«Δεν είναι απλά εθελοντισμός, είναι στάση ζωής.»

Το TEDxThessaloniki συγκέντρωσε φέτος, ενόψει της διοργάνωσης του 2014, σχεδόν 300 αιτήσεις από ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου που ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικά για να γίνει και το φετινό event πραγματικότητα. Ο αριθμός των αιτήσεων στο πρόγραμμα εθελοντισμού της διοργάνωσης μεγαλώνει κάθε χρόνο και πιο πολύ. Οι εθελοντές του TEDxThessaloniki είναι πια συστατικό στοιχείο της εμπειρίας που προσφέρει. Δύο από τις εθελόντριες της περασμένης χρονιάς, η Ιωάννα Χατζηιωάννου και η Χριστίνα Μπατσίλα, εξηγούν μέσα από τις σκέψεις τους, γιατί δε γίνεται TEDxThessaloniki χωρίς εθελοντές:

Ιωάννα Χατζηιωάννου

Η ερώτηση ‘πότε ξεκινάμε;’, γίνεται κάθε φορά πολύ πριν βγει η ανακοίνωση για αναζήτηση εθελοντών. «Μα τι σας πιάνει εσάς τους εθελοντές του TEDxThessaloniki;», με ρωτούν πολλοί. Αν δε το έχεις ζήσει εκ των έσω είναι αδύνατο να καταλάβεις πώς δένουν 50 περίπου άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, χωρίς κοινά σημεία με μια πρώτη ματιά, και δίνουν σώμα και ψυχή για να μπορέσει να βγει όχι απλά το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά το ιδανικό.
Η εμπειρία του εθελοντισμού στο TEDxThessaloniki, είναι χαρά, είναι δημιουργία, είναι ιδέα. Αλλά περισσότερο είναι ότι ανήκεις σε μια ομάδα ανθρώπων που αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί τα κακώς κείμενα των ημερών, αρνείται την γκρίνια και τη μιζέρια, αρνείται την απάθεια απέναντι σε ό,τι δεν της αρέσει. Ανήκεις σε μια ομάδα ανθρώπων που δεν αναλώνεται, δεν ξοδεύεται, δε χαζεύει αλλά προτείνει, δουλεύει δραστηριοποιείται. Οι εργατοώρες, η κούραση, η αγωνία για το αποτέλεσμα και το χαμόγελο μας είναι το δικό μας βήμα πάνω στη σκηνή για να αποδείξουμε – στην πράξη και όχι στη θεωρία – ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει μέλλον, υπάρχει όραμα και ακόμα και αν δεν υπάρχει γόνιμο έδαφος για να τα δεχθεί όλα αυτά, υπάρχει η δύναμη και η θέληση να το δημιουργήσουμε. Γι’ αυτό τη στιγμή που η αυλαία πέφτει και το event τελειώνει, βλέπεις πρόσωπα γεμάτα από ικανοποίηση, αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Κι ακόμα και εκείνη τη στιγμή του κλεισίματος, έχει ήδη ξεκινήσει η αναρώτηση για το ποια θα είναι η ιδέα που θα δώσει σάρκα και οστά στο event της επόμενης χρονιάς.

Δεν είναι απλά εθελοντισμός. Είναι μαγικός πυρήνας πράξης, είναι τρόπος σκέψης, είναι στάση ζωής.

audience2013

Χριστίνα Μπατσίλα

Όλα ξεκίνησαν το 2011. Κάποιους μήνες πριν είχα απολυθεί από μια δουλειά που αγαπούσα και είχε έντονο δημιουργικό στοιχείο, δεν είχα βρει κάτι άλλο και γενικώς βαριόμουν. Δε θυμάμαι πού είδα ότι ζητούν εθελοντές για το TEDx, σίγουρα όμως δεν ήξερα τι είναι το TEDx ούτε ότι είχε γίνει την προηγούμενη χρονιά στη Θεσσαλονίκη. Μπήκα λοιπόν στο site, διάβασα, μ’ άρεσε  και είπα «γιατί όχι;».  Λες και ήξερα ότι το θέμα εκείνου του TEDx θα ήταν  “Why not?”. Αυτή ήταν και η αρχή μιας σχέσης αγάπης με τη διοργάνωση.

Από την πρώτη χρονιά θυμάμαι λίγα πράγματα, τον πολύ κόσμο, τη μόνη ομιλία που είδα μέσα στην αίθουσα, του Paul Lewis για τη δημοσιογραφία των πολιτών. Και μετά ήρθε το 2012 και το 2013, με κάθε φορά περισσότερους εθελοντές, με γνωστά πρόσωπα που συμμετείχαν κάθε χρόνο και βρισκόμασταν να κάνουμε δουλειές και να γελάμε, να φτιάχνουμε goody bags, να στήνουμε, να κουβαλάμε… Και να αγαπάμε κι εμείς κάθε χρόνο πιο πολύ το TEDx.

Αν με ρωτήσει κάποιος γιατί θέλω να είμαι κάθε χρόνο εθελοντής, θα πω, απλά, γιατί είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Γιατί είμαι μέλος μιας δημιουργικής ομάδας. Γιατί κουραζόμαστε πολύ τις προηγούμενες ημέρες και πολύ περισσότερο την ίδια τη μέρα του TEDx αλλά περνάμε και τόσο ωραία. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις μια επιτυχημένη διοργάνωση και να ξέρεις ότι βοήθησες στην υλοποίησή της.