Όλα όσα ζήσαμε στο δεύτερο μέρος του TEDxThessaloniki 2015

Μετά το picnic στο γρασίδι δίπλα από το Βασιλικό Θέατρο στη σκηνή του TEDxThessaloniki ανέβηκε η ομάδα T!NG για μια θεατρική παράσταση κάπως διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει. Παρακολουθήσαμε τρία σύντομα σκετς Playback Theatre, κατά το οποίο το κοινό μοιράζεται ιστορίες ή σκέψεις από την προσωπική του ζωή. Οι ηθοποιοί με τη σειρά τους βασίζονται σε αυτή την ιστορία ή την σκέψη και δημιουργούν ένα σκετς, αυτοσχεδιάζοντας εκείνη τη στιγμή, χωρίς καμία συνεννόηση από πριν. Τα τρία θέματα που πρότειναν οι θεατές ήταν “Η Ελλάδα στην Ευρώπη”, “Μια γιαγιά που έχει Alzheimer και νιώθει πως είναι έφηβος” και “Ο λανθάνων έρωτας”. Αυτό που μας παρουσίασαν ήταν άλλοτε χιουμοριστικό, άλλοτε συγκινητικό, όμως κάθε συναίσθημα ήταν πάντα τοποθετημένο στην κατάλληλη στιγμή.

Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε ο Harry Cliff. Στον κεντρικό άξονα της ομιλίας του βρίσκεται το σύμπαν και τα πειράματα που πραγματοποιούνται στον Μεγάλο Επιταγχυτή Αδρονίων (LHC) του CERN στη Γενεύη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο δυνατή συσκευή που έχει κατασκευάσει ποτέ το ανθρώπινο είδος. Στοχεύει στο να ανακαλύψει πώς λειτουργεί το σύμπαν στο πιο θεμελιώδες επίπεδο. Το να εντοπίσουν οι επιστήμονες το Μποζόνιο του Higgs είναι καίριο, αφού σε διαφορετική περίπτωση η θεωρία της φυσικής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα καταρρέει. “Keep an eye on the CERN experiment, the next few years are make-or-break time for the world of physics,” μας παροτρύνει στο τέλος.

Σειρά έχει η Amy Robinson από το Eyewire, ένα επιστημονικό παιχνίδι επίλυσης τρισδιάστατων παζλ που στοχεύει στο να καταγράψουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στο παρελθόν όποιος ήθελε να βοηθήσει στην επίτευξη αυτού του στόχου έπρεπε να έχει PhD. Σήμερα χάρη σε παιχνίδια όπως το Eyewire τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια. Μάθαμε μάλιστα πως ο καλύτερος παίχτης αυτή τη στιγμή στον κόσμο είναι designer, ζει στην Αθήνα και σήμερα βρίσκεται στο κοινό του TEDxThessaloniki. Όπως μας λέει η Robinson, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 86.000.000.000 νευρώνες και σήμερα χρειάζονται κάποιες δεκάδες ώρες για να χαρτογραφήσουμε έναν μόνο νευρώνα. Σκεφτείτε μόνο πόσα μπορούμε να πετύχουμε στα επόμενα χρόνια. “We’ve learned more about the brain in the past 10 years than in the previous 10,000. Imagine where we’ll be in 10 more!”. Πριν περάσουμε στον επόμενο ομιλητή, βλέπουμε μια ομιλία του David Eaglem από το TED2015 γύρω από το πως η τεχνολογία γεφυρώνεται με την βιολογία.

Παραμένουμε στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς στη σκηνή ανεβαίνει η Danese Cooper, ειδική σε θέματα ανοικτού κώδικα, στόχος της οποίας είναι η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις της γύρω από τους μετανάστες, την αδήλωτη εργασία και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομική δραστηριότητα σε αυτές τις περιπτώσεις. Μιλώντας για το Bitcoin, μας λέει “Cryptocurrencies are based on trust and transparency. Unlike banking.”

Ακολουθεί ο Νίκος Φράγκος, σε μια συζήτηση με την δική μας Κατερίνα Μπιλιούρη γύρω από την επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές. Στα πρώτα λεπτά μαθαίνουμε πως μόλις πριν από λίγες βδομάδες ο Νίκος είχε χειρουργείο, αφού οι γιατροί είχαν εντοπίσει 26 όγκους στον λαιμό του. Του είχαν πει πως υπήρχε 80% πιθανότητα να μείνει παράλυτος, κι όμως σήμερα είναι εδώ μαζί μας κανονικά. Η συζήτηση εκτυλίσσεται γύρω από την κατάσταση στην Ελλάδα και όχι μόνο. Μας παροτρύνει να “μάθουμε να χορεύουμε μέσα στη βροχή, αφού ποτέ δεν θα συναντήσουμε την ιδανική κατάσταση”. Για τους επενδυτές στην Ελλάδα αναφέρει πως συχνά διακατέχονται από περιττό φόβο, πως υτοί είναι που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και κλείνει την ομιλία του με την φράση “Gratitude and humility are the cornerstones.”

Το δεύτερο μέρος του TEDxThessaloniki 2015 ολοκληρώνεται με τον απολαυστικό και γεμάτο ζωή Jerome Kaluta. Όπως μας λέει η μουσική του έδωσε την δυνατότητα να μπορέσει να πει ιστορίες που τον αφορούν και ίσως μπορούν να αγγίξουν κάποιον από εμάς. Του έδωσε ακόμα τη δυνατότητα να δημιουργήσει κάτι και αυτό να αποκτήσει ζωή, να γνωρίσει ανθρώπους σημαντικούς και να δημιουργήσει σχέσεις, “σχέσεις ζωής” όπως μας λέει. Τόπους, κουλτούρες, γλώσσες. Ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του “αφρογκρέκο”, δηλώνοντας πως πάνω του συνδυάζεται τόσο το Κονγκό, όσο και η Ελλάδα, τόσο η Αφρική, όσο και η Ελλάδα. Ο αθλητισμός και η μουσική είναι απλά εργαλεία, ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει διαφορετικά. Έχουν ένα κοινό σημείο, μια μαγική ικανότητα: ενώνουν και δεν έχουν γλώσσα, άρα δεν χρειάζονται μετάφραση. Τα τραγούδια που ακολούθησαν κέρδισαν δίκαια το χειροκρότημα των θεατών. Μελωδίες και φωνή που σε αναγκάζουν να χορέψεις, έστω και αν κάθεσαι!