Christian Heilmann: “στόχος μου να κάνω το Διαδίκτυο έναν ‘τόπο’ καλύτερο για όλους”

Ο Christian Heilmann είναι ο επικεφαλής διάδοσης για τη Mozilla, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ανοιχτό Διαδίκτυο και την τεχνολογία HTML5. Eίναι ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο να κάνει το διαδίκτυο έναν “τόπο” καλύτερο για όλους μας. Προερχόμενος από το χώρο της ραδιοφωνικής δημοσιογραφίας, δημιουργήσε την πρώτη του ιστοσελίδα γύρω στο 1997 και πέρασε τα επόμενα χρόνια της ζωής του δουλεύοντας σε μια πλειάδα διεθνών διαδικτυακών προγραμμάτων. Στη συνέχεια, ο Christian εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη Yahoo, ως δημιουργός προϊόντων και εκπαιδευτής.

Ο Heilmann έχει συγγράψει και έχει συμμετάσχει σε βιβλία σχετικά με τον προγραμματισμό, και είναι ιδιαιτέρως γνωστός από τα  άρθρα και τα εκατοντάδες blogposts στις ιστοσελίδες Ajaxian, Smashing  Magazine, Script Junkie, μεταξύ άλλων. Είναι τακτικός ομιλητής συνεδρίων και εκπαιδεύει ανθρώπους ως ομιλητές για θέματα τεχνολογίας και προγράμματα διαδοσης πληροφοριών.

Ο Christian έκανε τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή του από νωρίς όταν αποφάσισε να φύγει από το μέρος που γεννήθηκε και τη χώρα του για να κυνηγήσει τη δουλειά των ονείρων του. Θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή έκανε κάτι που πολλοί ονειρεύονται αλλά δεν τολμούν καθώς έφυγε για να μετακομίσει σε μια χώρα τη γλώσσα της οποίας δε μιλούσε ως μητρική. Ωστόσο, πιστεύει ακράδαντα πως η κίνηση αυτή ήταν ένα καθοριστικό βήμα για την καριέρα του.

Η αλλαγή αυτή του έδωσε την έμπνευση να προσεγγίσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο και τη δουλειά του. Δηλώνει σίγουρος ότι η εξέλιξη της καριέρας του επηρεάστηκε καθοριστικά από το γεγονός ότι διέθεσε το 100% της δουλειάς του δωρεάν στο κοινό και το άφησε να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη από άλλους ανθρώπους για να χτίσουν περισσότερα πάνω σε αυτό. Συχνά οι επαγγελματίες του χώρου τον αποκαλούν τρελό και οι γονείς του ακόμα αναρωτιούνται πώς είναι δυνατό να βγάζει χρήματα ενώ δεν χρεώνει σε κανέναν τίποτα για όσα κάνει… Ο ίδιος ωστόσο το βρίσκει αυτό υπέροχο καθώς, όπως λέει, με τον τρόπο που επιλέγει να διαθέσει τη δουλειά του πέρα από τα χρήματα που κερδίζει εισπράττει την ικανοποίηση ότι το έργο του αξιοποιείται ξανά και ξανά, ένα αίσθημα που δεν θα το πρόσφερε καμία εφάπαξ πληρωμή. Με τον τρόπο αυτό, επίσης, επιβεβαιώνει κάθε τόσο ότι οι ιδέες του παραμένουν ζωντανές και εξελίσσονται ακόμα κι όταν ο ίδιος ασχολείται πια με άλλα πράγματα ή ‘ακόμα κι αν χτυπηθεί από φορτηγό ή τον κατασπαράξει τίγρης’!

“Όταν απελευθερώνεις τον εαυτό σου από παραδόσεις και δεδομένες αντιλήψεις που καλλιεργεί το περιβάλλον σου αποκτάς μια εκπληκτική αίσθηση ελευθερίας και εκδηλώνεις ακόμα πιο εμφατικά αυτό που πραγματικά είσαι”, λέει χαρακτηριστικά.

Αν και δεν είναι θαυμαστής του Stephen King έχει κρατήσει ένα στιγμιότυπο από μια συνέντευξη του τελευταίου, όταν ρωτήθηκε πόσα χρήματα και περιουσία έχει στην κατοχή του και δεν ήξερε ούτε κατά προσέγγιση την απάντηση. Αντίθετα, δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει να έχει απλώς πάνω του τόσα χρήματα όσα θα του χρειαστούν για ν’ αγοράσει ένα ρούχο να ντυθεί ή κάτι να φάει… Σε αντιστοιχία με αυτό κι ο Heilmann δηλώνει ότι ο μεγαλύτερος στόχος του είναι να νιώθει ευτυχής με όσα κάνει και να μπορεί να μοιράζεται τη χαρά αυτή. Πιστεύει ότι, για την ώρα τα έχει καταφέρει αρκετά καλά με το ‘στοίχημα’ αυτό αν και αναγνωρίζει πως ακόμα υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα για τα οποία χρειάζεται ή αξίζει να παλέψει κανείς. Θέλει οι άνθρωποι να είναι ευχαριστημένοι με αυτό που κάνουν και να κερδίζουν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν μέσα από αυτό. “Κανονικά αυτό θα έπρεπε να προβάλλουμε όλοι”, δηλώνει. “Αντίθετα, τα μέσα σήμερα επιμένουν να παρουσιάζουν διαρκώς τους πιο πλούσιους ως τους πιο πετυχημένους αν και είναι λίγο-πολύ γνωστό ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι ευτυχισμένοι καθώς βρίσκονται διαρκώς σε έναν αγώνα δρόμου για να κερδίσουν περισσότερα.

“Ξεκίνησα ως δημοσιογράφος για το ραδιόφωνο και παραιτήθηκα όταν ανακάλυψα το Ιnternet. Λάτρεψα αμέσως την ιδέα ενός ελεύθερου μέσου, ανοιχτού και προσβάσιμου από οποιονδήποτε και αφιέρωσα χρόνια ολόκληρα για να πείσω το κοινό ότι ένα τέτοιο μέσο ήταν όντως εφικτό. Σήμερα, ανησυχώ πολύ για το όνειρο αυτό. Το διαδίκτυο βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, οι άνθρωποι ανέχονται όλο και πιο πολύ τις κυβερνήσεις που το λογοκρίνουν, που τους υποδεικνύουν ποια μέσα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ποια όχι απλώς επειδή βρίσκονται στη λάθος χώρα… Αυτό όμως δε μπορεί να είναι το μέσο του μέλλοντος. Αρνούμαι να υποταχθώ στο marketing που προσπαθεί να με πείσει ότι αυτό είναι εξέλιξη – πιστεύω πως η τάση αυτή είναι στην πραγματικότητα οπισθοδρόμηση.”

Του ζητούμε να μας πει ποια είναι για τον ίδιο η σημαντικότερη αρχή, το σημαντικότερο γεγονός, για την αθρωπότητα τα τελευταία χρόνια και απαντά εμφατικά: το Wikileaks. Το χαρακτηρίζει μάλιστα ως μια θαυμαστή ‘βόμβα πληροφοριών’ που “εξερράγη και έφερε στο φως όχι μόνο άφθονη πληροφόρηση που έπρεπε να ακουστεί και να διαβαστεί αλλά, επιπλέον, λειτούργησε και ως μέσο αφύπνισης”.

“Οι πληροφοριοδότες είναι ήρωες όταν αποκαλύπτουν κρίσιμες για μας πληροφορίες; Τι θα πιστεύαμε αν οι ίδιοι άνθρωποι διέρρεαν πληροφορίες κρίσιμες για την ασφάλειά μας σε εξωτερικούς εχθρούς; Ποιοι είναι οι εχθροί; Υπάρχουν στ’ αλήθεια ή μας λένε ότι υπάρχουν για να φοβόμαστε και να μην κάνουμε πολλές ερωτήσεις; Από ερωτήματα όπως αυτά μπορεί να βγει σίγουρα κάτι καλό, αν μη τι άλλο πολλές συζητήσεις μπορούν να γίνουν.’, δηλώνει.

Γεγονότα όπως η εκκίνηση του Wikileaks μπορούν να συμβάλλουν στο να εκδηλωθεί ο καλός εαυτός μας συνολικά, σε επίπεδο ανθρωπότητας. Ταυτόχρονα, βέβαια, για μένα καταδεικνύουν και πόσοι πολλοί είναι όσοι αδιαφορούν πλήρως να ρωτήσουν ο,τιδήποτε τις κυβερνήσεις τους εφόσον υπάρχει μια καινούργια σειρά στην τηλεόραση με την οποία μπορούν να απασχοληθούν, πράγμα που θεωρώ ως ένα σημάδι για το τέλος της ανθρωπότητας. Πάντως δημιουργείται πόλωση και αυτό σημαίνει πως είναι η ώρα να διαλέξουμε στρατόπεδο. Αν μη τι άλλο, υπάρχει κινητικότητα και, ως γνωστόν, μια μάζα μπορεί να έχει δύναμη μόνο όταν κινείται…