότι, αντίστοιχα, υπάρχουν και κυοφορούνται διαρκώς ανάμεσά μας πολλές τέτοιες αξιόλογες ιδέες. Το TEDxTalks, ως ένα διαδικτυακό ‘σημείο συνάντησης’ των ομιλιών από όλα τα επίσημα TEDx events, φροντίζει να συγκεντρώσει όλον αυτό τον πλούτο σκέψης και δημιουργικών προτάσεων και να τον καθιστά προσβάσιμο σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας TED κοινότητας. Κάθε φορά λοιπόν, που μια ομιλία από ένα TEDx event όχι απλώς αναρτάται στο TEDxTalks αλλά, επιπλέον, αναδεικνύεται και προτείνεται από τους επιμελητές της ιστοσελίδας, η δικαίωση και η χαρά είναι πολλαπλάσια! Όχι τόσο γιατί μια ομιλία αποκτά ένα σχετικό προβάδισμα ανάμεσα σε τόσες άλλες, εξίσου αξιόλογες, για να αγγίξει και να εμπνεύσει ακόμα μεγαλύτερο ακροατήριο. Κυρίως η χαρά γίνεται μεγαλύτερη γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες οι ίδιες ιδέες για τις οποίες η ομάδα διοργάνωσης ενός TEDx σε κάποια γωνιά του πλανήτη δούλεψε σχολαστικά και προσπάθησε να τους ανοίξει το δρόμο να διαδοθούν, να φτάσουν στα αυτιά και το μυαλό ακόμα περισσότερων με τις ίδιες ευεργετικές συνέπειες. Να εκθρέψουν τη δημιουργικότητα, την αισιοδοξία, την αποφασιστικότητα, την επιμονή και την προσήλωσηστους στόχους μας, ατομικούς και συλλογικούς.

Γι’ αυτή την εβδομάδα, το TEDxTalks επέλεξε και συμπεριλαμβάνει στα Editor’s picks του την ομιλία της Λήδας Καράμπελα “The happiness advantage”, που φιλοξενήθηκε στο TEDxThessaloniki 2013! Τις μέρες αυτές λοιπόν το TEDxTalks ‘μιλάει ελληνικά’ και δίνει αφορμές για θετική σκέψη και αισιοδοξία μέσα από τις ιδέες που μοιράστηκε μαζί μας, ένα χρόνο πριν, η κα Καράμπελα εξιστορώντας απλές, καθημερινές αλλά τόσο ουσιαστικές…αιτίες αισιοδοξίας.

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή για να εκφωνήσει την ομιλία αυτή, η Λήδα ήταν παρέα με κάποιους από τους εθελοντές και τους ανθρώπους που δούλευαν πίσω από τη σκηνή του TEDxThessaloniki. Κάποια στιγμή έκανε σε όλους και σε μένα τον ίδιο μια αφοπλιστική ερώτηση: «Γιατί το κάνετε; Γιατί επιλέξατε να είστε εδώ σήμερα κι όχι έξω στον ανοιξιάτικο καιρό της Θεσσαλονίκης»; Θυμάμαι να της απαντώ, σχεδόν αυτόματα: «Γιατί ελπίζω ότι θ’ ακούσω κάτι, μια σκέψη, μια ιδέα, μια ιστορία, που φεύγοντας θα πάρω μαζί μου και ίσως μου φανεί χρήσιμη κάποια στιγμή. Ίσως μου δώσει έμπνευση να επιλέξω σωστά μπροστά σ’ ένα δικό μου αντίστοιχο δίλημμα»… Σχεδόν ένα χρόνο μετά, ξαναβλέποντας την ομιλία που έδωσε αμέσως μετά τη σύντομη συζήτησή μας και αναλογιζόμενος ότι όντως αυτά που προσδοκούσα τα πήρα, και με το παραπάνω, από το περσινό TEDxThessaloniki, χαίρομαι διπλά γιατί λίγη από ‘τη Δύναμη του Συν’ έχει τη δυνατότητα να αντλήσει κάθε μέλος της κοινότητας σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης

Κι αυτή ακριβώς η σκέψη κάνει κάθε προσπάθεια που θα γίνει απ’ όλους μας στην ομάδα του TEDxThessaloniki, καθώς προετοιμάζουμε το #TEDxThess14, ν’ αξίζει τον κόπο!