3 λόγοι για την ελευθερία

Σχεδόν δύο αιώνες μετά τις εθνικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα που διαμόρφωσαν την Ευρώπη και τα κράτη της σε μεγάλο βαθμό όπως τα γνωρίζουμε και σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο οι λαοί αγωνίζονται, τα μέσα με τα οποία η διεθνής κοινή γνώμη ενημερώνεται για αυτούς τους αγώνες άλλα και οι στόχοι των σύγχρονων επαναστάσεων έχουν αλλάξει. Κοινό σημείο όμως παραμένει η επιδίωξη για ελευθερία και δημοκρατία. Οι παρακάτω ομιλίες αντικατοπτρίζουν το σύγχρονο περιεχόμενο και τα μέσα για επανάσταση και διεκδίκηση της ελευθερίας:

Ο Wael Ghonim στέλεχος της Google ήταν από εκείνους που βοήθησαν στην έναρξη της επανάστασης στην Αίγυπτο με μια σελίδα στο Facebook αφιερωμένη σε ένα θύμα της κρατικής βίας. Εδώ μας μεταφέρει το κλίμα από ένα διάστημα 2 μηνών της αιγυπτιακής επανάστασης.

 

Το 2011 η Αραβική Άνοιξη στάθηκε το ξεκίνημα μια αλυσίδας μικρών ή μεγαλύτερων επαναστάσεων. Ο Srdja Popovic, ήδη γνωστός από τη δεκαετία του 1990 ως ένας από τους πρωταγωνιστές της αναίμακτης ανατροπής του Μιλόσεβιτς μοιράζεται με το κοινό τρόπους, εργαλεία και στρατηγικές για την αναίμακτη ανατροπή ενός δικτάτορα.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Scilla Elworthy, μιλά για αναίμακτες επαναστάσεις χρησιμοποιώντας ιστορικά παραδείγματα όπως οι Aung San Suu Kyi, Mahatma Gandhi και Nelson Mandela.