Δημήτρης Κορρές: πολυπράγμων και πολυμήχανος

Εφευρέτης, μηχανολόγος μηχανικός και ορειβάτης – αναρριχητής, ο Δημήτρης Κορρές είναι, με βεβαιότητα, ένας άνθρωπος με πολλές επαγγελματικές δεξιότητες που ποικίλλουν από την αναρρίχηση έως την κατασκευή και επιδιόρθωση μηχανών, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής του πρώτου ελληνικού πρωτότυπου αυτοκινήτου υψηλών επιδόσεων, το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Korres Project 4.

Ως μηχανολόγος μηχανικός ο Δημήτρης έχει αναλάβει έως και 40 μετακινήσεις κτηρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την επίβλεψη του ηλεκτρομηχανολογικού και υδραυλικού εξοπλισμού σε μεγάλα έργα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τον αρχιτέκτονα Μανώλη Κορρέ, ο Δημήτρης έχει αναλάβει, επίσης, την εκπόνηση πολυάριθμων αρχιτεκτονικών μελετών και μία σειρά αποκαταστάσεων μνημείων. Έχει συμμετάσχει στην Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, έχει αποσπάσει το 1ο βραβείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και έχει διατελέσει επιβλέπων τεχνικού σχεδιασμού της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Στις δραστηριότητές του συγκαταλέγεται, επίσης, η διδασκαλία στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου με θέμα «Η προστασία των μνημείων».

Παράλληλα με την εργασία του ως μηχανολόγος μηχανικός, ο Δημήτρης είναι παθιασμένος ορειβάτης και αναρριχητής βράχων. Έχει αναρριχηθεί στους πλέον δύσβατους βράχους της Ελλάδας, της Βρετανίας και των Άλπεων, κατέχει δίπλωμα εκπαιδευτή ορειβασίας από τη Γαλλική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης, ενώ έχει γράψει και εκδώσει βιβλίων με θέμα την ορειβασία.

Λακωνικός ως άνθρωπος των θετικών επιστημών, ο Δημήτρης μας δήλωσε τα παρακάτω στα πλαίσια μιας πρώτης σύστασης με το κοινό του TEDx Thessaloniki:

Ποια θεωρείτε τη σημαντικότερη αλλαγή που έχετε βιώσει, σε προσωπικό επίπεδο, μέχρι σήμερα στη ζωή σας;
Τη σημαντικότερη αλλαγή τη βίωσα όταν το γεωμετρικό σημείο έπαψε να είναι για μένα μία τελεία στο χαρτί αλλά μία θεωρητική ένοια με σοβαρές προεκτάσεις. Αυτό μου συνέβη με αρκετή καθυστέρηση, λίγο μετά τα τριάντα μου.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος που έχετε θέσει, προσωπικά, μέχρι σήμερα; Τον έχετε πετύχει, συνεχίζετε να παλεύετε γι’ αυτόν ή τον εγκαταλείψατε και γιατί;
Γενικά δεν είμαι του στόχου. Ο στόχος είναι η ανταπόκριση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής.

Απ’ όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια, ως παγκόσμια κοινωνία, ποιο γεγονός θα χαρακτηρίζατε ως το μεγαλύτερο τέλος ή τη μεγαλύτερη νέα αρχή για την ανθρωπότητα;
Το internet και με αυτό με επιφύλαξη (συγκρίνοντας το με τον ηλεκτρισμό και την τυπογραφία).

φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος