Ευθύμης Παπατζίκης

19 February 2013 |

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε τον πρώτο ομιλητή για το TEDx Thessaloniki 2013. Ο Ευθύμης Παπατζίκης είναι διακεκριμένος μουσικός, ερευνητής και καθηγητής με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εκπαιδευτική ψυχολογία και τη νευροεπιστήμη.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά σπούδασε στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει αποκτήσει 8 πτυχία και τίτλους πάνω στη μουσική εκτέλεση, εκπαίδευση, μουσική ψυχολογία και νευροεπιστήμη.

Ο Ευθύμης έχει ερευνήσει εκτενώς το πεδίο της διδασκαλίας και μάθησης της μουσικής μέσω της μουσικής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης και έχει εργαστεί σε κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Harvard University και το University of London.

Εκτός από την ακαδημαϊκή του καριέρα, ως βιολιστης, ο Ευθύμης έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες αίθουσες και φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπως το Cathedral της Κολωνίας, το Salthouse Music Festival στην Αγγλία, το Prades International Music Festival στη Γαλλία και το Summit Music Festival στη Νέα Υόρκη.

Στη Θεσσαλονίκη ο Ευθύμης διευθύνει το Musics R.E.D. Group (Research-Education-Development), ένα επιστημονικό-ερευνητικό κέντρο, στελεχομένο από ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων, άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένων με τη μουσική, με στόχο να συνδέσει την επιστημονική δράση στη μουσική με την ανθρώπινη φύση και κοινωνική δράση.

Ζητήσαμε από τον Ευθύμη να μας συμπληρώσει 5 προτάσεις, για να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και για να πάρουμε μια ιδέα του τι θα δούμε φέτος στη σκηνή του Ολύμπιον.

Η μουσική…
Όλα είναι μουσική! Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, αλλά και ακόμη πιο πριν, αντιλαμβανόμαστε, αναλύουμε, επικοινωνούμε και παίζουμε με τους ήχους που παράγουμε ή βρίσκονται στο γύρω περιβάλλον μας. Αντιλαμβανόμαστε τη μουσική ως πολιτισμική και συναισθηματική έκφραση του σώματος και του μυαλού μας, αλλά και ως μία αναμφίβολη βιολογική διεργασία ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης.

Ο εγκέφαλός μας..
Ο εγκέφαλός μας είναι έτοιμος να αναλύσει και να αντιληφθεί τους ήχους και τη μουσική πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη μορφή επικοινωνίας στη ζωή μας, πριν ακόμη και από τη γλώσσα. Σκεφτείτε: τι καταλαβαίνει πρώτα ένα νεογέννητο; Τις λέξεις ή το τραγούδι;. Γι αυτό και οι επιστήμονες λένε ότι ο εγκέφαλός μας είναι κυρίως “καλωδιωμένος” για αυτό τον σκοπό. Έχει τη δυνατότητα να αποτυπώνει πιο εύκολα ήχους και μουσική από ό,τι λέξεις. Θυμάστε καλύτερα έναν αριθμό που σας είπαν όταν ήσασταν 10 χρονών ή ένα τραγούδι εκείνης της εποχής;.

Η διδασκαλία της μουσικής στα σχολεία…
Δυστυχώς, η διδασκαλία της μουσικής στα ελληνικά σχολεία δεν λαμβάνει την προσοχή που της αρμόζει. Υφίστανται ακόμη λανθασμένα στερεότυπα και πληροφορίες που αφορούν τη χρησιμότητα και την αξία της, ενώ δεν ακολουθούμε σε καμία περίπτωση το παράδειγμα άλλων χωρών που έχουν καταλάβει και αποδείξει ότι μία σωστή μαθησιακή και διδασκαλική δομή που στηρίζεται κατά πολύ στη μουσική, μπορεί να επιφέρει μεγάλο κοινωνικό και παραγωγικό όφελος με ένα ελάχιστο οικονομικό κόστος.

Συνδυάζοντας τη μουσική με την επιστήμη…
Η νέα διεπιστημονική προσέγγιση της μουσικής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης που ξεκίνησε να εμφανίζεται τα τελευταία 10 χρόνια, είναι ίσως μία από τις πιο απτές αποδείξεις του δυνατού συνδυασμού που προβάλει η μουσική ως πολιτισμός και επιστήμη. Καταλαβαίνουμε πια ότι η μουσική εκτός από πολιτισμικό είναι και βιολογικό γεγονός, προσεγγίζοντας τελικά αυτήν τη δισυπόστατη σχέση άρρηκτα και αμφίδρομα. Υπάρχουν σχεδόν 7 δις ψυχών-εγκεφάλων επάνω σε αυτόν τον πλανήτη, που μπορούν να εκφραστούν και να αντιληφθούν, αν όχι με περισσότερους ,αλλά με ισάριθμους τρόπους τη μουσική και το αποτέλεσμά της. Οφείλουμε να λάβουμε υπ’ οψιν και τις δύο πτυχές.

Η Δύναμη του Συν (+) στη μουσική…
Η δύναμη του συν στη μουσική βρίσκεται στη δυνατότητα που δίνει στους ανθρώπους να συνυπάρξουν σε ένα χώρο, να συνδημιουργήσουν, να συμπράξουν και να συνδιαλλαγούν μέσα από αυτήν, να συννενοηθούν και να συμπορευτούν μέσα στη ζωή. Η μουσική είναι ίσως από τα πιο σημαντικά (+) που έχει να επιδείξει η ανθρωπότητα και πρέπει όλοι να φροντίσουμε έτσι ώστε να διαχέουμε και να συμπαρασύρουμε ανά πάσα στιγμή, ο καθένας με τον τρόπο του, τη θετική ενέργεια που αυτή δημιουργεί και εκπέμπει.

Περισσότερα για τον Ευθύμη Παπατζίκη και τη δουλειά του μπορείτε να διαβάσετε στο προσωπικό του site και στο LinkedIn προφίλ του.

http://violinist.gr/Home.html
http://uk.linkedin.com/pub/dr-efthymios-papatzikis-phd/39/378/460/
http://mredg.com

Διαβάστε περισσότερα για: , , , , , , , ,

Don't miss out on the TEDxThessaloniki experience!

Sign up with your e-mail & be the first to know what's going on